Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. december 06., 23.43
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Emléktábla a dettai szegények jótevőjének

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2008. március 27., 09.00 Csütörtök / Temes

Kétszeresen tisztelgett a dettai városvezetőség Büchl Teréznek, a település néhai jeles személyiségének, a szegény sorsúak jótevőjének emléke előtt: post mortem díszpolgárrá avatta, és szerdán emléktáblát állított abban az utcában, amely egykoron az ő jóvoltából épülhetett fel, és amely 1964-ig a Büchl Teréz sor nevet viselte.

„Nagyon megható érzés volt, és úgy gondolom, ezzel végre rehabilitálták a dédnagyanyámat, akit a kommunista diktatúra éveiben kitöröltek a dettaiak tudatából, nem volt szabad említeni a nevét. Ma már csak a nagyon idősek emlékeznek rá” – mondta dr. Braicu (született Farkas) Edit, miután átvette a díszpolgári oklevelet Crăciun Buhaş polgármestertől.

Büchl Teréz 1845-ben született, előkelő családból származott, édesapja Peter Jäger, a város elismert személyisége volt. Büchl Tóbiáshoz, Detta első állomásfőnökéhez ment férjhez, nyitottságáról, szociális érzékenységéről volt ismert, és 1920-ban, halálos ágyán meghagyta fiának, hogy földjükből 38 házhelynyi területet adományozzanak a szegényeknek, ha azok vállalják, hogy öt éven belül házat építenek ott, és tíz évig nem adják el a telket. Ennek állít emléket a tegnap felavatott – román nyelvű – tábla. „Ez volt a legnagyobb érdeme, de ezenkívül is felkarolta a hátrányos helyzetűeket, nagyon érzékeny lélek volt” – tette hozzá a szülővárosához mindvégig hű dédunoka. A leszármazottak közül, rajta kívül jelen volt még a Temesváron élő testvére, Farkas László, és az ő fiai, ifjabb László és Szilamér. Az ükunokák is elérzékenyülve mondák: úgy érzik, immár ők is részesei a dettai történelemnek azzal, hogy egy ilyen pillanatnál jelen lehettek.

A kitüntetést és az emléktábla-állítást a dettai RMDSZ-szervezet kezdeményezte. „Sikerült megértetnünk a tanácsosokkal, hogy kötelességünk egy ilyen személyiségnek, aki a város lakosaiért önzetlenül, áldozatkészen dolgozott, méltó emléket állítani – mondta Szabó Ferenc elnök, a városi képviselőtestület tagja. – A kommunizmusban felszámoltak mindent, ami a polgári világra emlékeztetett, így lett a Büchl Teréz sorból Carpaţi utca. Időközben sikerült néhány utcanevet visszaállítani, például a Reviczky Gyula utcát, de ebben az esetben úgy döntöttünk, hogy nem terheljük a lakosokat, mert ilyenkor a személyi igazolványokat, és az összes hivatalos okmányt ki kell cserélni, ami igen költséges. Egyébként úgy tudom, két családnak a leszármazottai ma is azon a telken élnek, amit egykor Büchl Teréz hagyott az elődeikre.”

Az ünnepségen a családtagokon és az utcabelieken kívül jelen voltak a helyi tanács tagjai, illetve Lokodi Attila római katolikus plébános és Ioan Prisăceanu ortodox esperes.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu