Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2022. május 19., 15.15
CNI vitafórum

Előbb a szomszéd legyen tisztességes

Írta: Gáspár-Barra Réka
2009. május 14., 21.00 Csütörtök / Hunyad

Minél többen szóltak hozzá, annál bonyolultabbnak tűnt a hazai korrupció ügye, a Nemzeti Integritás Központ (CNI) által szervezett  mai vitafórumon.

– Romániához sajnos az utóbbi időben bel- és külföldön egyaránt gyakran társítják a korrupció fogalmát és nem is alaptalanul – fogalmazott vitaindító felszólalásában Alexandru Cumpănaşu, a CNI ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint hazánk földjén a korrupció két alapvető formájával találkozunk. A látványosabb: a jelentős közpénzek eltulajdonítására irányuló megvesztegetés, a másik, látszólag ártalmatlanabb forma a mindennapi csúszópénzek kategóriája, ami viszont folyamatosan táplálja a társadalomban a korrupció talaját. Ezek felszámolására már számtalan bizottság, intézmény alakult, rengeteg pénz is elköltődött, de az eredmény mégis várat magára.

A CNI, a korrekt biznisz elvét valló Nagy-Britannia, Finnország, illetve Hollandia támogatásával most egy olyan programot indított el, melynek célja a korrupció alulról történő felszámolása.

– Romániában jelenleg közel 20 ezer törvény és rendelet van érvényben, de szinte potyára, mert csak nagyon kevesen és nagyon hiányosan tartják be azokat. Azt szeretnénk elérni, hogy a hazai nagyvárosokban tartott vitafórumokon, a közintézmények képviselőivel közösen  találjunk megoldást erre a nagyon is akkut problémára– fogalmazott  Alexandru Cumpănaşu. Mint mondta, tavaly decemberben a kormány megszavazott egy országos korrupcióellenes stratégiát, de ezt jó lenne minden hat hónapban aktualizálni.. Ezért került sor ma a Hunyad megyei tanfelügyelőségen megszervezett dévai találkozóra is.

A résztvevők (rendőrség, kórház, tanügy,  törvényszék, stb. képviselői), rendkívül  aktívan kapcsolódtak be a vitába. Elsőként maga Samoilescu prefektus, mint nemrég még szakmáját gyakorló orvos szólalt fel, jogosnak és indokoltnak nevezve a hálapénzt. A különböző területeken dolgozók hasonlóképpen elfogadhatónak vélték a tanár által az  iskolában is oktatott diák számára tartott magánórákat, a hivatali figyelmességeket, stb. mert véleményük szerint a jelenlegi hazai társadalmi berendezkedés megkívánja ezeket. – Az ember kiszolgáltatottnak érzi magát a hivatalokban, a kizárólag állami oktatásban részesülő gyermek pedig hátrányba kerül, a kórházakban rá sem néznek az emberre, ha nem csúsztat pénzt már az ápolónő zsebébe. Egyszóval itt valahogy a rendszerrel van a baj – vélték a résztvevők. A törvényszéket képviselő bírónő szerint azonban az egyén is felelős azért, hogy gyakran teljesen önkéntes alapon hajlandó csúszópénzt adni egy szinte fölösleges szívességért. Mondjuk, hogy egy hivatalban az előírtnál hamarébb kapjon kézhez egy iratot, vagy ne kelljen fél órát sorban állnia. Ezért a törvénytisztelő magatartás elsajátítására már az iskolában is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni – vélte a bírónő.

Az igazi gond azonban a nagykorrupció terén van – hangsúlyozta a CNI ügyvezetője. Jelenleg például a közpénzen elvégzendő munkálatok versenytárgyalását szabályozó törvény szerint a nyertes cégnek lehetősége van a licit megnyerését követően még 50%-al megemelni az árat. Ez azt jelenti, hogy a versenytárgyalást kiíró intézmény mondjuk két jelentkező közül kiválasztja az olcsóbbat, de ennek utólag jóval többet fizet, mint amennyiért a másik cég elvégezte volna a munkát. A törvénynek ezt a kiskapuját például sürgősen ki kell gyomlálni – hangsúlyozta Cumpănaşu, hasonló negatív példaként említve némely gyógyszergyár- és forgalmazó monopolhelyzetét, amely szintén óriási pénzeket szippant el az egészségügynek szánt közpénzből.

A CNI ügyvezetője szerint a korrupció elleni küzdelem csak úgy lehet hatékony ha párhuzamosan halad a törvényhozásban és a civilszférában. A dévai vitafórumon azonban nyilvánvalóvá vált, hogy hazánk földjén a megvesztegetés, illetve ennek elfogadása mélyen beidegződött jelenség, amit a legtöbb ember csak a szomszédja lelkéből szeretne kigyomlálni.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu