Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. szeptember 30., 12.05
Szabadszállástól Aradig

Emlékezés Rozsnyay Mátyásra

Írta: Jámbor Gyula
2008. április 07., 21.30 Hétfõ / Arad

Az idősebb aradiak között aligha van olyan, aki ne hallott volna a Rozsnyay névről, elsősorban a patika kapcsán, amelyet, bár időközben sokszor változott a neve, sokan ma is így emlegetnek.

Azt már bizonyára  kevesebben tudják, hogy Rozsnyay Mátyás, a névadó, noha az aradi magyar sajtóban az utóbbi években is több írás jelent meg róla, valójában milyen kiemelkedő személyiség volt.

Az elmúlt szombaton alkalmam nyílt részt venni a magyarországi Szabadszálláson megrendezett Rozsnyay-ünnepségen, egy nagyszabású megemlékezés-sorozat nyitó rendezvényén. Rozsnyay Mátyás ugyanis 175 éve, 1833. május 14-én Szabadszálláson született, ahol hűségesen ápolják emlékét: néhány éve a városközpontban mellszobrot állítottak tiszteletére, most pedig emléktáblát lepleztek le annak a háznak a falán, amelynek helyén szülőháza állott. A rendezvényen jelen voltak azon önkormányzatok, szakmai és civilszervezetek képviselői, amelyek a négy helységre (Szabadszállás, Zomba, Szekszárd, Arad) terjedő megemlékezések szervezésében, támogatásában részt vállaltak, valamint számos leszármazott. (Aradról az EMKE, RMDSZ, Levelezési sakkozók, Kölcsey Egyesület, Alma Mater és Pro Presens Alapítvány, Nyugati Jelen szerepel a támogatók sorában).

A kitűnően szervezett szabadszállási ünnepségen jeles kutatók elevenítették fel a gyógyszerész, sakk-szakíró, fotográfus, közéleti ember életét és munkásságát. A szabadszállási főbíró fia Pesten és Bécsben végzett tanulmányait követően a dunántúli Zombán nyitott gyógyszertárat 1861-ben, s dolgozott ott Aradra költözéséig, a Szentháromsághoz címzett gyógyszertár megvásárlásáig, 1874-ig. A kiváló felkészültségű gyógyszerész Zombán kezdett foglalkozni a kininnel, amelyből aztán olyan találmány született (Chininum tannicum insipidum Rozsnyay), amely híressé tette szakmai körökben s a közönség körében egyaránt, ugyanis ennek a készítménynek, amely 1920-ig a malária egyetlen ellenszere volt, nem volt rettenetesen keserű íze, mint a közönséges kininnek, így gyerekeknek is könnyebben beadható volt. Aradi patikájában, amelynek laboratóriuma valóságos kis gyógyszerüzem volt, a számtalan orvosságon kívül gyógyborokat (borból vagy borral előállított készítmények) is forgalmazott, a felhasznált borok egy részét maga termelte aradkövi szőlőjében, de a ménesi vörösborokat, a tokaji aszút is felhasználta.

„A magyar gyógyszerészet legfényesebb csillagai közé tartozó” Rozsnyay 1859 júniusában vetette fel a Vasárnap Újságban, hogy a magyar sakkélet elmaradottsága a sakkirodalom hiányával magyarázható. Közreműködésének is köszönhetően 1860-tól a lap minden számában sakkrovat jelent meg, s nevéhez fűződik az első igazi magyar sakk-könyv (addig csak egy szabályokat tartalmazó kis füzet jelent meg), amely ugyan egy német szerző művének fordítása, de Rozsnyay érdeme, hogy megteremtette vele a jórészt ma is élő magyar sakknyelvet. Néhány sakkfeladványa az első, ami magyar szerzőtől magyar folyóiratban jelent meg.

Az akkoriban még újdonságnak számító fotográfiával Rozsnyay nem csak elméleti szinten foglalkozott. Már Zombán kísérletezett, fényképészműhelyt üzemeltetett. Amikor 1869-ben a fiumei vándorkonferencián (amelyen egyébként kinin-készítményével elnyerte a magyar orvosok és természetvizsgálók nagygyűlésének pályadíját) fotográfiákkal jelenik meg, „elvarázsolja közönségét”. Tulajdonképpen elmondható: Rozsnyay alapozta meg elméletileg a fotográfia nyomdai sokszorosításának lehetőségeit az addigi acél-, réz- vagy fametszet felváltására.

Talán e rövid és hiányos bemutatásból is kitűnik Rozsnyay Mátyás kivételes személyisége. Megérdemelné, hogy Aradon legalább emléktáblát kapjon.

A megemlékező rendezvények sora májusban (egy még nem véglegesített időpontban) Aradon fejeződik be, ahol örök nyugalomra helyezték.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu