Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 00.53

Emberi sorsok II.

Írta: Balta János
2008. április 02., 14.15 Szerda / Arad

Arad megyében kevés ház hasonlítható a nagyiratosi Berzán Istvánék hajlékához, amelynek gerincéről jó két méter hosszan két-két sor cserép lécekkel, szarufa-végekkel együtt hiányzik mindkét oldalon, de a kémény mellett is foghíjas a tető, a villanyáram csatlakozására szolgáló vascsövet a Szentlélek tartja.

Miután behordtam a húsvéti ajándékcsomagokat, elbeszélgettem az 53 éves, 3 gyermekes házigazdával, aki tüdőbeteg, 358 lej betegnyugdíjjal járul hozzá a családi, szegényes büdzséhez. A bevétel nagyobbik részét valószínűleg a felesége, Veronika keresi, aki Kürtösön dolgozik, a férj azonban nem tudta, milyen munkáért mennyit kap.

Berzán István tagadta, hogy a lakásukba befolyna az esővíz, azt viszont elismerte: a tető sürgős javításra szorul. De hogyan, és miből? Maga semmit sem tud dolgozni, jártányi ereje alig van. A szűkös bevételből csak éppen tengődnek, sem az építőanyagot, sem pedig a munkaerőt nem tudná megfizetni. A barátok, a rokonok közül talán egyedül a sógorára számíthatna, no meg a gondviselésre, amelyik azonban nem igazán dédelgeti.

Igaz ugyan, hogy közelről nem ismerem Berzán Istvánt és családját, tehát nem tudom, milyen hibáik lehetnek, amiért az otthonuk ilyen állapotba került. Bizonyára nem a jó sorsuk juttatta őket ide. Egy pozitívumot azonban jól ismerek: a nagyiratosiak nemes lelkűségét, a segítőkészségét. Akikkel összefogva, egyetlen nap alatt elültettem 450 facsemetét, azokkal képes leszek arra is, hogy egy napfényes szombaton szerszámokkal, használt léccel, zsombolyai fajta cseréppel, 6-8 kúpcseréppel, szarufavégekkel, szegekkel, egy-két vödörnyi malterrel „felfegyverkezve” megjelenjek Berzánéknál. Ahol 2-3 óra alatt kalákában kipofozhatjuk, a közvetlen beszakadástól megmenthetjük a házuk tetejét, amelyiknek a megjavítására nem látok más kiutat, valós lehetőséget.

Kedves nagyiratosiak! Mutassuk meg, hogy együtt képesek vagyunk ennyi áldozatra, ajándékozzuk meg önmagunkat a segítségnyújtás boldogságával. Mert egy bajba jutott családon segíteni sokkal nagyobb öröm, boldogság, mintha rajtunk segítenének. Április 19-én, szombaton 12 órakor magam hozom a szükséges tetőcserepeket. Köszönöm, amiért csatlakoznak a tetőjavító csapathoz.

Kapcsolódó hírek

Emberi sorsok (I.)
Otthonos álmok
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: nagyiratosi / Csütörtök, 2009. január 01., 19.27 Válaszoljál rá!

tessek meg nezni a szomszed telepulesben ello csaladot pelle ferenc haza tajat ez nem a szegenysegre utal hanem inkab az emberi hanyagsagra

Hozzászólt: N.Andras.Arad. / Szerda, 2008. április 02., 18.06 Válaszoljál rá!

Soraira csak annyit tudok hozza fuzni,hogy az emberi szeretet altalaban akkor mutatkozik amikor erre nagy szukesgunk van,talan a segites majd jobb utra tereli e szegeny csalad eletet.Tisztelettel Andras.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu