Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. április 06., 20.18
Politikai elemzés FARAGÓ PÉTER parlamenti képviselővel

Erős Kárpát-medencei magyar képviseletet!

Írta: Balta János
2019. április 12., 10.00 Péntek / Arad

Faragó Péter parlamenti képviselővel, az RMDSZ Arad megyei elnökével az utóbbi hazai politikai eseményeket értékeltük.

 

– Képviselő úr, a Parlament a közelmúltban leszavazta az RMDSZ-nek azt a javaslatát, miszerint az 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatba foglaltakat emelje törvényerőre. Erről mi a véleménye?

Az RMDSZ parlamenti jelenlétének, politizálásának egyik sarokköve, hogy a Gyulafehérvári Nyilatkozatban erdélyi románok megfogalmazta jogok előbb-utóbb bekerüljenek Románia törvénykezésébe. Ennek érdekében megpróbálunk kihasználni minden lehetőséget, de úgy érzem, a román politikumban még mindig van egy bizonyos frusztráció, ami akadályokat gördít a racionálisnak mondható gondolkodása elé. Éppen ezért nem meri még most, 100 év után sem bevállalni az erdélyi magyar közösség jogos követelésének a támogatását. Többször benyújtottuk az autonómia-statútumot, amit elutasítottak, benyújtottuk a Gyulafehérvári Nyilatkozatnak a törvénybe iktatását, amit szintén elutasítottak. Mivel azonban ott vagyunk és tudjuk, hogy ez az egyik legfontosabb célunk és feladatunk, nem adtuk fel, hanem tovább keressük az alkalmat, a lehetőséget, illetve a partnereket célunknak a megvalósításához.

– A legutóbbi elutasításban talán az is szerepet játszott, hogy EP-kampányban vagyunk, amikor minden képviselő jó románnak kíván mutatkozni?

Az időzítés nem lehet kifogás, hiszen éppen a 100 éves centenárium alkalmával volt immár nagyon is időszerű. Mert jogosan elvárható, hogy végre 100 év után a Nyilatkozatot elfogadja Románia törvényhozása. Egyébként az elmúlt 30 év demokratikus berendezkedésében mindig benne volt, sokszor halljuk: fiúk, nektek tulajdonképpen igazatok van, azonban meg kell értenetek, hogy éppen most nem időszerű, nem tudjuk megszavazni! Az ilyen hozzáállást nem tudjuk megérteni, elfogadni, ezért nem tudunk, nem szabad lemondanunk az erdélyi magyarság jogos igényeinek a kielégítéséről. Egyébként a hazai eseményeket követve szembetűnő, hogy a román politikum most már kampány üzemmódban működik. Értem ez alatt a törvényhozás képviselőit, az önkormányzatok, de az Államelnöki Hivatal vezetői is kampánytevékenységet folytatnak. Minden megmozdulásukat ennek függvényében kell elemezni, értelmezni. Kisebbségi jogvédelmi szempontból mindig ezek a legnehezebb időszakok, a legtöbb kihívást hordozzák magukban, ugyanis 30 év tapasztalata bizonyítja, hogy a kampányidőszakban nyúlnak a román politikum képviselői akár a nacionalista vonalhoz is. Az ő szempontjukból sajnos, könnyű és hálás témának számít a magyar kisebbség irányába mutogatni, felháborodni, megdöbbenni, hogy nekünk 100 év után is milyen túlzott elvárásaink vannak a Román Állammal szemben. Ugyancsak ebben az időszakban kaphatnak nagyobb figyelmet a mi elvárásaink, kéréseink, amelyeknek igyekszünk is hangot adni.

 

 

A választásokon való részvétel alapvető fontosságú

 

– Az érdekvédelmi szövetség szempontjából most mi a legfontosabb feladat?

Természetesen, a május 26-án sorra kerülő európai parlamenti választások, amelyeket a többi EU-tagországhoz hasonlóan, Romániában is megszerveznek. Éppen ezért a romániai magyar közösségben tudatosítani akarjuk a választásokon való részvétel alapvető fontosságát. Meg kell győznünk minden magyart a választásokon való részvételre, hiszen mindannyian tapasztaljuk, hogy 2019 nyarától Brüsszelben kicsit más világ lesz, az Európai Parlamentben más szelek fognak fújni. Éppen ezért egyetlen célunk lehet: ott minél erősebb Kárpát-medencei magyar képviseletet biztosítani! Vagyis a mi érdekeink mellett minél több EP-képviselő álljon ki, minél többen támogassák az elképzelésünket, miszerint az Európai Uniónak legyen egy, az őshonos nemzeti kisebbségeket védő, támogató törvénye. Ezért szükséges, hogy a Kárpát-medencei magyarok közül minél többen ott legyünk, kiálljunk e cél mellett.

– Ehhez hogyan viszonyul a romániai politikum?

Furcsállom a hozzáállását. Akik rendszeresen követik a hazai hírcsatornákat, láthatják, milyen kevés hír szól a román államnak és a politikai pártoknak a Brüsszelben tervezett tevékenységéről. Furcsállva követjük nyomon, hogyan viszonyulnak az európai ügyekhez, mintha nem lenne fontos, milyen költségvetése lesz az Európai Uniónak a következő hétéves, 2020–2027-es időszakban. Nem érdekli őket, hogy onnan milyen támogatásokat fog az ország kapni a fejlesztések finanszírozására. Ahelyett, hogy ezekről beszélnének, naponta más témákat erőltetnek. Remélem azonban, hogy a választások előtti közvetlen időszakban nemcsak az érdeklődés, hanem a téma is változni fog, ezért komoly vita szól majd az európai parlamenti képviselőknek a brüsszeli, illetve strasbourgi feladatairól.

 

 

Felkészületlenül várjuk a bevándorlókat?

 

– Azt állítja, hogy a román politikum nem készül komolyan a soron következő EP-választásra?

Szerintem a román politikum szokásához híven ezúttal is mellébeszél, vagyis más témákat feszeget, mint amilyeneket ildomos lenne az EP-választás küszöbén. Európa ugyanis nagyon komoly gondokkal küszködik: folyamatban van a Brexit körüli dráma, lassan shakespeare-i tálalásban figyelhetjük meg azokat a hihetetlen ellentéteket, amik Nagy-Britannia politikumát jellemzik. Ott teljes döntésképtelenség uralkodik, konszenzus hiányában vitáznak. Ez az Európai Uniónak is nagy gondja, amivel azonban a román politikum alig foglalkozik. Ugyanakkora gond, hogy Románia teljesen mellőzi, nem különít el megfelelő erőforrásokat az illegális migrációnak a megállítására. Szerintem ezzel az országnak sokkal többet kellene foglalkoznia, fel kellene készülnie, sokkal határozottabb álláspontja kellene, hogy legyen, mint amit az elmúlt években felmutatott. Utóbbi egy valós probléma, ezért elhanyagolva, egyik hétről a másikra válhat az országban kezelhetetlen gonddá, mert az állam nincs rá felkészülve.

– Ezek szerint, a hazai lagymatag politika árnyékában, az illegális bevándorlók tömegesen jönnek be az országba?

Szerencsére jelenleg nincs nagy bevándorlási hullám, vagyis nincs nagy nyomás az államhatáron. Vannak, akiket elkapnak, de fogalmunk sincs, mennyien vannak azok, akik átszivárognak az országhatárokon. Meglátásom szerint jelenleg a román állam nincs felkészülve az országhatárokra hirtelen nyomást gyakorló bevándorlási hullám kezelésére.

– Mi lesz akkor, ha a görög hatóságok nem tudják visszatartani az ott szerveződő nagyméretű karavánt?

Pillanatnyilag rengetegen vannak Törökországban, amellyel az Európai Uniónak van egy megegyezése, miszerint egyelőre nem engedi át a bevándorlókat. A helyzet azonban bármikor megváltozhat, ezért a migránsok átjutva a Balkánon, hamar az EU határához kerülhetnek. A megfelelő fogadásukra, vagyis a határok, az állampolgárok megvédésére azonban napok alatt nem lehet felkészülni. Ezért kellene Romániának is kellőképpen felkészülnie, sokkal komolyabban foglalkoznia, sokkal többet kommunikálnia nemcsak a lakossággal, hanem az EU partnerekkel is. Az EU választási kampánynak ilyen kérdésekkel is foglalkoznia kellene, fel kellene hívnia a figyelmet a keresztény Európára leselkedő veszélyre, amely akár egyik hétről a másikra az országhatárnál lehet.

– Talán „evezzünk a saját vizeinkre”, mert az Európai Néppártról – amihez vérmes reményeket fűztünk – közben kiderült, hogy nagyjából a mostani EU vezetésnek a politikáját kívánja folytatni, ezért a FIDESZ abba a kellemetlen helyzetbe került, hogy akár ki is zárhatják az Európai Néppártból. Mire lehet számítani, ha a FIDESZt onnan kizárják?

Személyes véleményem szerint olyan helyzet biztosan nem fordulhat elő, hogy az Európai Néppártból kizárják a FIDESZt, mert ha Magyarország vezető politikai tömörülése úgy érzi, hogy az elképzelései nem találnak meghallgatásra az Európai Néppártban, onnan maga fog kilépni, másik utat választani. Én úgy gondolom, hogy mindenkinek, köztük nekünk is az lenne a legjobb, ha a felek konszenzusra jutnak. Mi ebben próbálunk közvetíteni. Ugyanakkor tudni kell, hogy kampányban a dolgok kissé másképp működnek. Jelenleg a FIDESZ mellett az RMDSZ is az Európai Néppártnak a tagja, tehát a Néppárt színeiben indulunk az EP-választásokon. Tehát nekünk is érdekünk az erős Kárpát-medencei magyar képviseletnek a kialakítása az Európai Néppárton belül, ahol mindenki megtalálja a számításait, ezért a FIDESZ egyik vezető pártként komoly befolyásra tehet szert. Tehát nekünk is érdekünk az erős Európai Néppártban való részvétel, és hogy a jelzett tömörülés a következő választások után támogassa a mi terveinket, céljainkat. Vagyis, az őshonos nemzeti kisebbségeknek a védelmét ne seperjék le az asztalról.

– Köszönöm szépen a politikai értékelőt.

Én köszönöm a lehetőséget.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu