Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 11.42
Minden ötödik hunyadi túlsúlyos

Édes életvitel

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. március 05., 12.30 Szerda / Hunyad

A féktelen zabálás és mozgáshiány okozza a legtöbb betegséget a Hunyad megyeiek körében – derül ki a közegészségügyi igazgatóság által kiállított statisztikából.

Bár Hunyad megye lakossága, országos viszonylatban az egészségesebbek köréhez tartozik, a lakosság számához viszonyítva itt vették nyilvántartásba a legkevesebb csontritkulásban  illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőt,  ennek ellenére a nyolc hónapja zajló kötelező orvosi kivizsgálás nyomán elég fekete jövőt jósolnak az orvosok a Hunyad megyeieknek.

A február végégig kivizsgált, 143 133 Hunyad megyei lakos közül ugyan eddig 16 ezer cukorbeteget vettek nyilvántartásba a megyében, de e betegségben szenvedők száma megyei szinten az utóbbi időben évente

2500-zal nőtt. A kötelező analízisek alapján végzett kimutatás szerint pedig a közeljövőben még további 49 706 személynél várható a cukorbetegség kialakulása. Nem sokkal rózsásabb a helyzet a most még normális keretek között mozgó szívbetegek számának terén sem. Jelenleg ugyan összesen 51 ezer felnőtt küzd magas vérnyomással, ami jó néhány esetben szívelégtelenséggel társul, de e betegek száma évente olyan 1300-al nő – állítja a közegészségügyi igazgatóság vezetője.

E „népszerű” betegségek fő kiváltó oka az orvosok szerint egyértelműen a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód, ami a Hunyad megyei lakosság körében minden ötödik embernél túlsúlyosságban mutatkozik meg. Legtöbben nem veszik komolyan a súlyfölösleget, arra hivatkozva, hogy ameddig egészségesek, addig nincsen gond. De az egészségügyi felmérés adatai arra utalnak, hogy ez a „gond”, a lakosság jelentős százalékának esetében hamarosan (öt-tíz éven belül) megmutatkozik. Elsősorban szívproblémák és cukorbetegség formájában – véli Dan Magheru, közegészségügyi igazgató.

Véleménye szerint a probléma a nevelésben gyökerezik. Egy nemrég végzett felmérés alapján ugyanis a Hunyad megyei diákok az általánosan elfogadott egészséges táplálkozási piramis fordítottját alkalmazzák. Míg alapvető táplálékuk kellene legyen a gabona és napi élelmiszerüknek alig 2-3%-át kellene jelentse az édesség, addig a Hunyad megyei diákság 90%-a napjában legalább fél liter édesített üdítőt, mindenekelőtt kóla-féléket fogyaszt, táplálékának pedig 19%-t teszik ki az édességek további 15%-ot a zsíros, olajos ropik.

Ráadásul a mozgás-kultúrát sem igen népszerűsítik az iskolákban. A gyerekek 80%-a semmiféle sportot sem űz rendszeresen. Heti mozgása az iskoláig való gyaloglásban és a heti két tornaórában merül ki, amit főleg kisebb osztályokban a tanítók gyakran elspórolnak a főtantárgyak kedvéért. A hajdan szünetekben tartott rövid reggeli tornának ma már nyoma sincs a tanintézményekben.

A mozgásra, sportolásra vonatkozóan ugyan nem készült felmérés a felnőtt lakosság körében, de tekintettel az autózás terjedésére, valószínűleg itt még ennél is rosszabbak lennének a mutatók.

Így az orvosok nem hiába kongatják a vészharangot. A plusz kilók már öt-tíz éven belül megbosszulhatják magukat.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu