Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. február 27., 22.02
Franciaországi együttműködés a Zsil-völgyében

Energia-völgy a bányavidéken

Írta: Chirmiciu András
2012. november 12., 20.00 Hétfõ / Hunyad

Beérik Winkler Gyula kétéves munkájának gyümölcse? A jelek erre utalnak, miután meghívására franciaországi energetikai küldöttség mérte fel Hunyad megye és különösképpen a Zsil-völgye együttműködési potenciálját. Hétfőn a küldöttség tagjai a megyei vezetőkkel együtt ismertették a sajtó előtt az együttműködés lehetőségeit.

Elzász egykori délnyugati csücske, Belfort (németül Belfurt, jelenleg Franche-Comté tartomány) és környéke Hunyad megyéhez hasonlóan erősen iparosodott vidék volt, ámde egyetlen iparággal, a sóbányászattal. Annak befuccsolása után (1980 táján) a hanyatló vidéken előbb a számítástechnikai alkatrészek gyártásával igyekeztek kilábalni a válságból, az igazi fellendülést azonban az energetika jelentette. Széleskörű együttműködés alakult ki a helyi adminisztráció, az üzleti szféra és az oktatási-tudományos intézmények között az energetikai ipar fejlesztésére, ismertette a helyzetet Winkler Gyula. Jelenleg a Belfort és környékén kialakult energetikai völgyben (Vallée de l’Energie) több mint 200 vállalat üzemel az energetikai iparban, és több mint 40 000 munkahely létesült az utóbbi években. Az energetikai völgy éves forgalma meghaladja a 4 milliárd eurót. A legkorszerűbb technológiák kidolgozása és alkalmazása hosszú távú fejlődést tesz lehetővé, hangsúlyozta Jean-Luc Habermacher, a belforti energetikai völgyet működtető egyesület elnöke, aki Winkler Gyula meghívására a Zsil-völgye potenciálját térképezte fel. Együttműködési lehetőségeket talált gazdasági és ipari téren. Hasonlóképpen vélekedett Alain Seid is, a belforti kereskedelmi kamara elnöke, aki a Hunyad megyei bányavidékkel való együttműködést ajánlja a francia cégeknek. Jean-Jaques Wagner (micsoda német hangzású nevek a franciaországi küldöttségben!) a belforti műegyetem professzora pedig a petrozsényi egyetemmel való tudományos együttműködés ügyében folytatott tárgyalásokat.

A franciáknak tetszett, amit láttak a Zsil-völgyében, az ipari adottságok, a munkaerő szakmai képzettsége és a bányászati egyetem nyitottsága alapján melegen ajánlják az együttműködést, 2013 májusában széleskörű üzleti, adminisztratív és tudományos küldöttséggel térnek vissza a konkrét projektek beindítása céljából. Eddig a belforti energetikai völgy 14 EU-s tagországgal lépett partneri viszonyba, a Zsil-völgye révén Románia lenne a tizenötödik. Akárcsak Tiberiu Iacob-Ridzi, Petrozsény polgármestere, Mircea Moloţ, a Hunyad megyei tanács elnöke is a hatóságok teljes együttműködéséről biztosította a franciaországiakat, hangsúlyozva, hogy esetleg Hátszeg és Déva vidékét is bevennék tervbe.

Konkrétan: a franciák a kőszénbányászat korszerűsítése mellett turbinák, elektromos generátorok és hasonló alkatrészek Zsil-völgyi gyártását, illetve ezek műszaki kifejlesztését tartják az együttműködés kiindulópontjának.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu