Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. január 29., 14.18

Érdekes emberek a Pécskai Magyar Napokon

Írta: Balta János
2019. június 25., 17.45 Kedd / Arad

A Pécskai Magyar Napok idei programsorozatáról készült beszámolónkat azzal zártuk, hogy néhány eseményre még visszatérünk.

 

 

Süli Julianna tiling képei

 

A Pécskai Magyar Napok amatőr festőművészeinek a kiállításán Süli Julianna óvónő az igen tetszetősen, ízlésesen összeállított tiling munkáival hívta fel magára a figyelmet. Munkáit sokan megcsodálták. Amint az alkotó elmondta, az erre a célra készített formákkal, illetve eszközökkel előállított színes elemekből összerakott képeit eddig csak a saját gyönyörűségére készítette, azokból a barátoknak, a rokonoknak is ajándékozott. Eladásra még nem dolgozott, mert azt a rengeteg munkát, amivel az alkotásai készültek, amúgy se fizetnék meg, de az elismerés jólesik.

 

 

Megfestette az unokahúgát

 

Szabó Rozália festőnek olyan ötlete támadt, hogy elkészíti az unokahúga, Kovács Edina portréját, amelyet tavaly nyáron meg is festett. Mivel a modell is a helyszínen volt, tőle kérdeztük:

– Mit jelent az embernek kiállításon látni a saját portréját?

– Mindig szerettem volna, ha lefestenek, ezért egy álmom vált valóra, megtisztelve érzem magam, sőt büszke vagyok rá.

– Teszem azt, ha én meg akarnám vásárolni, eladná-e?

– Sajnos, nem eladó – válaszolta nevetve az alkotó –, egyébként még van rajta egy kevés munkám, amivel ha teljesen elkészülök, Edinának ajándékozom.

– Én viszont akkor is örülnék neki, ha nem kapnám meg, csak kiállításon láthatnám. Ha tényleg megkapom, kettős öröm lesz számomra, mindig féltve őrzött kincsként fogok rá vigyázni – fűzte hozzá a festményen megörökített Edina.

 

 

Beke Judit, hálás Farkas Viktóriának

Beke Judit műsorvezetőként dolgozott a Pécskai Magyar Napoknak a szabadtéri színpadon zajlott programjainál, de nem erről faggattam, hanem a Farkas Viktóriától, a Máltai Szeretetszolgálat Aradi elnökétől eltanult gabonaminőség-ellenőrző munkájáról.

– Hogyan került kapcsolatba Farkas Viktóriával?

– 2013-ban egy mezőgazdasági nagyvállalathoz kerültem raktáros minőségben. E munkához azonban nagy szükségem volt a betárolandó gabona minőségének az ellenőrzésére, az idegenanyag-tartalmának a megállapítására. Tehát közgazdasági oklevéllel a zsebemben, miközben 3 évig könyvelőként dolgoztam, gabonafokozó oklevelet is kellett szereznem. Vagyis pontosan meg kellett tanulnom a gabona nedvességtartalmának, illetve az idegenanyag-tartalmának a megállapítási módját. Éppen ezért, megkértem az addig csupán felületesen ismert Farkas Viktóriát, hogy a gyakorlatban mutassa be a gabona minőségi ellenőrzésének a munkáját, a fortélyait. Együtt ellenőriztük a tehervagonokban szállított, betárolásra váró gabonát. A Farkas Viktóriától szerzett tudással, illetve a vele történt munkálkodás tapasztalatával megszereztem a gabonafokozó oklevelet.

– Tudtommal Farkas Viktória Aradon nem talál jelentkezőket e szakmára, nem tudja a fiataloknak átadni a tapasztalatait. Talán annyira bonyolult a munka?

– Nem bonyolult, noha elég sok fizikai munkával jár, ugyanis mintavevővel és vödörrel a kézben kell mászkálni fel és le a gabonával megrakott tehervagonokról. Mindezt az időjárási viszontagságok között kell tenni.

– Hogyan történik egy tehervagonnyi gabonának a fokolása, azaz ellenőrzése?

– Tehervagonoknál 11, míg kamionoknál 8, a szabvány szerint meghatározott pontokból kell gabonamintát venni. A munkát nem szabad felületesen végezni, hiszen sok gabona, nagy érték forog kockán, ezért a próbavételekre nagyon oda kell figyelni. Ha azonban az ember szereti a munkát, hamar beletanul. Nekem Viki néni egy nagy áldás, hiszen nélküle szakmailag nem tudtam volna oda fejlődni, ahova sikerült. A gabonafokozó munka igen fontos, nagy felelősséggel jár, hiszen az eladó és a vásárló között a mi véleményezésünk alapján kötődik meg az üzlet. Viki néni segítségével én manapság egy komoly gabonaforgalmazó vállalat anyagilag és erkölcsileg is megbecsült alkalmazottja lehetek. Ezzel együtt, nem ülhetek karba tett kézzel, hiszen ebben a szakmában is folyamatosan jelentkeznek új elvárások, kihívások, amelyekkel meg kell ismerkedni, tehát az embernek folyamatosan képeznie kell magát.

 


A kisebbségi hagyományőrzők ezúttal is dolgoztak

Mint rendszeresen, a Pécskai Magyar Kisebbségi Hagyományőrző Egyesület tagjai, munkatársai ezúttal is a piactéren felállított standjukon szorgoskodtak, ahol a hölgyek töltött palacsintát, illetve lekvárral ízesítette fánkot sütöttek, adtak ingyen a támogatóiknak, de adományokat is elfogadtak. Amint Balta Tajcs Tünde elnök a helyszínen elmondta, tulajdonképpen azért vannak itt, hogy a hagyományőrző gyermekeknek, mindazoknak, akik a hagyományőrző programokon részt vesznek, édességgel kedveskedjenek. A Magyar Ház felújításra szorul, aminek a munkálataira újra gyűjteni fognak. Szombaton az Egyesület oszlopos tagjai, Hajas Erzsébet, Hajas Gábor, Kutasi Nándor, Kutasi Ibolya, Beke Judit, Nagy Attila, Gerőcs Margit, Lénárt Erika, Lénárt István, Barbu Tibor, Barbu Noémi, Billi Ildikó, Billi János, Jován Tímea, Szép Sándor, aki palacsintát sütött, és még sokan mások dolgoztak a vendégek ellátásán.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu