Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. január 24., 04.40
Beszélgetés Ferenczi Nándor wing tsun kung-fu oktatóval

Erőnlét, stresszoldás – kung-fu

Írta: Gál Zoltán
2016. március 09., 11.00 Szerda / Arad

Ferenczi Nándorral párhuzamos osztályba jártunk. Én reálon, ő humánon volt a középiskolában. Már akkor mindig mindenkinek azt mesélte, hogy milyen volt edzésen, miket tanult, milyen „verekedős” filmet nézett már megint, és rettentő ideges lett, amikor a harcművészetet sportnak titulálták. Akkor senki (őt magát is beleértve) sem sejtette, hogy néhány éven belül oktató lesz, és iskolát nyit – kettőt is! Felkerestem hát, és érdeklődtem egy kicsit: mióta, hogyan és miért?

 

– Először arra szeretnék rákérdezni, hogy honnan jött az indíttatás? Gyermekkori hobbi vagy idősebb korban tetszett meg?

– Én már kiskoromban foglalkoztam harcművészetekkel, eleinte a Jiu Jutsuval próbálkoztam. Közel tíz éve, hogy elmentem első, ingyenes kung-fu bemutatómra, és sikeresen ott ragadtam, mert nagyon megtetszett. Azóta elkerültem itthonról, Kolozsvárra mentem egyetemre, később ott tanítottam először. Most azonban hazajöttem, és szeretném is folytatni a harcművészetet.

– Ha jól tudom, a kung-fuban is több iskola van, mint a harcművészetekben általában. Te melyiket képviseled?

– Én jelenleg az Öt Elem Wing Tsun Kung-Fut képviselem Romániában. Ez debreceni székhellyel rendelkezik, a legmagasabb fokozatú mester Váradon oktat, Mohácsi Si-Fu. Én tőle tanulok, és havonta egyszer Debrecenbe is elmegyek, ahol mesteredzéseket tartanak.

– Mit mondanál a wing tsunról? Milyen változást érzel magadban? Mi az, amiben neked segít?

– Azzal kezdeném, hogy kortól, nemtől és hajlékonyságtól függetlenül gyakorolható. Bárki bármikor elkezdheti. A létező 365 kung-fu stílus közül ez az egyetlen, amit egy nő dolgozott ki, és az emberi anatómiára épül, nem utánoz semmilyen állatot. Arra lett kifejlesztve, hogy egy törékenyebb nő meg tudja magát védeni egy erősebb támadóval szemben. Emellett fizikai kondíciót nyújt, stresszoldó hatása van, és segít mind a szakmai, mind a magánélet terén jobban teljesíteni. Minden edzést tisztelgéssel kezdünk a nagymesterek képe előtt, majd formagyakorlat légzéstechnikákkal, és aztán kezdődik az edzés. Az itt megszokott fegyelmezettség azután előbb-utóbb kihat majd a mindennapjainkra is.

– Amire felfigyeltem, az az állatok mozgását utánzó stílusok. Ez mit jelent?

– Van úgynevezett tigris kung-fu, daru kung-fu, kígyó kung-fu és majom kung-fu, melyekben az állatok mozgását próbálják imitálni, erre épülnek a védekező és támadótechnikák.

– És hogyan lettél mester? Hogy lesz valakiből oktató?

Hát először is ez nem úgy dől el, hogy „mester és tanítani akarok.” Erről a magasabb fokozatú oktatók döntenek. Mikor Kolozsvárra kerültem, ahol nem volt wing tsun iskola, ismerősök révén jutottam el az akkori mesteremhez. Ő úgy gondolta, hogy segítségére lehetek, mivel Magyarországon élt, és így kért meg engem, hogy Kolozsváron oktassak. Ez volt az első iskolám, eddig nem volt ilyen tapasztalatom. Aztán, mikor hazakerültem, Si-Kung Török Róbert egyesületvezető úgy gondolta, érdemes vagyok a pályára, és megengedi, hogy folytassam.

– Most, mint mester, kinek ajánlod a kung fut?

– Mindenkinek ajánlom, aki vonzódik a harcművészetek iránt, aki jó társaságot vagy csak egy kis mozgást szeretne. Az edzéseket jelenleg a Victoriei utcai Vasile Goldiș Főgimnázium tornatermében tartjuk, minden hétfőn és szerdán délután 7 órától. Hozzátenném azt is, hogy március 22-én, kedden nagy szeretettel várunk mindenkit egy bemutatóra. Aki kedvet kap, a már említett időpontokban bármikor kipróbálhatja magát, az első edzés mindenkinek ingyenes, csak egy sötét színű tréning és egy fehér póló szükséges.

– Én biztosan ott fogok díszelegni a bemutatón. Köszönöm a beszélgetést!

– Én köszönöm a lehetőséget!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu