Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. február 22., 12.04
ICIM részleges eladása

Építenek rá

2008. augusztus 14., 16.00 Csütörtök / Arad

Amennyiben a temesvári Confort–Izometal cég, a helyzetet belülről ismerők jóslata szerint a most megvett 33 százalék mellé később megveszi az aradi ICIM többségi részvénycsomagját is, színes, ellentmondásos üzletemberrel gazdagszik az eddigi paletta.

Ennek egyik első jelen, hogy miközben Ioan Faur, az ICIM részvényese-vezérigazgatója nem volt hajlandó részleteket elárulni az üzletről, Georgică Cornu kertelés nélkül bevallotta, hogy több mint négy millió eurót fizet az aradi építővállalat 33 százalékáért, és azt tervezi, hogy az ICIM az általa irányított cégcsoportnak a része lesz. Persze, az összeget a többek között a temesvári kereskedelmi kamara elnöki székén is ülő Cornu nem tudja–akarja egyben letenni Faur asztalára, állítólag most csak egy részét fizeti ki, a többit részletekben, bankhitelből törleszti. Érthető, hisz az ICIM a legutolsó, a pénzügyminisztérium honlapján olvasható mérlege szerint a 2006-os esztendőt 60,13 millió lejes forgalom mellett 850 ezer lejes nettó profittal zárta, és hasonló jó profit várható 2007-re és majd 2008-ra is. Figyelembe véve, hogy az ICIM végzi a 3-as villamos vonal és a párhuzamosan futó utak, járdák újjáépítését, a cégnek minden esélye megvan a kiváló pénzügyi eredményre, tehát amennyiben Cornu megfelelő szerződést kötött az aradi vállalattal a törlesztésre, akkor most, hogy már részvényes is, ennek egy része meglesz a 2008-as profitból.

A Confort–Izometal nem számít zöldfülűnek az aradi építőipari piacon, hisz korábban már megvásárolta a körülbelül 400 alkalmazottat foglalkoztató aradi Conar építőipari vállalatot. S mivel a pályázatokon az ICIM rendszeresen ellenfele volt a Conarnak, Georgică Cornu most egycsapásra megoldja ezt a problémát. A Mehedinţi-től Aradig terjeszkedő temesváriakat állítólag nagyon érdekli az ICIM vasúttal kapcsolatos tevékenysége, de az sem lehetett utolsó szempont, hogy a cég leginkább a város megrendeléseiből futott fel ennyire, hisz kevés olyan nagyberuházási pályázat volt Aradon az elmúlt évtizedben, amelyet ne az ICIM nyert volna meg: a cég a lakásépítéstől az aszfaltozásig szerteágazó tevékenységet folytat. Akárcsak Cornu cége, amely szintén az állami vagy közpénz-megrendelésekre „specializálódott”.

Kérdés viszont, mi lesz az ICIM női kosárlabda-csapatának a sorsa, ha Cornu megszerzi a cég többségi részvénycsomagját. Mellette szól, hogy a sportot általában támogatja, a temesvári CFR focicsapatot épp most a nyáron vásárolta meg Iulian Capetitől, de finanszírozza a Poli férfi kézilabda együttest is. A rossznyelvek szerint azonban a CFR-ből nem annyira a focicsapat nehéz sorsa hatotta meg, hanem inkább az öt hektárnyi, belvárosi szabad terület, amelyet állítólag koncesszióba vagy véglegesen megkap a klub mellé. Tény, az aradi kosaras lányok kevesebb pénzből nagyobb sikert hozhatnak az új tulajdonosnak, mint a második ligás foci, remélhetőleg ezt a Ioan Faur el is mesélte Cornunak. Akinek a hírnevén jelenleg az egyetlen, ismert folt, hogy a DNA vizsgálatot folytat az Confort több alkalmazottja ellen, és az ügyben őt korábban tanúként kihallgatták. A vád, hogy Cornu egyik társa, aki szintén részvényes a cégben, több alkalmazottal együtt építőanyagokat ajándékoztak az Electrica Banat vezetőségének, hogy elnyerjenek bizonyos munkálatokat. A nyomozás 2002-2003-ra nyúlik vissza, és a DNA 23 személy ellen indított eljárást.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu