Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. szeptember 24., 16.42

Együtt ünnepelni, egymás sikereiről, gondjairól tudomást venni

2013. július 03., 15.56 Szerda / Hunyad

Négynapos szórványkörúton vettek részt az Összetartozunk Székelyföld–Szórvány Partnerségi Program felelősei a napokban. 

A Háromszékhez közelebbi Kőhalomtól a távoli Vajdahunyadig számos települést érintő látogatás során a helyiekkel elbeszélgettek a mindennapi feladatokról, a szórványsors nehézségeiről, és közösen keresték a lehetőségeket ezek megoldására, enyhítésére, a magyarságtudat erősítésére.

Elsőként négy nagyváros, Nagyszeben, Déva, Vajdahunyad és Gyulafehérvár szerepelt a programban, ahol a helyi kultúrszervezőkkel az első félévi közös programokat értékelték ki, és a következő félévi tevékenységeket, rendezvényeket rögzítették. Gudor Botond református esperessel az őszi Bethlen Gábor Napok programjáról, háromszéki előadók fellépésének szervezési feladatairól is beszéltek. Szombaton az Abrudbányai Magyar Közösség Napján az ünnepi istentiszteleten Demeter László megyei tanácsos üdvözlő szavaiban kiemelte, hogy a helyiek egymás iránti kölcsönös tisztelete, történelmi fájdalmakat eltűrő toleranciája a székelyföldiek számára is példaértékű. Ugyanakkor tolmácsolta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsa elnökének üdvözletét is kiemelve, hogy míg Abrudbányán gond nélkül megtűrik Kovászna megye zászlaját, addig Háromszéken újra küzdenünk kell értékeinkért, jelképeinkért, hagyományainkért. De az elnök ígéri, hogy harcolni fogunk, és ebben a szórványban élők kitartása is megerősít bennünket. A rendezvényen felléptek a kovásznai kisiskolások is, népdalokat énekeltek és néptáncokat mutattak be a helyiek nagy örömére.

A munkacsoport Abrudbányáról a csombordi Rózsafesztiválra látogatott, ahol a Fehér megyei rózsatermesztők fantasztikus virágkompozíciókat állítottak ki, kivívva az arra látogatók csodálatát. Még aznap este a türi Magyar Ház új tetőszerkezetét és cserepeit is megnézték a háromszékiek, illetve a további munkálatokról, tervekről számolt be Kémenes Lóránt plébános. Október elején 700 éves település-ünnepséget tartanak, ennek programjában több háromszéki előadó is szerepel majd, az egyeztetéseket a jövő héten kezdik a Szórványprogram munkatársai.

Vasárnap Medgyes és Erzsébetváros szerepelt a programban, Balázs Béla Szeben megyei RMDSZ-elnökkel közös diáktáborozásokról, magyar iskolák fennmaradásáról, néptánccsoportok, nyugdíjasok kapcsolattartásáról, világháborús hősök sírjainak karbantartásáról beszélgettek. Este Szegedi László református esperessel a Kőhalom környéki magyarság fennmaradási küzdelmeiről, néhány ember kitartó és lelkiismeretes munkájáról, együttműködési lehetőségekről esett szó. A tárgyalások folytatódtak, kedden, július 2-án a brassói RMDSZ-székházban kultúrszervezőkkel, lelkészekkel, RMDSZ-vezetőkkel egyeztettek.

Kiss Csilla, Szórványprogram felelős

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Kakas / Péntek, 2013. július 05., 01.49 Válaszoljál rá!

Hogy sikerült kire ejteni a Bubos Blankat ..... Ja bocsánat Babos Arankat. Mar nincs pénz sajtóra? Hiszen ő a lelke szíve.... lába... A szorvanyosodo kapcsolatnak

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu