Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. november 29., 01.44
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Újabb szobrok a személyiségek sétányán

Elődeink emlékére

Írta: · Szekernyés Irén
2011. augusztus 04., 18.00 Csütörtök / Temes

Temesvár napja alkalmából újabb négy szobrot helyeztek el a Központi Park egyik fő útvonalán, amelyet három évvel ezelőtt a Személyiségek Sétányának neveztek el.

Akkor, ugyancsak augusztus 3-án, a város politikai és gazdasági életében fontos szerepet betöltő hét személyiség: Florimund Mercy, Eugeniu de Savoya, Török János, Küttel Károly, Sever Bocu, Aurel Cosma és Stan Vidrigin mellszobrát avatta fel a városvezetés ünnepélyes keretek között. Néhány hónappal később a Személyiségek Sétányán foglalta el méltó helyét Bartók Béla, a régió legnagyobb szülöttének, valamint Virgil Birounak a bronzszobra.

Az idei szoboravatón ugyancsak neves személyiségek bronzmása került felállításra. Időrendben az elsőHunyadi János (1387–1456) híres törökverő, akit a román nép is hőseként tisztel, Ioan de Hunedoara néven „vonult be” a Személyiségek Sétányára. Hunyadi János Magyarország kormányzója, szörényi bán, erdélyi vajda, székely ispán, nándorfehérvári kapitány, temesi ispán, Mátyás király apja nemcsak a török elleni harcokban lovagként és hadvezérként aratott sorozatos sikereivel vívta ki a kortársak és az utókor elismerését, hanem Temesvár várának újjáépítésével, erődítmény jellegének a kor hadászati szintjére emelésével is. (Ő építtette Vajdahunyad, Diósd és Beszterce várát is.) A vár és kastély, amelynek azóta többször átépített változatát Hunyadi-kastélynak nevezik ma is a temesváriak, 1490-ig maradt a Hunyadi család birtokában. Bronzszobrát Irimescu Remus fiatal szobrászművész készítette, életpályájának fontosabb mozzanatait dr. Râmneanţu Vasile egyetemi tanár idézte fel.

Telbisz Károlyt (1853–1914) legnagyobb polgármesterének, a modern Temesvár megalapítójának és kiépítőjének tartja számon a helyi történelem és a közvélemény. 1885 és 1914 között állt a város élén, nagy tudású, felelősségteljes, példamutató városatya volt. Az ő polgármestersége idején bontották le a fejlődésnek gátat vető várfalakat, készült el a város urbanisztikai terve, kezdték meg a hatalmas építkezéseket (Millenniumi templom, a Piarista Gimnázium rendház és templom, Lloyd-sor palotái, a mai Loga utca impozáns iskolaépületei stb.) Korszerűsítette a vízvezeték-hálózatot, a szennyvíz-elvezetést, bevezette a villamosközlekedést, aszfaltoztatta az utcákat, európai rangú kulturális intézményeket hozott létre. A sétányon elhelyezett szobrot Laurenţiu Balca szobrászművész készítette, kivitelezését a PG 33 Kulturális Alapítvány támogatta. Jelentőségét dr. Augustinov Petru méltatta.

Ioachim Miloia (1897–1940) festő, művészettörténész, múzeumigazgató, intézményalapító, több tudományos és művészeti könyv szerzőjének szobrát, Gheorghe Groza szobrászművész alkotását a Miloia család adományozta a városnak. A szoboravatón Aurel Turcuş író idézte fel sokoldalú tevékenységét a nagyszámú hallgatóság előtt.

Emléket állítottak a Személyiségek Sétányán Romul Ladeabánsági származású szobrászművésznek, aki Kolozsváron majd Temesváron főiskolai tanárként, mint Constantin Brâncuşi és Auguste Rodin követője, modern szobrászati iskolát teremtett. Bronz arcmását Jecza Péter mintázta meg, életpályáját Szekernyés János műkritikus méltatta.

A Személyiségek Sétányának – amint azt Gheorghe Ciuhandu polgármester elmondta – kettős célja van: méltó emléket állítani elődeinknek és a város történelmének ismeretére nevelni a fiatalokat a park nyújtotta kellemes környezetben.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: nagymami / Péntek, 2011. augusztus 05., 10.48 Válaszoljál rá!

Hajmeresztő: Hunyadi János érdemeit már pofából is egy magyar történész méltathatta volna. Elképzelhető, hogy Telbisz Károly bolgár nemzetiségű magyarnak vallotta magát, viszont cselekedeteiből egyértelmű, hogy sokkal magyarabb volt számtalan kortársánál. Amúgy értékelendő, hogy a román történész nem ment el Hunyadi esetében a dákó.római kontinuitás felé, hanem a történelmi tényekre alapozva objektív módon vázolta fel Hunyadi érdemeit.A helyesírásról nem beszélve, majd mnidenütt hiányoznak az ékezetek a magyar nevekről(a Péterről, az Istvánról,stb.) Bosszantó. Nem kell csodálkoznunk, hogy a Székely László parkból, suba alatt Carmen Sylva park lett - csak úgy...

Hozzászólt: Ali papa / Csütörtök, 2011. augusztus 04., 23.37 Válaszoljál rá!

Nekünk a kárpátok géniusza Ceausescu Miklós volt ,úgyhogy a bolgár Telbis a románoknak biztos Carol.

Hozzászólt: ??? / Csütörtök, 2011. augusztus 04., 22.24 Válaszoljál rá!

Telbisz Károly-t mikor hívták CAROL Telbisznek?

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu