Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. augusztus 03., 23.35
Hasznos tudnivalók a bérbe adott ingatlan adóiról

Érdemes elvégeztetni a periodikus felértékelést

Írta: Balta János
2019. március 20., 19.19 Szerda / Arad

Albert László közgazdásznál, az Aradi Adóhivatal aligazgatójánál egy olyan törvénymódosítás felől érdeklődtünk, amely folyó év március 30-án lép életbe és sok embert érinthet.

 

Melyik törvényről is van szó pontosan?

– Az új adótörvény a 227-esnek rendelkezése, amely 2015-ben lépett hatályba és kimondja: minden személy, aki Románia területén ingatlant birtokol, az évente köteles adót fizetni utána. Ugyanez a törvény mondja ki azt is, hogy az ingatlanokat rendeltetés szerint különböztetjük meg. Lakhatásra használt; gazdasági, kereskedelmi célból bérbe adott, illetve van egy vegyes rendeltetésű kategória is. Utóbbiak azok, amelyek a lakásként használt ingatlan egy részét a tulajdonos irodának használja. Tehát a tulajdonos azt is megteheti, hogy a saját tulajdonát képező lakásnak bizonyos négyzetméterét, mondjuk egy-két szobáját tervezésre, könyvelésre, egyéb hivatali munkára használja.

Tulajdonosok szempontjából két kategória ismeretes: a magánszemély birtokában, illetve a jogi személyek tulajdonában lévő ingatlanok. Magántulajdon esetében különösen a gazdasági tevékenységre használt ingatlanokra kívánok kitérni. Ezeknek az ingatlanoknak az esetében létezik egy 3, illetve 5 évenként történő felértékelés igénye, ami az adózási értéket határozza meg.

Milyen esetben 3, illetve 5 év a felértékelési időszak?

– Minden olyan tulajdonosnak, aki gazdasági tevékenységre adta bérbe az ingatlanját, érdemes letenni a jelzett felértékelést. Azért mondom, hogy érdemes, mert nem kötelező, de az ingatlan adójának a mértékét nagyban befolyásolja. Magánszemélyek tulajdonában lévő, gazdasági tevékenységre bérbe adott ingatlannak 5 évenként érdemes letenni a felértékelését. A jogi személyek tulajdonában lévő ingatlanok: termelési egységek, eladásra szánt ingatlanok esetében háromévente ildomos letenni a felértékelést. A letevési időszak vége évente március 31-e. Magánszemélyek esetében kiindulópontot jelent a tulajdonosváltás, vagyis amikor eladják vagy megvásárolják az ingatlant. Az adásvételi szerződésbe bele van írva az ingatlan piaci értéke, amiből kiindulva számítják az 5 évet. Jogi személyeknél a 3 éves időszak működik, minden év december 31-én nézik meg, hogy kinek járt le a 3 éves felértékelése. Ha lejárt, és március 31-ig elmulasztja a felértékelés elkészítését, az adott évben már megnövelt ingatlanadót számolnak neki, és csak a következő évtől térnek vissza a normális adókulcsra.

Azt hogyan számolják?

– Jogi személy esetében a normális szintről, vagyis 1,49-1,5-ös adókulcsról, ha elmulasztja letenni a felértékelést, az felmehet 7,5-ös adókulcsra is.

Ha magánszemély adja bérbe jogi személynek, akkor is 5 év a felmérési időszak?

– Természetesen, igen, mert mindig a tulajdonost veszik alapul.

Mi történik a magánszemélyek által lakhatásra bérbe adott ingatlanokkal?

– A periodikus felmérés kizárólag a gazdasági tevékenység céljából bérbe adott ingatlanokra vonatkozik. Azt viszont tudni kell: az adóhivatal nem küld felszólítást, mert nem kötelező, viszont érdemes a felértékelésnek az elvégzése. Akik a már említett gazdasági célra adják bérbe és nem végeztetik el idejében a felértékelést, arra ébrednek, hogy alaposan megnő az ingatlanadójuk. Ha viszont március végéig jelentkeznek a felértékeléssel, akkor a következő negyedévtől az adójuk visszaáll a szokványos szintre.

Köszönöm szépen a tájékoztatót!

– Szívesen, máskor is, ha szükséges…

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu