Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 07.34
Szükség van a vajdahunyadi kórházra! Szükség van vérplazmára!

Együttérzésre, segítőkészségre szólítják fel a lakosságot

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. november 23., 17.20 Hétfõ / Hunyad

Nem marad teljesen egészségügyi ellátás nélkül Vajdahunyad – nyilatkozta a hétvégén Călin-Petru Marian Hunyad megyei prefektus, miután az egészségügyi minisztériuma november 19-én megjelent rendeletében COVID-kórházzá nyilvánította a vajdahunyadi Dr. Alexandru Simionescu Kórházat. A prefektus közölte: a városban non-COVID intézmény marad a járóbeteg-rendelő, a daganatos betegeket ellátó és az dialízisközpont. A további betegségekkel küzdő pácienseket pedig szükség esetén a kevesebb, mint 20 kilométerre fekvő dévai kórházba szállítják. – A döntés számos konkrét adatra támaszkodott. Elsősorban Hunyad megyében egyre nagyobb léptékben terjed a járvány. Az utóbbi napokban átlagosan 198 új fertőzöttet vesznek nyilvántartásba és napi 20 halálesetet jelentenek a megyében. E helyzet kezelésére lépni kellett. A vajdahunyadi kórházban pedig összesen 550 ágy van, amiből 140-et foglaltak el a koronavírus-mentes páciensek és 80 ágyat a COVID-fertőzöttek. További 330 ágy azonban kihasználatlan maradt, annak ellenére, hogy a vajdahunyadi egy jól felszerelt kórház, amelynek kapacitását ilyen helyzetben nem lehet kihasználatlanul hagyni – nyilatkozta a prefektus. Hozzátette: egyáltalán nem nézi jó szemmel, hogy a lakosság önzően viszonyul a minisztériumi döntéshez, és háborog a szenvedő társaik segítését célzó lépések ellen.

A járvány fokozott Hunyad megyei terjedése kapcsán, a megyei vérközpont vezetője dr. Victoria Hălmagi is felhívással fordult a lakossághoz: Az utóbbi napokban 50%-kal nőtt a vérplazma iránti igény a megyében. Nagyon nagy szükség van a koronavírusból kigyógyult páciensek plazmájára, hiszen sok esetben ez bizonyul a leghatékonyabb kezelésnek. – Az utóbbi két hónapban 540 adag plazmát sikerült begyűjtenünk, amiből más megyéknek is juttattunk. Vannak, akik többször is jelentkeznek véradásra, főleg kórházi alkalmazottak, papok és közintézmények alkalmazottai. Egy egészségügybeli kolléganőnk már hat alkalommal adott plazmát – tájékoztatott a megyei vérközpont  vezetője. Elmondta, a plazma-vételre két lehetőség van: a teljes véradás, melyet legkorábban 60 nap elteltével lehet megismételni vagy az afferézissel történő plazmakivonás, mely során csupán a plazmát vonják ki a vérből, a többi alkotóelemét visszajuttatják a véradó szervezetébe. Ezzel a módszerrel kéthetente lehet plazmát adni, ráadásul ilyenkor egyetlen alkalommal három kezelési adagot tudnak előállítani a kivont plazmamennyiségből.

Hălmagiu doktornő felhívással fordul, minden koronavíruson átesett személyhez: lehetőségük szerint adjanak vérplazmát, hiszen életeket menthetnek. A véradóközpontok (Déván, Vajdahunyadon, Petrozsényban) november 28-án, szombaton is nyitva lesznek.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu