Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. január 18., 15.58

Egy régi zongora ürügyén

Írta: Puskel Péter
2021. január 12., 16.43 Kedd / Arad

Episcopiei (Batthyány) utca 25. Gyermekkoromban gyakran arra vezetett az utam. Csodálkoztam a kapu melletti, számomra különleges cégtáblán: „Jacques Faix zongorahangoló”. Gyermekfejjel arra gondoltam, egyszer csak megpillantom a francia nevű mestert.

Nem adatott meg, hiszen az akkoriban már igencsak idős férfi 1950-ben eltávozott az élők sorából. Aztán a névtábla is lekerült a helyéről és talán csak a zenekedvelő nagyon idős aradiak emlékezetében maradt meg a mester neve és ritka foglalatossága.

Jacques Faix (1871–1950), eredeti keresztnevén Jakab, inkább a helyi fotóklub rendezvényei kapcsán vált ismertté a városon kívül is. Szenvedélyesen kirándult, fényképészkedett. Amatőrnek tartotta magát, de művészi szinten álltak munkái. A természetfotózás érdekelte a leginkább. Vallotta, hogy a képnek a festményhez kell hasonlítania. Ezt akkoriban „pictorializmusnak” hívták.

A hobbija révén széles körű ismertségre tett szert, elsősorban e művészet hódolóinak sorában. Budapesten a kor másik jeles fotósának, Mai Manónak a házában (a Thália Színház szomszédságában) látható állandó kiállításon, egy falrészen Faix képeiben gyönyörködhet a látogató.

Nem a fotózásból élt. Bécsben tökéletesítette zongoraépítő és- hangoló tudását, sőt önálló műhelyt is nyitott a császárvárosban, a zenei élet egyik metropolisában. Élettársat is művészkörökből választott. Első felesége Pessek Mária zongoraművész volt.  Neje korai halála után újranősült és ismét „brancsbelit”, Reitter Anna Ilona zongoraművészt választotta társául.

Hazatérése után zongoragyárat szeretett volna létrehozni Aradon. Ez a kísérlete az első világháborút megelőző nehéz gazdasági helyzetben nem sikerült, noha anyagiakban nem szűkölködött. Maradt a „kisiparnál”.

Beiratkozott a Kölcsey Egyesületbe, élénk társadalmi életet élt, házában állítólag megfordult Ady és a Fehér Kereszt Szálló dísztermében fellépő, későbbi világhírű gordonkaművész, Pablo Casals is.

Az 1906-ban megalakult Aradi Fotóklub egyik kezdeményezője és jeles tagja volt. Részben ügybuzgalmának köszönhető, hogy 1907-ben megrendezték Aradon az első fotókiállítást, majd 1911-ben az immár nagy érdeklődést kiváltó országos kiállítást.

Számos munkájának egy töredéke az Aradi Fotóklub tulajdonában van.

De hová lettek Faix mester hangszerei, a hangversenyzongorák és a kisebb méretű, úgynevezett „szalonzongorák”? Állítólag két példány megmaradt magántulajdonban. A nagyméretű hangversenyzongora pár hete a Tervezőintézet „kirakatában” látható.

Érdemes megtekinteni.

Ha nem is egy világmárka, akkor is helyi jellegén túlmutató ipartörténeti ritkaság.

Reményeink szerint hamarosan állandó kiállítási tárgyként látjuk viszont, hiszen a múlt század első felében sem hemzsegtek e régióban a zongoragyártók.

Még a csupán” a zongorahangolók, hangszerjavítók sem. Maga a mesterség „fehér hollónak” számított.

Ma még inkább ritkaságszámba megy.

Addig is örvendjünk annak, hogy ennyi kiváló egyéniséget adott az egyetemes civilizációnak a Maros-parti város.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Tomck@t / Szerda, 2021. január 13., 12.24 Válaszoljál rá!

Annyit azert hozzatennek ehhez a lenyegeben nagyszeru cikkhez, hogy a Tervezointezet kirakataban lathato zongora nem egy par hete van ott, hanem 2020 augusztusa ota es ma sem lenne ott, ha egy bizonyos aradi internetes ujsag nem kampanyolt volna a megszerzeseert, ugyanis az OLX oldalon probalta eladni egy Kolozsvari szemely, meghozza meglehetosen olcson. Az internetes ujsagcikk eredmenyekent egy masodik ilyen zongora is elokerult (a volt tulajdonos addig nem is tudta, hogy milyen ertekes - a helyi kultura szempontjabol - zongorat tartogat a pincejeben). Az elso zongorat egyebkent pont az Episcopiei utca 25. mai lakosa vette meg, tehat a zonkora "haza" kerult. A masodikat, ami a Tervezointezet kirakataban van, a Concordia egyesulet vette meg egy Nagylaki csaladtol.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu