Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2020. május 27., 12.40

Eredményes tavasz a Csiky Gergely Főgimnáziumban

Írta: Takáts D. Ágnes
2019. május 15., 16.26 Szerda / Arad

Bár nem tudósítunk minden nap a megye egyetlen magyar tannyelvű oktatási intézményéről, ettől még zajlik az élet a Csiky Gergely Főgimnáziumban, és a diákok megyei/országos versenyeken vesznek részt, szép eredményeket érnek el különböző megmérettetéseken. A nemrég befejeződött tavaszi vakációban és az azt megelőző időszakban az iskola diákjai számos említésre méltó eredményt értek el, az alábbiakban ők maguk, illetve tanáraik számolnak be ezekről a Nyugati Jelennek.

 

 

Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny

 

A Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakasza április végén volt a Nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban.

Kurunczi Andrea tanárnő kíséretében kilenc diák képviselte Arad megyét a versenyen: Szatmári Kata Karolina (V. osztály – kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola), Tekeres Dénes (VI. o. – simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskola), illetve a Csiky Gergely Főgimnázium részéről Dobos Carlos (VII. o.), Bíró  Gergő (VIII. o.),  Jakab Fanni (IX. A), Csonka Nikolett (X. A), Naschauer Kinga (XI. A), Kurunczi Viktória (XII. A) és Bíró Endre (XII. C).

„Majdnem minden évfolyamból képviseltük az iskolát. Én a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége által felajánlott különdíját kaptam, aminek természetesen nagyon örülök. Idén nagyon jó volt a program, van hasonlítási alapom, hisz már tavaly is részt vettem a magyar tantárgyverseny országos szakaszán. Most tényleg láttunk valamit a városból, szép kulturális programokat szerveztek, elvittek minket színházba, volt táncház. Örülök, hogy mindennek részese lehettem” – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Naschauer Kinga, az RMPSZ különdíjasa.

 

 

Magyarságtörténeti tantárgyverseny országos

 

Szintén a tavaszi vakációban szervezték meg a magyarságtörténeti tantárgyverseny országos szakaszát Kolozsváron, ahol két csikys diák vett részt. Őket Olasz Angéla történelem szakos tanár készítette fel.

„Ezt az oilimpiászt csapatversenynek hirdetik, két hatodik osztályos diák ment ezúttal: Nyári Tamás és Charles-Fekete Farkas Frederick, akik elnyerték a legjobb történelmi jelenetet bemutató csapat díját. Világos váráról, avagy Szilágyi Mihály fogságáról mutattak be egy jelenetet nagyon ügyesen, ezt a díjkiosztó gálán külön kérésre is előadták. Nagyon tehetségesek a fiúk, a Szórvány Alapítvány különdíját is megkapták, ami pénzjutalommal jár” – számolt be Olasz Angéla felkészítő tanár.

 

Helytörténeti dolgozattal nyertek

 

Olasz Angéla elmondása szerint már hosszú ideje foglalkozik diákokkal, segít nekik, hogy a Budapesti Honismereti Szövetség által hirdetett helytörténeti versenyen részt vegyenek. Idén a verseny címe: Arcok, harcok, példaképeink voltak, a dolgozatot Budapestre kellett küldeni elektronikus formában a honismereti szövetséghez.

„Legutóbb két csikys diák, Kecskés Lóránt (XII. A) és Bíró Endre (XII. C) Damjanich Jánosról írtak, és bekerültek a díjazottak közé, ami azt jelenti, hogy nyáron ingyen vehetnek részt Kőszegen a honismereti találkozón” – mondta el Olasz Angéla, majd hozzátette, hogy Bíró Endre egy korábbi dolgozata (Aradi tájak ízei ), amit szintén egy ilyen versenyre írt, most megjelent a szövetség Honismeret című lapjában.

 

 

Román nyelvű versenyek

 

Dima Crina román nyelv és irodalom szakos tanárnő számolt be a csikys diákok román nyelvű versenyeken elért eredményeikről: a Román Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny megyei szakaszán Szél Emese V. osztályos diák és Rudolf Barnabás VI. osztályos első hely, Nyári Tamás II. hely, Trăncău Alice (V. osztály) pedig III. hely. Rudolf Barnabás és Nyári Tamás az olimpiász országos szakaszán nem vettek részt egyéb tantárgyversenyeken való részvétel miatt. Szél Emese viszont különdíjas lett, országos viszonylatban a VII. helyezést érte el.

A Solomon Marcus Lingvisztika Olimpia megyei szakaszán harmadik lett Spir Petra XI. osztályos diák, őt Rus Cristiana román nyelv és irodalom szakos tanár készítette fel, ugyanezen a versenyen Nyári Tamás dicséretben részesült.

 


Zrínyi Ilona Matematikaverseny

 

Arad megyét a Zrínyi Ilona Matematikaverseny magyarországi döntőjén két csikys diák képviselte: az ötödikes Bíró Botond és a hatodik osztályos Nyári Tamás. Mindketten 100 pont fölötti teljesítményükkel vívták ki maguknak a lehetőséget a szombathelyi döntőn való részvételre, ahol a 20. hely körüli helyezést érték el.

„Ha belegondolunk, hogy arról a területről, ahol magyarul tanítanak, és matematikával foglalkoznak, ilyen sokan összegyűltek, ez nagyon jó helyezés. A rendezvény nagyon szép volt, a 30. jubileum (ez volt a 30. születésnapja a Zrínyi Ilona Matematikaversenynek – szerk. megj.) rányomta a bélyegét: volt torta, gyertya, minden, ami egy születésnaphoz kell. A gyerekek is nagyon élvezték, csupa olyan tevékenységekben vettek részt, ami őket érdekelte. Gratulálunk a fiúknak az eredményeikért és kívánunk nekik, tanáraiknak és szüleiknek a következő megyei fordulóig jó munkát és kitartást” – mondta el Spier Tünde matematika szakos tanár.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu