Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. május 25., 17.51
Koronavírus

Egy gyorsan terjedő járvány megterheli az egészségügyi rendszert

Írta: Takáts D. Ágnes
2020. március 12., 17.20 Csütörtök / Arad

Gyors ütemben terjed a koronavírus a világban, joggal érezhetjük egyre közelebb hozzánk, a szakemberek viszont továbbra is higgadtságra és odafigyelésre intenek saját magunk és környezetünk egészségének érdekében. Az orvosok szerint a sűrű kézmosás és a fertőtlenítés nagyon fontos a következő időszakban, lehetőség szerint mindenképpen érdemes kerülni a tömegrendezvényeket.

Ismételten hangsúlyozzák, hogy bár a vírus gyorsan terjed, de nem mindenki hal meg, aki megbetegszik! A betegség 80%-ban enyhe tünetekkel lezajlik, azonban főképp az idős és/vagy egyéb krónikus betegségben szenvedő embereknél súlyos formában is jelentkezhet.

Hazai híreket böngészve megtaláljuk Vass Leventének a képviselőház egészségügyi és családügyi bizottsága titkárának nyilatkozatát, aki a romániai egészségügyi rendszer felkészületlenségéről beszél, és talán ez az, ami pánikot kelt az emberekben, hogy az ország egészségügyi rendszere nincs felkészülve egy gyorsan terjedő járványra.

Mivel a vírusfertőzés elég nagy százalékban tüdőgyulladást okoz, a kórházi kezelésre szoruló betegek bizonyos százalékánál jelentkezik az akut légúti distressz szindróma (ARDS), miközben 10%-nál másodlagos fertőzés alakulhat ki. Legalább ilyen arányban intenzív terápiás kezelés és az ehhez megfelelő körülmények kellenek a betegnek.

Vass Levente szerint Románia jelenleg a napi ellátásokhoz szükséges kórházi ágyszámmal, intenzív terápiás ágyszámmal és fertőző osztályokkal rendelkezik, amelyek egy kisebb járvány leküzdéséhez elegendők, viszont egy gyorsan terjedő járvánnyal szemben már nem lenne elégséges, és pontosan ez indokolja a határozott és méreteiben túlreagáló hatósági intézkedéseket.

Ebből is világossá válik, hogy meg kell(ene) előzni a megbetegedéseket, illetve így már nem tűnnek hiábavalónak a kormány drasztikus járványmegelőző intézkedései.

Olaszországból százával menekülnek haza a román állampolgárok, és a határátkelőknél hazudnak, mert nem akarják a karantént. Pedig az elsősorban nekik lenne a legbiztonságosabb, és ezzel együtt biztosan vissza lehetne szorítani a vírus rohamos terjedését. A karantén – legyen az házi, vagy a speciális helyeken történő elkülönítés – lényege, hogy megfigyelés alatt tartsák azokat a személyeket, akik potenciális vírushordozók lehetnek, és adott esetben a megfigyeltek egészségi állapotának megfelelően járjanak el. Ezt hangsúlyozza Raed Arafat belügyi államtitkár, a katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője is, hogy nagyon fontos most az egyéni hozzáállás.

Ugyanakkor Horaţiu Moldovan, az egészségügyi minisztérium államtitkára számadatokat ismertetett: Romániában a fertőző betegségek kezelésére teljes felszereltséggel rendelkező ágyak száma 190 körül van, míg a többi (nem járványokra szakosodott) kórházban intenzív terápiás ágyakból jelenleg 4000 áll rendelkezésre. Az igazsághoz tartozik az is, hogy ezen ágyak nagy részét más típusú betegségekben szenvedők foglalják el a jelen pillanatban is.

Ez azt jelenti, hogy ha ezerre becsülnénk a koronavírussal fertőzöttek számát Romániában, a 17 százalékos szükséglet mellett megközelítőleg 170 személynek kellene ilyen ágyat biztosítani. Mindezek tudatában is nagyon fontos, hogy higgadtan viselkedjünk, ne keltsünk pánikot, és tartsuk be a szigorú higiéniai szabályokat és egyéb járványügyi óvintézkedéseket.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu