Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. szeptember 28., 02.02
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
A magyar élni akarás szimbóluma

EMNP- és EMNT-iroda nyílt Kisjenőben

Írta: Balta János
2014. március 02., 21.00 Vasárnap / Arad

Pénteken, valamivel 17 óra után, mintegy kéttucatnyi kisjenő-erdőhegyi, illetve a környező településekről érkezett ember várta Tőkés László EP képviselőt, aki Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi szervezési igazgatója, illetve dr. Burián Sándor, az EMNP Arad megyei elnöke társaságában érkezett a főutcára nyíló iroda elé. 

Az EP képviselő üdvözölte az embereket, röviden elbeszélgetett velük, akiknek dr. Burián Sándor is megköszönte, hogy eljöttek az EMNP és EMNT kisjenő-erdőhegyi, közös irodájának a megnyitójára, ahol ezután az egyszerűsített honosítást, az anyaországi parlamenti választásokra történő regisztrációt intézik, illetve meghallgatják a hozzájuk forduló magyarok bárminemű gondjait. Felkérte Tőkés Lászlót, az EMNT országos elnökét a két tábla leleplezésére, amit meg is tett, majd ollóval átvágta a bejárati ajtó előtt kifeszített nemzeti színű szalagot. A megyei elnök a jelenlévőket behívta egy pohár bor, illetve sütemény melletti beszélgetésre.

A négy kisebb helyiségből álló, immár irodává felavatott létesítményben dr. Burián Sándor kifejtette: 3 évvel ezelőtt, amikor megnyitották az EMNP és EMNT aradi irodáját, a Demokrácia Központot, bizakodva tekintettek a jövőbe, hiszen abban reménykedtek, hogy az iroda katalizátora lesz az aradi és a megyei magyarság szellemi és kulturális életének. Az aradi munkatársak az elmúlt 3 évben számos kulturális rendezvényt, könyvbemutatót szerveztek, de a magyar kormány is megadta számunkra a lehetőséget, hogy ne csak lélekben, de immár hivatalosan is magyar állampolgárok lehessünk. Azt hittük, ennek mindenki örvend, de nem így volt, mert az aradi munkatársaink számos fenyegető telefonhívást kaptak, többször bemocskolták az ottani bejárati ajtót. Az EMNP a helyhatósági és a parlamenti választásokon is igyekezett megmutatni az Arad megyei magyaroknak, hogy van alternatíva azok számára, akik nincsenek megelégedve az elmúlt, több mint két évtized kisebbségi politikájával, de magyarként nem kívántak román pártokra szavazni. A 2012-es helyhatósági választásokon a megye három községében indított a Néppárt jelölteket, két község tanácsába be is jutottak. A kisjenői iroda megnyitását az indokolta, hogy a megye magyarságának a harmada itt, ezen a környékén él. Köszönetet mondott Csomortányi István partiumi szervezési igazgatónak, akinek elévülhetetlen érdemei vannak az itteni iroda megnyitásában. Befejezésként a román háztulajdonosnak a szavait idézte, aki az iroda céljai felőli érdeklődésre csak annyit mondott: „magukból itt magyarokat fognak csinálni.” Nos, ha nem is csinálnak mindenkiből itt magyart, de mindent megtesznek érte, hogy tisztességükben, magyarságtudatukban megerősödve, elégedetten távozhassanak az irodából. Utána Sulya Beatrix és Orbán Ágota, az Erdőhegyi Általános Iskola tanulói felváltva olvasták fel Petőfi Sándor Magyar vagyok című költeményét.

A továbbiakban Tőkés László EP-képviselő a Kisjenő-Erdőhegyen tett látogatásaira emlékezve, a magyar nemzeti, hitbeli önbecsülést méltatva eljutott a rendszerváltás utáni lelkesedéstől, nagy lendülettől a napjainkban tapasztalható lankadásig. Ez a hajlék azonban a magyar élni akarásnak, az önbecsülésnek a megjelenítője. Hadd lássa mindenki, hogy vagyunk, élni akarunk! Az EMNT eredeti szándéka szerint az egész magyarságot kívánja összefogni, noha a kezdeti egység és összetartás igen meggyengült, mert az ördögi erők a történelmünk során állandóan a magyar összefogás, az egység bomlasztásán dolgoztak, manapság is azt teszik. Ez a székhely a nemzeti összefogásunknak helybeli szimbóluma lehet, hiszen a honosítás előmozdítására született, ami egyesíti az összes magyar régiót a Kárpát-medencében. Itt nem érezhetjük magunkat szórványban, hiszen mi, a 13 milliónyi magyar képezzük itt a legnagyobb népességet. Éppen ezért Istenbe vetett hittel, önbecsüléssel harcoljuk meg a hit nemes küzdelmét! Tegyünk meg mindent azért, hogy az új magyar iroda jóvoltából Kisjenő-Erdőhegyen és környékén pezsdüljön újra a magyar élet!

Az időközben megérkezett Toró T. Tibor, EMNP országos elnök is köszöntötte az egybegyűlteket, a Néppárt támogatóit, majd köszönetet mondott Csomortányi Istvánnak és Burián Sándornak a helybeli, Erdély szinten a harmincvalahányadik iroda megnyitásáért kifejtett munkájukért. A jelenlévőknek a folytatódó honosítási eljárás, valamint az anyaországi választásokra történő regisztráció szükségességét emelte ki. Abban a reményben zárta mondanivalóját, hogy a felavatott iroda a helybeli magyar közösségi élet egyik kicsapódási pontjává, a magyarok kedvelt találkozó helyévé válik.

A jelenlévők egy pohár rozé bor, illetve sütemény mellett még sokáig kellemesen elbeszélgettek.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu