Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2020. február 25., 23.25

Emlékművet a Simonyifalváról elhurcoltaknak

Írta: · Kiss Károly
2008. április 03., 20.15 Csütörtök / Arad
Januárban adtunk hírt arról, hogy az 1945. január 14-én Simonyifalváról a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak tiszteletére emlékművet szeretnének állítani a helybeli a katolikus templom kertjében.


Nemcsak a Tőzmiske községi tanács állt az ügy mellé, hanem hozzátartozók, leszármazottak, magánszemélyek is. Az emlékmű ünnepélyes felavatását júniusra tervezik. Az esemény sikeres lebonyolítása érdekében április 6-án, vasárnap 18 órára a kezdeményezők megbeszélésre várják a Simonyi Imre Művelődési Házba a hozzátartozókat és az érdeklődőket.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: sasszem / Kedd, 2008. április 29., 13.02 Válaszoljál rá!

És az évek óta igért ravatalozóval mi lesz?

Hozzászólt: csiccs / Csütörtök, 2008. április 24., 16.29 Válaszoljál rá!

Mi van kimerült a Simonyi- kultusz?
Hevesi most mással akarja magára felhívni a figyelmet?

Hozzászólt: Piltz Tibor / Csütörtök, 2008. április 10., 21.32 Válaszoljál rá!

Én nem sokat tudok az emlékmű tervezetéről, de gondolom az én elhurcolt nagybátyám nem igazán szeretné, hogy a neve egy tájidegen emlékműn szerepeljen.
Szerencsésebb lenne inkább a helyi svábokra jellemző emléket állítani vagy egyszerűen sima márványlapot emlékfalon, mint azt nagyon sok helyen teszik.
Remélem írásom eljut az illetékesekhez.

Hozzászólt: egy leszàrmazott / Szerda, 2008. április 09., 23.38 Válaszoljál rá!

Emlèkmuvet, de milyet, ès foleg mennyièrt? Akiket elhurcoltak mind nèmetek voltak,tudja mindenki, hogy azèrt szenvedtek èvekig, vagy haltak meg Oroszorszàgban ugy, hogy csalàdtagjaik most sem tudjàk hol nyugszanak,mert nèmet szàrmazàsuak voltak.Semmi kozuk sem volt a szèkelysèghez. A kozossèg màr igy is jocskàn elkèsett a roluk valo megemlèkezèssel,s ha most kopjafàkkal akarja ezt tenni, nagyot tèved! Tiszteletlensèg nemzetisège miatt meghurcolt, megkinzott, meghalt àrtatlan emberekre, nagyapàinkra màs, bàr nekunk annyira kedves,nemzet szimbolumàval emlèkezni. Sajnos a simonyifalvi opportunizmusnak ugy làtszik nincs hatàra, az a jo ami kèznèl van. Kèzre esett egy kèt kopjafa(minden tisztelet az alkotoè),hàt belegyomoszolve ilyen olyan tartalmat egèszen jol mutat a kulturotthon elott,meg szèp lesz a templomkertben is! Szègyenletes hogy senki sem làt tovàbb az orrànàl! A kopjafa szèkely sirfa, mit keres a kulturotthon elott, ès mièrt kell elenyèszett nèmet oseinkre kopjafàval emlèkeznunk? Talàn jobb lenni talàlni valami màs szimbolikàt, hiszen a muvèszek fantàziàja vègtelen, akàr elohivva a cseppnyi nèmetsègtudatot sokak emlèkezetèbol, hogy tisztessèges emlèke maradjon azoknak az embereknek akik màsok buneièrt fizettek dràga àrat. Ha jobb otlet nem adodik, akkor szep lesz egy csokor viràg egy fohatassal,kopjafa ès huho nèlkul,ès mèg nem is fog annyiba kerulni!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu