Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. július 05., 12.33
Faragó Péter parlamenti képviselő nyári üzenete

Együtt örvendjünk kultúránk szépségének, gazdagságának!

Írta: Balta János
2019. július 01., 15.45 Hétfõ / Arad

Faragó Péter parlamenti képviselővel, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének az elnökével a parlamentben megbukott bizalmatlansági indítvány utáni politikai helyzetet értékeljük.

 

 

– Elnök úr, meglepte-e a bizalmatlansági indítvány eredménye?

– Csöppet sem, hiszen azzal nyilvánvalóvá vált, hogy a PSD–ALDE-koalíciónak megvan a kényelmes többsége, az ellenzéknek nem sikerült a soraiba téríteni a kormánykoalíció parlamenti képviselőit, szenátorait. Tehát a Dăncilă-kormány továbbra is vezetheti az országot. A Dăncilă-kormánnyal az RMDSZ-nek az úzvölgyi helyzetnek a kezelése, jobban mondva, a nem kezelése miatt gyűlt meg a gondja. A konfliktus-helyzet eljutott egy olyan pontra, amikor úgy éreztük: ennek a kormánynak mennie kell! Mert nem védte meg az állampolgárait, a magyar közösséget, hanem hagyta, hogy a randalírozók rátörjenek a világháborús hősök nyughelyére, a temetőre. E tekintetben a kormány rosszul vizsgázott, de még manapság sem látszik, mi lesz a következő lépése. Még nincsenek pontos információink arról sem, hogy a magyar–román vegyes-bizottság kiegészülve egyéb államok bizottságaival, akiknek halottai nyugszanak az úzvölgyi temetőben, hogyan fognak lépni, hogyan próbálják megoldani az áldatlan helyzetet. A közösségünknek ugyanis szüksége van arra, hogy nyugodtan, méltó módon tudjon a temetőben emlékezni a világháborús hősökre. A politikai helyzet abból a szempontból kikristályosodott: a koalíció többségben van, az SZDP-nek lesz egy új elnöke és elnöksége. Ennek függvényében az RMDSZ a következő időszakban ellenzékből fog politizálni, egyben készülni a következő másfél évben sorra kerülő megmérettetésekre. Az idei elnökválasztások után ugyanis 2020-ban helyhatósági, majd parlamenti választások is lesznek Romániában.

– Magától adódik a kérdés: ha megszűnik a kormánytámogatás, honnan kerülnek források a magyarok lakta települések, régiók fejlesztésére?

– Komolyan bízom benne, hogy a kormány nem csupán azokat a településeket fogja támogatni, ahol szociáldemokrata vagy demokrata-liberális polgármesterek működnek, hiszen számunkra nagyon fontosak a bukaresti, illetve az EU-s pénzek, amelyekből a településeink infrastruktúrái fejlődhetnek, minél jobb szolgáltatásokat nyújthassanak az ott élő emberek számára. Nem vesztünk össze, a kormánykoalícióval nem csaptuk be az ajtót annyira, hogy ne tudnánk értelmes párbeszédet folytatni velük. Szerintem, nekünk kisebbségi, érdekvédelmi szervezetként nem is célunk, hogy valamelyik párttal annyira összevesszünk, hogy másnap ne tudjunk szót érteni. Ezzel együtt, az eddigi parlamenti együttműködésünknek az úzvölgyi eset után vége szakadt. A következő másfél évben egy új utat próbálunk járni, és bízom benne, hogy egy okos politizálással eredményesek is tudunk majd lenni. A nyári kulturális események a magyarság életében a legfontosabbak, ezért mindenhol megpróbáljuk támogatni a falunapokat, a néptánctalálkozókat, különféle közösségi programokat az Arad Megyei Tanácsban működő tanácsosaink közreműködésével. A Megyei Kulturális Központ jelentős támogatásait igénybe vehetjük, a segítségükkel nagyban gazdagíthatjuk a programjainkat. Éppen ezért, arra kérem Arad megye magyarságát, hogy e programokon minél többen vegyenek részt, hogy együtt örvendhessünk az anyanyelvű kultúránk gazdagságának, a szépségének!

– Úgy legyen, köszönöm szépen a rövid beszélgetést.

– Én köszönöm a lehetőséget, minden Arad megyei magyarnak szép, élményekben gazdag nyarat, jó egészséget kívánok!

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu