Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 08.00
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Érdekképviselők személyéről és tulajdonosi jogokról döntöttek a Városházán

Írta: Bognár Tünde
2021. november 24., 17.38 Szerda / Arad

Régi-új érdekképviselőt köszönthet az Aradi Állam Filharmónia. Múlt hónapban Arad Város Tanácsa leváltotta a Filharmónia városi érdekképviselői posztjáról Antoanela Naajit, és Vlad Codrin Dacian került a helyére. Az új politikai megegyezések, vagy egyéb okok miatt, ez a döntés nem bizonyult hosszú életűnek a november 23-ai tanácsülésen Vlad Codrin leváltását 14 szavazattal elfogadta a tanács, és visszahelyezték Antoanela Naajit az érdekképviselői pozícióba. Tény, hogy a kulturális intézmény hatalmas gondokkal küzd, amiket mihamarabb orvosolni illene a hiányosságok miatti egymás okolása helyett, ami rendszerint a nyilvánosság orra előtt megy, de a személyzettel vagy a vezetéssel kapcsolatos megoldások az érdekképviselő személyétől függetlenül még váratnak magukra.

A városi tanács megszavazta a Radnai út 143-as száma alatt lévő 2600 négyzetméteres terület átadását a Fejlesztési Minisztériumnak, hogy a 7-es számú, hosszú programmal működő óvoda mellett bölcsődét hozzanak létre állami forrásokból. Az épület felhúzásával kapcsolatosan egyéb információk nem hangzottak el, viszont Călin Bibarț polgármester elárulta, hogy a CNI programjának keretében a váralja, pontosabban a Casarom környékén is szeretnének egy bölcsődét építeni, azonban ehhez még városrendezési tervet kell készíteni a terület CNI-nek való átadás megszavazása előtt.

 

Két, a város tulajdonában álló telket venne meg egy gyár

A Romániában is működő Hella Kft. két telket szeretne vásárolni aradi gyára közelében. Ez azt jelenti, hogy a vállalat egy 2684 (99 442 euróra értékelt) négyzetméteres és egy 743 (27 528 euró értékű) négyzetméteres telket vásárolna meg, melyek jelenleg a város tulajdonában állnak. A teljes, megvásárlásra kijelölt terület 3427 négyzetméter, becsült értéke 126 970 euró. A Hella telekvásárlási igényét az aradi Evaldana Kft. intézi. A mostani tanácsülésen a tanácsosok elfogadták a két terület eladásának határozatát, azonban a telekvásárlás titkos licitáció útján fog történni. A városvezetés a 3427 négyzetméteres területért 95 600 eurót, a 743 négyzetméteres területért 33 400 eurót kér. A licitációt egy vizsgálóbizottság, az ANAF és egyéb hivatalos szervek felügyelete mellett bonyolítják.

Új érdekképviselőket jelöltek ki a TOP SA-ba

Az elkövetkezendő négy évben új személyek képviselik a város érdekeit a Vásárok, Ócska piacok és Piacok Egyesületében (TOP SA). Az új képviselőket – Elena Portaru, Gheorghe Furde, Mile Vadic, Mădălina Nini, Antoniu Barna és Dorian Ciul – titkos szavazás útján jelölték ki. A szavazás előtt az egyik tanácsos 5 helyett hat képviselőt szeretett volna kijelöltetni, ám elképzelése meghiúsult.

 

Visszavonták a tömbházak elleni tiltakozás elutasításáról szóló határozatot

Mint arról már írtunk, az Újaradon lévő Tabacovici és Măceșului utcákba tervezett tömbházak építése ellen benyújtott lakossági tiltakozás hónapok óta süket fülekre talál a városvezetésnél. A tiltakozás elutasításáról szóló határozattervezet azonban nem kerül le teljesen a város ügyeinek terítékéről, mivel a következő tanácsülés napirendjére tűzik majd.

 

Befejezik a mikelakai körgyűrűt?

A városi tanács elfogadta a leendő mikelakai körgyűrű utolsó telkének kisajátítását. A 2011-ben megkezdett munkálatokat 2012-re kellett volna befejezni, azonban az állami finanszírozási források folyamatos késése miatt a licitáció-győztes vállalatok sorra álltak tovább, nem győzve kivárni, hogy a telektulajdonosok lemondjanak földterületeikről. A probléma orvoslására idén augusztusban elindították a körgyűrű útjába eső területek kisajátítási procedúráját, így 7,5 hektárnyi terület szabadult fel, mely 40 személy tulajdonában állt. A városvezetés, mint azt a polgármester is mondta, elvégezte házi feladatát, kisajátította a területeket, a tulajdonosi jogok megszerzéséről az Országos Útigazgatóságot is értesítették, így már csak a finanszírozási források újbóli megszerzése és a kivitelező újbóli kijelölése maradt hátra.

 

Városi tulajdonban a MARTA gyár épülete

A tanács elfogadta a volt MARTA autógyár épülete tulajdonosi jogának átvételét, így a hozzá tartozó beépítetlen területtel egyetemben hamarosan tényleg a város tulajdonába kerül, ettől már csak egy közjegyzői aláírás választja el. Az épület és a telek is ingyen kerül a közigazgatás tulajdonába, a városházának csak a jogi költségek fedezéséről kellett gondoskodnia.

 

Nem lesz hulladéklerakó Kisszentmiklóson

Egy az előző polgármester idejéből fennálló vitát is sikerült rendezni, a Kisszentmiklósra tervezett nem veszélyes hulladéklerakó létrehozásával kapcsolatban. Az előző tervet sutba dobva, a közigazgatás új helyet talált a nem veszélyes hulladéklerakónak, ami a városon kívül a nagy CET hőközpont közelében kap majd helyet.

Az ülés utolsó pontja az üléselnök kijelölése volt. Más jelölt híján decembertől 2022 februárjáig Cristian Galea fogja vezetni az üléseket.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu