Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 23.45
Szent György-lovagok nyári egyeteme

„Előadásaink teljesen nyitottak, bárki eljöhet, aki érdeklődik a történelmi témák iránt”

Írta: Pataki Zoltán
2021. július 12., 17.24 Hétfõ / Temes

A Szent György Lovagrend 2021 július 11–17. között Temesváron szervezi meg XXVII. Dr. Bárdos István nyári egyetemét. A rangos eseményre, amelynek fővédnöke Pál József Csaba temesvári megyéspüspök, az Új Ezredév Református Központban kerül sor, a Szent György Lovagrend tagjai, helyi- és vendégelőadók, illetve érdeklődők részvételével.

– XXVII. nyári egyetemünkre kerül sor ezen a héten itt Temesváron – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Lovag Cseke László rendi kancellár, a Szent György Lovagrend vezetője. – Izgalmas előadásokra készülnek az előadók. Számunkra kiemelkedően fontos, hogy az a tudományos tevékenység, ami a Szent György Lovagrend keretein belül folyik, egy olyan formát öltsön, mint például a nyári egyetem, amelynek az előadásai általában könyv alakban is megjelennek. A nyári egyetem teljesen nyitott, bárki, aki érdeklődik a témák iránt, nyugodtan meglátogathatja ezt az egyetemet.

A huszonhét alkalomból most harmadszor vagyunk itt Erdélyben, hiszen Gyergyószárhegyen kezdtünk 11 évvel ezelőtt, öt éve voltunk Gyimesbükkön és most itt vagyunk Temesváron. Óriási szerepet játszik a nyári egyetem a határon túli magyar testvéreinkkel való kapcsolattartásban, hiszen ez egy olyan fórum, ahol együtt lehetünk erdélyi, kárpátaljai, felvidéki „hallgatókkal”, akik felnőtt, meglett korú emberek. Rengeteg hasznos tudás, információ cserélődik azokban a pillanatokban is, amikor nem előadásokról van szó, hanem egy-egy esti beszélgetésről. Azért is örülünk, hogy a legtöbb előadó itt marad velünk a nyári egyetem több napján, nem rohan el az előadás után, és rendelkezésére áll azoknak, akik még érdeklődnek a szakterülete iránt.”

– Kik a nyári egyetem hallgatói?

– A nyári egyetemünk nyitott, de a hallgatóság gerincét nyilván a Szent György Lovagrend tagsága teszi ki. Az Erdélyi Nagypriorátus, mint házigazda szervező ilyenkor meghívja az összes többi Priorátusból a jelentkezőket: Nyugat Európából is, Felvidékről, Délvidékről is vannak itt hallgatók, igazán színes azoknak a köre, akik részt vesznek a nyári egyetemen.

– Miért éppen Temesvárt választották a nyári egyetem helyszínéül?

– Nagyon fontos a számunkra Temesvár, hiszen I. Anjou Károly alapító uralkodónk, aki a Szent György Lovagrendet 1323-ban létrehozta, éppen ebben az évben teszi át a székhelyét Temesvárról Visegrádra. Ez volt az első királyi alapítású lovagrend, bár teljes egyházi egyetértéssel történt, I. Károly kikérte az egyház engedélyét is. A lovagrend hihetetlenül fontos szerepet játszott abban, hogy I. Károly a hatalmát meg tudta szilárdítani. Bizalmi emberei voltak a lovagok, ők látták el a királyi testőrség feladatát, illetve fontos diplomáciai küldetésekben is részt vettek, feltétel nélküli hűséggel szolgálták az uralkodót. I. Károly számára Temesvár, ez a déli erősség kellő biztonságot jelent addig, amíg a kiskirályok hatalmát leverte, azután az ország szívébe, Visegrádra költözik, így a két települést nagyon sok fontos dolog kapcsolja össze, jelesül az Anjou-kor és erről is elhangzik majd sok információ az előadásokon.

A Szent György Lovagrend idei nyári egyetemének egyik kezdeményezője-szervezője lovag Abrudbányai Sándor, Dél-Erdély nagypriorja, a Temesvári Műszaki egyetem egykori hallgatója, aki ma is sok szállal kötődik a Bánság fővárosához. Gyergyószárhegy és Gyimesbükk, az 1000 éves határ után idén megint az erdélyiekre került a sor, és Temesvárt választottuk, részben azért is, mert itt sok tudós ember van, aki előadásokat is tud tartani. Megemlíteném itt Kopeczny Zsuzsanna régészt, aki I. Károly lakótornyának kiásásáról tart előadást, vagy Szekernyés János helytörténészt, dr. Bodó Barna egyetemi tanárt vagy Illés Mihály mérnököt, akik izgalmas előadásokkal gazdagítják a szabad egyetemünk kínálatát. Kiváló vendégelőadók is lesznek, mint dr. Zakar Péter Szegedről vagy dr. Vizi László Tamás Budapestről, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató helyettese – nyilatkozta lapunknak lovag Abrudbányai Sándor.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu