Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 14., 09.24
A templomkertben díjazták a végzősöket

Ember lenni mindig, minden körülményben

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. június 04., 17.28 Csütörtök / Hunyad

Hiánypótló eseményként szervezték meg Déván, június 4-én, szűk körben az idei végzős magyar diákok búcsúztatását. – Osztályfőnökök, iskolaigazgatók és maguk a diákok is szívhez szólóan beszéltek a múlt heti online-ballagás alkalmával. Mindenki beleadta a szívét-lelkét, mégis hiányzott az együttlét, hogy egymás szemébe tudjunk nézni, hogy közösen hallgassuk a búcsúdalt, hogy lássuk a diákok arcán a reményt. Ezért kértem meg Bonaventúra atyát, dévai plébánost, hogy a Páduai Szent Antal-templom kertjében, a biztonsági intézkedések betartásával, rövid búcsúztatót tartsunk a végzős diákjaink számára – mondta Pogocsán Ferdinánd dévai alpolgármester, aki ötletgazdaként meghívta az eseményre az iskola vezetőit, az osztályfőnököket, végzősöket, szülők, nevelők képviselőit, a magyar egyházak helyi vezetőit, Winkler Gyula EP-képviselőt, valamint dr. Máté Márta főtanfelügyelő-helyettes asszonyt. A rövid, meghitt ünnepség felszólalói mindannyian úgy értékelték: az előttük álló maroknyi diáksereg jelenti az igazi reménységet. A Nemzeti Összetartozás Napján az ő jelenlétük, bizakodásuk, vágyaik és kitartó munkájuk az, ami örömet és reménységet ad itt, a dél-erdélyi szórványban is, mondta Winkler Gyula EP-képviselő. 

Pogocsán Ferdinánd alpolgármester Arany Jánost idézve tolmácsolta az ifjaknak: Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, / Ember lenni mindég, minden körülményben. Olyan ember, akinek célja van, aki képes küzdeni ezért, aki szereti a jót és a szépet, aki kiáll az igazságért és megfogja az elesettek kezét. Bármilyen idők köszöntenek ránk, világjárvány, vagy történelmi megrázkódtatás, ha közösségünket ilyen emberek alkotják, akkor megmaradunk – fogalmazott az alpolgármester. 

A röpke ünnepségen a kiemelkedő eredményeket elért diákok személyesen vehették át az őket megillető díjakat. Kocsis Attila-Levente iskolaigazgató és Balogh-Botár Károly Csaba igazgatóhelyettes adta át az évfolyamelsőnek járó Hauer Erich-díjat Anderlik Patriknak, aki számos országos versenyen képviselte sikerrel a dévai magyar tanintézményt. 

Dr. Máté Márta és Pogocsán Ferdinánd, dévai RMDSZ tanácsosi minőségükben immár nyolcadik esztendeje díjazzák a tanulás terén és a közösségi munkában egyaránt kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat. – Nagy öröm számomra, hogy idén két olyan diáklányt díjazhatok, akiknek egészen zsenge koruk óta követhettem a fejlődésüket, és láttam, ahogy napról-napra kibontakoztatják tehetségüket. Mindketten a dévai Szent Ferenc Alapítványnál nőttek fel, tehetséges, szorgalmas ifjú hölgyekké, akiknek  merész álmaik, vágyaik vannak. Kívánom, hogy legyen erejük, kitartásuk valóra váltani álmaikat, nekik is és valamennyi végzős társuknak – fogalmazott dr. Máté Márta, átadva a száz-száz eurós pénzjutalommal járó kitüntetést Varga Mária Zitának és Segărceanu Laurának. Pogocsán Ferdinánd alpolgármester hasonló díjat adott Szabó Henriettének. Az alpolgármester további meglepetést is tartogatott: ballagási öltönybe bújt plüss macit ajándékozott valamennyi végzősnek. – Kun-Gazda Kinga tanárnő jóvoltából, a mackók a Téglás Gábor Elméleti Líceum hímzett monogramját viselik. Kívánjuk, hogy diákjaink évek múltán is ide térjenek vissza, a dévai magyar iskolába irassák majd gyermekeiket – mondta útravalóul a két dévai magyar tanácsos. Az ünnepséget Koppándi Zoltán unitárius lelkész és Főcze Bonaventúra plébános áldása zárta.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu