Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 22.58
Nyolcvanéves Kett Groza János festőművész

Egy „emblematikus aradi”

Írta: Jámbor Gyula
2021. augusztus 04., 18.05 Szerda / Arad

Kedden délután, augusztus 3-án alig lehetett beférni az aradi Delta Galériába – sokan, korábban érkezettek a benti, nehezen elviselhető hőség előtt a járdán várták a megnyitót, amelyhez hasonlót, közönségsiker tekintetében már régen látott Arad legnagyobb kiállítóterme.

Egy tárlatmegnyitó közönségének létszámából meglehetős biztonsággal lehet következtetni a kiállító művész ismertségére, népszerűségére. Ennek alapján Kett Groza János nagyon ismert és nagyon népszerű Aradon. És nem csak azért, mert itt született pontosan 80 esztendeje aug. 3-án, hanem mindenekelőtt azért, mert „letett valamit” a képzőművészet asztalára.

Kett Groza János nem mától, hanem régóta az aradi képzőművészet „nagy öregjei” közé számít. Annak idején, ötven-valahány évvel ezelőtt egy igen erős mezőnyű aradi képzőművész-társaságban kezdett kibontakozni tehetséges, már akkor egyéni „hangú”, szemléletmódú ígéretként, hogy aztán lassacskán a „nagy öregek” távozásával a helyükre lépjen.

Kedden délután a nyolcvanéves művészt (hosszú fehér szakálla dacára egyébként emberi, művészi tartása, életszemlélete, kitűnő humora okán bőven letagadhatna korából) hosszú sorban köszöntötték „Kedves tanár úr” megszólítással nála jóval fiatalabbak, némelyek már ismert művészek. K.G. J. ugyanis jó ideje nemcsak saját művészetével foglalkozik, hanem tanítással is, az Aradi  Művészeti Népiskolában sok amatőrnek nevezett, a festészet iránt érdeklődő évjárat hallgatóit igazította el, támogatta, bátorította a festészet, grafika rögös útjain.

 

***

 

No de szóljunk az alkotóról is.

A kiállításmegnyitói beszédet a régi pályatárs, barát, dr. Dumitru Şerban (temesvári egyetemi) professzor, tavaly a Kulturális Érdemrend lovagi fokozatával kitüntetett szobrászművész, a Képzőművészeti Szövetség Aradi Fiókjának elnöke vállalta.

  1. G. J.-t egyebek között a város, Arad „emblematikus személyiségének” nevezte, részletezve művészetének kolorisztikai, dinamikus árnyalati és költői vonatkozásait.

Amit azonban a jelenlévő közönség könnyebben is megértett: mintegy nosztalgiával emlékezett a „régi korokra”, amikor egyrészt az állam (múzeumok számára) vásárlásokkal támogatta a művészeket, másrészt létezett egy érdeklődő, a művészeti termékek egy részét megvásárló magángyűjtő-közönség.

Amúgy a művészt „a város lelki állapota radiográfusának” nevezte.

Maga a művész – a dolgok természetéből adódóan inkább az ecset, ceruza, mint a szó művésze – is összefoglalta művészeti hitvallását. Amely szerint a környező, lehangoló világban megpróbál mentálisan olyan hálót vonni maga köré, amely békés hangulatot teremtve elszigetel a kudarctól, és erőfeszítéseket tesz a lehetséges együttműködésre a nézővel.

Egy ilyen sokszínű, több alkotási módot is kipróbált, eredeti művész hosszú életpályájának a felvázolására a modern művészetekhez szinte semmit sem értő újságíró nem vállalkozhat. Aki megnézi a Delta Galéria falait megtöltő tárlatot, jobb képet alkothat a számtalan (hazai és külföldi) egyéni és közös tárlaton jelen volt alkotó művészetéről. (Bár a kiállításon sok, ki tudja, jelenleg milyen kollekcióban szereplő, de Aradon egykor már látott alkotás nem szerepel.)

Kedves Kett Groza János az aradi régiós magyar újság nevében gratulálunk 80. születésnapodhoz és mostani kiállításodhoz, egy tekintélyes életkort megért művész újbóli (szerencsére nem ritka), és művészetednek újabb erényeit megvillantó bemutatkozásodhoz!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu