Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 23.02
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
A grand és mániái

Elfutott pálya

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. május 07., 22.00 Szerda / Hunyad

Két éve eredménytelenül kotlik a dévai önkormányzat 60 000 eurón, amelyet az egyik kereskedelmi bank, hazai berkekben még ritkaságszámban menő gesztusként városfejlesztésre ajánlott fel.

2006 tavaszán a Transilvania Bank hatalmas plakátokon hirdetve kérte a lakosságot: döntsék el, mire lenne nagyobb szükség Déván: egy-egy játszóteres parkra a Micro 15 városnegyedben, illetve az Opera téren, vagy egy modern futópályára a stadionon. A kérdőívek alapján a lakosság ez utóbbit választotta.

A kezdeményezés részünkről polgári öntudatból és természetesen reklámfogásból született – állítja a bank dévai kirendeltségének igazgatója, elmondva, hogy összesen négy erdélyi városnak ajánlottak fel támogatást hasonló rendszerben. Nagyszebenben azóta már fel is avatták az Astra parkban épített gyönyörű szökőkutat, melynek kivitelezéséhez 100 ezer euróval járult hozzá a szóban forgó bank. További 60-60 ezer euró jutott Besztercének, illetve Gyulafehérvárnak is. Előbbi a relatív fiatal művészeti középiskolájának fejlesztésére fordította a pénzt, utóbbi viszont úgy tűnik, Dévához hasonlóan jól eltette az égből pottyant adományt.

Virginia Lucaciu, a bank Hunyad megyei képviselője szerint  a dévai önkormányzat már 2006-ban bejelentette, hogy a szóban forgó összeg nem lesz elég egy futópálya kiépítésére, ezért megállapodtak abban, hogy a pénzt a stadion felújítására fordítják. Mi akkor átutaltuk az összeget egy külön bankszámlára, de tudtommal mai napig nem történt meg a befektetés – nyilatkozta Virginia Lucaciu. Állítását egy röpke helyszíni terepszemle azonnal igazolja. A stadiont ugyan némileg kozmetikázták, de az igazi felújítás, illetve a futópálya kiépítése még várat magára.

Florin Oancea alpolgármester szerint azonban ami késik nem múlik: Jövőre rendbe tesszük a stadiont, sőt be is fedjük, ki is világítjuk és olyan körülményeket biztosítunk majd, hogy legalább 70 000 néző végignézhesse az első ligás futballmeccseket – fogalmazott Oancea. Ígérete enyhén utópiának tűnik. Egyrészt az első személy többes számért, hiszen hamarosan választások jönnek…, másrészt azért mert Déván még Ceauşescu üdvözlésére se gyűlt soha össze 70 000 ember a stadionban, harmadrészt, mert az első osztálytól szintén nagyon messze áll a város illetve focicsapata.

Ráadásul az alpolgármester azt is hozzátette, hogy a stadion felújítását az AgroCompany cég is támogatni fogja, amely hamarosan bérbe veszi a létesítményt. Ebben nem is volna hiba, csakhogy az előbb említett kozmetikázást, azaz a nézőtér részbeni felújítását már eleve e cég végezte el, saját költségén és az AgroCompany „egyenruhájában” díszelgő stadionőr a legtermészetesebb hangon állítja, hogy „a stadion már régen a miénk, koncesszionáltuk húsz évre… hát nem mi tettük rendbe?!”

Egyszóval futópálya nincs, Oancea alpolgármester jövőre vonatkozó kijelentései pedig vagy már megvalósultak (lásd koncesszió), vagy besorolhatók az alaptalan kampányígéretek A ligás kategóriájába.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Cöcö / Csütörtök, 2008. május 08., 01.01 Válaszoljál rá!

60000 euróért igazán kimeszelhették volna a stadiont, és vásárolhattak volna egy 3 méteres plazmacsodát. A 4 méteres már nem fért volna a keretbe. Szép új stadionja lett volna Dévának. Így sajnos van 4 embernek egy-egy 15000 eurós skodája. Aminek nem ujjonghat hetente 2000 ember, csak 12.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu