Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. augusztus 15., 14.34
Élet a koronavírus árnyékában

Emberfeletti munkával megóvták a Máltai Házat

Írta: Balta János
2020. június 22., 16.07 Hétfõ / Arad

László Lajossal, a Kisiratosi Máltai Szeretetszolgálat elnökével, a helybeli Máltai Ház vezetőjével a koronavírus-járványnak azt a szakaszát elevenítjük fel, amikor a jelzett Házban ápolt, fokozott veszélynek kitett idősek gondozása zajlott. A 36 beutalt létszáma januártól stagnált, ugyanis a járvány idején újakat elővigyázatossági okokból nem fogadtak be. Februártól kénytelenek voltak bevezetni a látogatásoknak a tilalmát is, ami azt jelentette: kívülről az alkalmazottakon kívül senki nem léphetett a központba. Amikor a kormány kihirdette a szükségállapotot, illetve a katonai rendeletet, az alaposan megváltoztatta az életüket, ugyanis az alkalmazottaknak is megtiltotta a kijárást. Ezt úgy oldották meg, hogy az alkalmazottakat két csoportra osztották, és kéthetenként váltották egymást a beköltözéssel. Akik éppen otthon tartózkodtak, önkéntes elszigeteltségben kellett élniük. Tehát, akik éppen bent laktak, nem mehettek haza akkor sem, ha a házuk 100 lépésre volt, akik viszont otthon tartózkodtak, nem mehettek át a szomszédba sem, de vendégeket sem fogadhattak.

Természetesen, nem tudtak minden munkabeosztást tökéletesen megoldani, ezért olyanok is kerültek, akik kénytelenek voltak kivenni a pihenőszabadságukat.

Komoly gondot okozott a Máltai Ház lakói számára szükséges rendszeres gyógyszer- és élelmiszer-bevásárlás, amit László Lajos vállalt fel naponta, méghozzá azzal a feltétellel, hogy a Házba nem léphetett be. Vagyis a Házban lévő munkatársak az udvaron elhelyezett asztalon hagyták a szükséges élelmiszerek és gyógyszerek névsorát, amit Lajos magához vett, elment és bevásárolt, majd mindent lepakolt a jelzett asztalra, ahonnan a bent lévő munkatársak behordták. Telefonon, illetve az udvaron értekeztek kétméteres távolságból, szájmaszkkal felszerelve.

 

 

Külön gond a családban

 

László Lajosnak külön gondot okozott a családtagjaival való kapcsolattartás, ugyanis a felesége, Márta éppen szülési szabadságát töltötte a gyermekükkel. Éppen ezért, a velük való kapcsolattartás is a legnagyobb elővigyázatossággal, gyakori kézmosás, fertőtlenítés, szájmaszk használatával volt lehetséges.

Gyakorlatilag a szükségállapot megszüntetése után is, a Házba belépő alkalmazottakat is naponta tesztelik. Talán az óvintézkedések miatt is mondható el: sem a Máltai Házban, sem a környezetében, Kisiratoson, de László Lajosék rokonságában sem fertőződött meg senki.

A kérdésre, hogy családos emberként, idős emberek fiaként nem gondolt-e az esetleges megfertőződés következményeire?

Valóban, sokat gondolt rá, de választania kellett: meglátogatja-e az idős édesapját? Neki is maga vitte az ételt, illetve a szükséges gyógyszereket. Az édesapjával is tisztes távolságból beszélgetett és a neki szállított gyógyszereket, élelmet nem adta át közvetlenül, hanem egy asztalra tette le, ahonnan az átvette.

 

A járványtól való félelmet nyomon lehetett követni nemcsak a beutalt idősek, hanem az alkalmazottak körében is, tudtával a Kisiratoson lévő másik idősek otthonában fertőzés történt, ezért azt be is zárták, de a településen tudtával nem történt más fertőzés. A Máltai Ház orvosa állandóan rendelkezésükre állt, amikor a Házban tartózkodó asszisztensnő hívta, sürgősen megérkezett.

 

 

Nyitás után, új hullámra készülnek

 

A nyitás után, amikor az országban még elég sok a fertőzés, a legnagyobb elővigyázatossági feltételek között, de már fogadnak látogatókat, ugyanis a beutaltak sokat szenvedtek, amiért a hozzátartozóik nem látogathatták őket. A látogatók nem léphetnek a hozzátartozójuk szobájába, hanem kint az előtérben lévő asztalnál ülve beszélgethetnek, a biztonságos távolság betartásával. Ugyanakkor június 18-tól már új beutaltat is fogadtak, de a szükséges iratok között szerepel a koronavírus-tesztelés bizonylata is.

Tehát a nyitás óta nemcsak a Máltai Házban, de Kisiratoson is könnyebben lehet mozogni, természetesen, a szükséges óvintézkedések közepette: ha zárt helyiségbe lépnek, csakis szájmaszkkal teszik, illetve megtartják az emberek közötti biztonságos távolságot.

Zárszavaiban László Lajos annak a reményének adott hangot: ha a Máltai Háznak eddig sikerült elkerülnie a koronavírust, mindent megtesznek, hogy a továbbiakban se üsse fel náluk a fejét. Fel vannak készülve arra az esetre is, ha netalán ősszel bekövetkezik a megjósolt új járványhullám, akkor is mindenképp szeretnék elkerülni az alkalmazottaknak a kéthetente történő be- és kiköltözését, mert az nem csupán őket, hanem a családjaikat, az egész környezetüket sújtotta.

Olyanok is voltak, akiknek két hétre otthon kellett hagyniuk az ápolásra szoruló szüleiket, mások a beteg gyermekeiket hagyták otthon. Ahány ember, annyi családi dráma zajlott le – mondta el beszélgetésünk során László Lajos, a Kisiratosi Máltai Ház vezetője.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu