Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. január 28., 16.10
Bognár Levente alpolgármester nyilatkozik

Ellenérvek a vádaskodásokra

Írta: Balta János
2019. március 13., 15.55 Szerda / Arad

Tegnapi lapszámunkban, Ünnep előtti „hangulatkeltés” címmel közölt, a newsar.ro hírportálon megjelent, az Új Jobboldal aradi szervezetének a Szabadság-szoborral kapcsolatos szélsőséges véleménye, amiben nem csak az emlékművet, hanem Bognár Levente aradi alpolgármestert is támadták, számon kérve rajta a megyeközpont költségvetéséből a román, illetve a magyar kulturális eseményekre elkülönített közpénzeknek az összehasonlító kimutatását.

Nos, az ügyben megkerestük Bognár Levente RMDSZ-es alpolgármestert, városi tanácsost, aki elmondta:

Az Új Jobboldal magatartása ismét hangulatkeltés, az aradi magyarság, ünnepünk és a Szabadság-szobor hősei elleni támadás. Úgy néz ki, ez a legfontosabb feladatuk. Céljuk a békés aradi, az európaiságot jelentő hangulatnak a megmérgezése. Mert Aradon több évtizedes kitartó munka után sikerült a Szabadság-szobrot újra köztéren felállítani, az önkormányzatban és a tanácsban a többségi kollégákkal kialakított jó viszony következtében. A mostani, olyan periódus kezdetét jelenti, amikor választási év lévén, mi a nemzeti ünnepünkre készülünk. Ők ilyenkor, uszítás céljából általában aktivizálódnak nemcsak Aradon, hanem más városokban is. Az uszítást mi visszautasítjuk, a kölcsönös tisztelet és az európaiság jegyében továbbra is arra törekszünk, hogy a megyeközpont és a megye vezetőségével együttműködjünk. Elsőrendű feladatunk a magyarság kulturális örökségének a megőrzése, annak a megbecsülése és megvédése, amit elvárunk a megye és a megyeközpont mindenkori vezetőségétől is.

Kérdésünkre, hogy az ünnepi program esetleges megzavarásának a kivédéséről gondoskodtak-e? Bognár Levente hozzáfűzte: az RMDSZ vezetősége minden évben, amikor az ünnepség megszervezésének az engedélyeztetésén dolgozik, az állami rendőrség, a csendőrség és a helyi rendőrség vezetőségével is egyeztetnek az ünnepség, illetve az azon résztvevők biztonságának a szavatolása érdekében. Az óvintézkedéseket az idei program biztonságos lebonyolítása érdekében is megtették.

Az egykori kihagyást – amikor a Helyi Rendőrség már nem látta el a Megbékélési Park és a Szabadság-szobor védelmét – megoldották, arról jelenleg a város gondoskodik. A helyszínen sikerült állandó felügyeletet létrehozni a rongálások megismétlésének a kivédése érdekében.

Ezzel kapcsolatban kifejtette: a Szabadság-szobor egykori befestőit a rendőrségnek nem sikerült azonosítania, mert azok csuklyával védték az arcukat, ezért a newsar.ro hírportálon tendenciózus céllal közölt, terjesztett kép nem az akkori szoborgyalázókat, hanem azokat ábrázolja, akik a festék eltávolításán dolgoztak.

Az aradi román, illetve magyar kulturális programokra elkülönített közpénzeknek az összehasonlító számonkérésével kapcsolatban leszögezte: „Ez is a helybeli magyarság elleni nem első manipuláció, hiszen többször elmondtuk: azért dolgozunk a megyeközpont önkormányzatában, hogy az aradi magyarság számarányának megfelelően, kulturális, illetve identitást megőrző rendezvényekre, ünnepségekre, a többségi kollégák segítségével költségvetési kereteket teremthessünk. Ha meglenne a kulturális autonómia, e kérdés nem lenne téma, mert alanyi jogon megilletne minket a támogatás. Az önkormányzat jóvoltából számunkra biztosított támogatás a normalitás tárgyát képezi. Ehhez azonban partnereket kell keresnünk és találnunk. Hála Istennek, az aradi és a megyei önkormányzatban is ez irányú igényeinket megértették, ezért a magyarral együtt a német, a szerb, illetve más etnikumok is a számarányuk szerint kapnak támogatást. Nekünk azonban Aradon és a megyében sokkal nagyobb a kulturális örökségünk, mert az eltelt évszázadok alatt a magyarság minden területen maradandót alkotott, nagyban hozzájárul a megye és Arad mai arculatának, értékeinek a kialakításához” – zárta nyilatkozatát Bognár Levente, Arad megyei jogú város alpolgármestere.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu