Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. október 20., 15.38

Elfelejtett jelzőtáblák

Írta: Sólya Emília
2008. február 22., 06.10 Péntek / Arad

Aki ismeri jól a várost és sokat közlekedik, annak minden bizonnyal, legalább egyszer szemet szúrt ilyen vagy olyan jelzőtábla, melyet vagy elfordítottak, vagy megrongáltak. Olyan hely is előfordul, ahol bár szükség lenne rá, semmilyen irányjelző vagy tájékoztató nem segít a gépkocsivezetőnek vagy a gyalogosnak.

Erre főként a külföldieknek vagy a más megyéből származó személyeknek lenne szükségük, ha a városból ki- vagy bevezető legrövidebb utat, netán a repteret vagy a centrumot keresik. A megyében is sok helyen hiányoznak a jelzőtáblák, aki nem ismeri a megyét vagy nehezen tájékozódik, sokszor nem is boldogul, ha valamilyen települést keres.

Ami a megyei utakat illeti, pontos információt kaptunk az Arad megyei útkarbantartó igazgatóság vezetőjétől, Gheorghe Câmpantól. A legnagyobb probléma, hogy vidéken sok helyen ellopják a táblákat.

– El sem hiszik, de sokan az oszlopok miatt viszik el őket. Elvágják a vascsövet, melyet aztán kerítésként használnak fel. Évente 70-80 ezer lej körüli kárunk keletkezik emiatt – nyilatkozta a Nyugati Jelennek.

A megyei utakra felügyelő igazgató szerint eddig a fagyok miatt nem dolgoztak, de jövő héttől nekilátnak az új jelzőtáblák elhelyezésének. Még tavaly 500 darabot vásároltak a megyei tanács által kiutalt büdzséből, idén még kb. 400 darabra lesz szükség. Ez mind pályáztatás alapján történik, a táblákat végül a licitet megnyert magáncég helyezi el, az útkarbantartók nyilvántartását tükröző listák alapján. Câmpan elmondta: tisztában van vele, hogy sok helyen hiányoznak a táblák, de nem állíthatnak őrt melléjük. Idén megpróbálják pótolni az ellopottakat. Adataik alapján évente vidéken 300-400 darab ilyen táblát lopnak el, rongálnak meg; büdzséjük 25%-a csak a javításokra megy el. Egy többek által jelzett példa: a Fazekasvarsánd felé vezető kanyar előtt semmilyen jelzőtábla nem mutatja, hogy milyen település következik. Ez már tavaly nyár óta áll fenn. Câmpan tud a jelenségről és megígérte: ezt is szem előtt tartják, de bármilyen hasonló gond esetén örülne, ha az emberek, polgármesterek nekik is jeleznék, hogy hol, mi hiányzik.

A megyeszékhelyen lévő jelzőtáblák ügyében azonban csupa kuszaságba ütköztünk, a megkérdezett illetékesek csak a vállukat húzogatták vagy a felelősséget másra hárították. Bár a 2002/195-ös közlekedést szabályzó rendelet értelmében a közutakon lévő irányjelző, tájékoztató táblák elhelyezését, lecserélését az illető útkarbantartó felügyeli, a városban más a helyzet. Corina Drăghici, a polgármesteri hivatal szóvivője lapunknak elmondta: a táblák elhelyezéséért, lecseréléséért egy, a polgármesteri hivatallal szerződést kötött magáncég foglalkozik. De ami a városban lévő közlekedést, jelzőlámpákat, táblákat illeti, erre egy külön megalakult, ún. a forgalomszervező bizottságot jelöltek ki. A bizottsági tagok között van rendőr, egy közszállítási képviselő és egyéb szakember. Ők azonban csak időszakonként ülnek össze.

– A városközpontban zajló, EBRD-hitelből történő munkák tervébe beletartozik a jelzőtáblák felújítása is, de minden utcasarokra nem tehetünk táblákat – mondta a szóvivő.

A közúti rendőrség munkatársa, Emil Moţiu szerint a rendőrség beleszólhat a táblák elhelyezési módjába, de a karbantartásukért, javításukért nem ők felelnek, hanem a polgármesteri hivatal. Onnan azonban egyetlen épkézláb magyarázatot sem kaptunk arra, hogy mi történik a kidőlt, kidöntött, megrongált, földön heverő, elfordított táblákkal? Szokta-e valaki egyáltalán néha-néha ellenőrizni, hogy megvannak-e még bizonyos helyeken a táblák, vagy nem lenne-e szükség újakra? Bár már nevetséges harmadszorra megismételnünk, hogy az Eminescu utcában, a református templom előtt közel két hónapja hever a földön egy kidőlt tábla, ezt is felhoztuk az illetékeseknek, akik nem tudtak róla. De megígérték: utánajárnak. És valószínű, hogy még sok más tábláról vagy rongálásról nem tudnak, másképp az emberek nem figyelnének fel minderre.

Olvasóinkat csak arra kérjük: ha bármilyen hasonló jelenséget észlelnek, értesítsenek bennünket, akár fényképes illusztrációval is alátámaszthatják tapasztalataikat.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu