Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. szeptember 29., 22.46

Egy forradalmár ellehetetleníti a Forradalom Emlékezete Egyesület működését

Írta: Pataki Zoltán
2014. szeptember 09., 10.00 Kedd / Temes

A Forradalom Emlékezete Egyesület (Asociaţia Memorialul Revoluţiei) vezetői, Traian Orban és Gino Rado rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak hétfőn, vészharangokat kongatva a román forradalom történetével foglalkozó egyetlen hazai intézmény sorsát illetően. Nem elég, hogy az Egyesületet néhány éve kilakoltatták a temesvári Városházától 100 évre ingyenes használatra kapott belvárosi ingatlanból, de most visszamenőleg több mint 600 000 lej házbért követelnek az intézménytől, amely összeg kifizetése ellehetetlenítené az Egyesület működését.

Az Egyesület E. Ungureanu utca 8. szám alatti volt székházának a történetét Traian Orban ismertette a sajtóval. 1998-ban kapták meg a várostól a lepusztult állapotban levő ingatlant. „Tíz év alatt 17 milliárd régi lejt (1,7 millió lejt) fektettünk bele az épületbe – mondta Orban. – Egy plusz emeletet húztunk rá, beépített tetőtérrel, de a pincét is kialakítottuk kiállítóteremnek, így gyakorlatilag megkétszereztük az ingatlan hasznos felületét.”   A Forradalom Emlékezete Egyesület kálváriája 2007-ben kezdődött, amikor közölték velük, hogy a székházuk épületét visszaszolgáltatták a volt tulajdonosoknak, és visszamenőleg házbért is követelnek tőlük. Az állam eredetileg 300 000 eurós kártérítést fizetett a tulajdonosoknak, de egy új törvény lehetővé tette, hogy természetben visszaköveteljék az épületet. A tulajdonos leszármazottai egy bizonyos Juravle Petre nevű egyént bízták meg az épülettel kapcsolatos peres ügyek intézésével, aki történetesen szintén forradalmár, és „különleges érdemeket” szerzett az 1989-es decemberi forradalomban. „Megjelent nálunk két nővel ez a Juravle Petre – mondta Traian Orban –, és kijelentette, hogy fejezzük itt be a tevékenységünket, mert az övék az épület.” Amikor pert indítottunk ellenük, hogy legalább azt az összeget visszaköveteljük, amit az épületbe befektettünk, Juravle azt mondta nekem: „Te szemét, eltemetlek a pénzemmel”.

Az egyesület vezetői azt állítják: minden törvényes eszközzel éltek, hogy legalább azt a pénzt visszaszerezzék, amit az épületbe befektettek, de a bíróság minden szinten a tulajdonosokat képviselő Juravle Petrenek adott igazat, aki meg is vásárolta az ingatlan 30%-ának a tulajdonjogát. „Visszamenőleg 636 000 lej házbért követelnek tőlünk, miközben a mi egész éves költségvetésünk 800 000 lej, ennyi pénzből gazdálkodunk. A Forradalom Emlékezete Egyesületnek 14 alkalmazottja van, történészek és kutatók. Egy lejt sem kapunk előre a Kulturális Minisztériumtól, az utolsó lejig elszámolunk minden költséget és csak utólag kapjuk meg rájuk a pénzt” – nyilatkozta a sajtónak Gino Rado, az Egyesület alelnöke. „Hihetetlennek tartjuk, hogy a bíróság nem is veszi figyelembe a bizonyítékainkat, az ingatlanba történt befektetésekkel kapcsolatban, vagy azt, hogy a városháza nem értesített bennünket arról, hogy az épületet visszakövetelték a tulajdonosok. Amikor pert indítottak az ingatlan természetbeni visszaszerzéséért, a városháza félvállról kezelte az ügyet, csak annyit írtak be, hogy egy civilszervezet székhelye a ház, de nem említették, hogy egy országos jelentőségű múzeum, archívum és kutatóintézet működik benne. Utólag meg azt mondják, hogy már késő bizonyítanunk az igazunkat, alapfokon kellett volna ezt megtenni”.

Traian Orban, a Forradalom Emlékezete Egyesület igazgatója „segélykiáltásnak” nevezte a hétfői sajtótájékoztatót. „Még van egy fellebbezési lehetőségünk, mi mindent megpróbálunk, hogy az igazunkat érvényesítsük, de már kezdjük elveszíteni a hitünket az igazságszolgáltatásban” – mondta Orban. A Nyugati Jelen kérdésére, hogy miért nem fordultak a DNA-hoz ezzel az üggyel, Orban így fogalmazott: „Voltam a DNA-ügyészeknél is, azt mondták, hogy ez az ügy nem tartozik az ő hatáskörükbe. Érdekes, hogy 100 eurós összegekkel foglalkoznak, de az nem érdekli őket, hogy itt 1,7 millió lejes „ajándékot” adtak – szerintünk jogtalanul – a volt tulajdonosnak és ennek a Juravle úrnak, aki az egész ügynek a haszonélvezője”.

Juravle Petre, aki jelenleg megyei tanácsos a PP-DD színeiben, egy internetes újságnak azt nyilatkozta: Orban Traian meg akarja hatni a sajtót, de neki semmi köze azokhoz az összegekhez, amivel az Egyesület a volt tulajdonosoknak tartozik, ugyanakkor azzal vádolta Orbant, hogy törvénytelenül építtette be az ominózus ingatlan tetőterét, nem tartotta be az építési engedélyeket. Az E. Ungureanu utca 8. szám alatti épületet jelenlegi tulajdonosai felújítják, a tetőtéri részt megszűntetik, ami valószínűleg tovább bonyolítja a helyzetet és csökkenti Orbánék esélyét arra, hogy visszaköveteljék az egyesület által az épületbe befektetett összegeket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu