Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. október 18., 17.03
Tanévnyitó a Téglás Gábor Elméleti Líceumban

Egymást átölelve igyekezzünk helyt állni!

Írta: Gáspár-Barra Réka
2021. szeptember 13., 15.24 Hétfõ / Hunyad

Sokféle kihívás elé állítja a Hunyad megyei magyar közösség bástyájaként emlegetett Téglás Gábor Elméleti Líceumot az új iskolai év. Az ünnepi tanévnyitón felszólaló elöljárók mindannyian felelősségteljes, önzetlen magatartásra, helytállásra biztatták a magyar tanintézmény közösségét.

Idén végre személyesen is részt vehettek a diákok, pedagógusok a tanévnyitón. A szülőknek az iskolaudvar kerítésén kívülről nyílt lehetőségük bekapcsolódni az ünnepségbe. – Már a reggeli órákban sok diákunkat kellett figyelmeztetnem, hogy tartsuk be a járványügyi előírásokat. A régóta várt találkozás örömére ugyanis, csillogó szemmel ölelték át egymást. Ezért tartottuk fontosnak, hogy a szülők csak a kapun kívül vegyenek részt az ünnepségen, hogy ezáltal is jelezzük, sajnos nem múlt el a járvány, mindannyiunk egészsége érdekében fontosnak tartjuk az előírások szigorú betartását – hívta fel a figyelmet Kocsis Attila-Levente iskolaigazgató.

Rövid köszöntőjében elmondta: a járvány mellett további komoly kihívásokkal is szembe kell idén nézni. Az iskola fűtésének biztosítása ugyan folyamatban van, de legkorábban november elejére lehet fűtésre számítani. További újdonság az iskolában, hogy a 430 magyar anyanyelven tanuló diák mellett idéntől, átmenetileg, több mint száz román anyanyelvű óvodás is a Téglás Gábor Elméleti Líceum falai között tanul. – A dévai Andrei Şaguna iskola épületének felújítása miatt a tanintézmény diákjait a polgármesteri hivatal, illetve a tanfelügyelőség szétosztotta a város más iskoláiba. Hozzánk az óvoda került. A felújítási munkálatok a tervek szerint két évig tartanak, tehát ennyi ideig biztosan itt lesznek az óvodások, akiknek az épületünk földszintjén, a saját óvodánk mellett biztosítottunk teret. Természetesen nagyon örültek annak, hogy itt étkezésre is lehetőség nyílik. Hogy jelenlétük hogyan befolyásolja majd az iskolánk, közösségünk életét, erre még nincs rálátásunk.  Az nyilvánvaló, hogy elég szűkösen vagyunk, nincs nagyobb udvarunk, sportpályánk, játszóterünk, ahol ennyi kisdiáknak mozgásteret tudnánk biztosítani. És sok más kérdés adódik, amiket megpróbálunk majd a lehető legoptimálisabban megoldani – válaszolt az iskola magyar sziget jellegét megbontó változásra vonatkozó kérdésünkre Kocsis Attila-Levente iskolaigazgató.

Az ünnepségen felszólalt Széll Lőrincz, Hunyad megyei alprefektus is, aki egy rövid történettel szemléltetve hívta fel a diákok figyelmét arra, hogy az iskolában tudatosan készülniük kell leendő hivatásukra, el kell sajátítaniuk egy szakmát, amit odaadással tudnak majd gyakorolni. A mindennapi munkájuk mellett pedig időt, energiát kell szánniuk a közösségépítésre is.

Csak a bátrak tanítanak, mondta dr. Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes, utalva arra, hogy a pedagógusi pályához bátorság és kitartás kell. Nem kell idegenkedni a tanári pályától, hiszen ha a gyermekek, fiatalok nevelése ma fokozott kihívást is jelent, a befektetett munka, a komolyan megélt hivatás mindig meghozza a gyümölcsét.

A tanévnyitó ünnepséget Rátoni Csaba református lelkipásztor rövid felszólalása zárta, melyben őszinte nyitásra, egymásra figyelésre bátorított. – Minden egyes gyermek csodálatos, értékes teremtménye Istennek, de ahogy végignézünk az iskolaudvaron sorakozó gyermekeken, ráébredhetünk, hogy így együtt még csodálatosabb és még értékesebbek. Jézus is erre tanított. Miközben szeretetből szenvedett értünk, lenézett a keresztről és az ott álló, önmagukban is értékes embereket egymás gondjára bízza: János, íme a Te anyád, Mária, íme a te fiad, hogy erősítsék egymást, és így éljék meg a közösséget. Maga Ferenc pápa is úgy fogalmazott a napokban Budapesten, hogy legszívesebben minden egyes jelenlévőt egyenként átölelne, a más felekezetűeket is.  És azt hiszem valójában ez az igazi szeretet. Hogy úgy nézek a másikra, mint aki engem értékesebbé tesz. Ez az ökümené alapja is. Nem én akarok egyedül imádkozni, hanem azt akarom, hogy együtt imádkozzunk. Az iskolában pedig a tanító úgy tekint a diákjaira, mint akiket reá bízott Isten, és fordítva is igaz ez: a diákoknak is ügyelniük kell a tanítóikra, egymásra – fogalmazott a lelkipásztor. Szemléltető példaként említette a maguk ötgyermekes családjában történt iskolakezdési mozzanatot. Miután összeírták mi mindent kell megvásárolni az iskolakezdéshez, és kiderült, hogy elég nagy összeget fog ez felemészteni, egyik kislányuk kis idő múltán a szülők elé állt azzal, hogy le szeretne mondani az új tolltartóról, mert inkább virágot venne a tanító nénijének. Az igazi szeretet megéléshez ilyenfajta lemondásokra van szükségünk nap mint nap!

A tanévnyitónak idén is kedves mozzanata volt az új előkészítős kisdiákok fogadása, felavatása. A tavalyi évnyitó elmaradása miatt, az elsősök is csak idén vehették át nyakkendőjüket, majd ők maguk is az iskola nyakkendőjével ajándékozták meg 16 új kis iskolatársukat. A magyar állam és a Rákóczi Szövetség jóvoltából az előkészítősöket idén is gazdagon megrakott iskolatáska várta az osztályteremben. És sok-sok jókívánság. Legyen hát sikeres, egészséges, eredményes tanév! És valóban figyeljünk egymásra!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Csatlós Erzsébet / Hétfõ, 2021. szeptember 13., 20.26 Válaszoljál rá!

Sok sikert az új tanévben!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu