Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2022. május 17., 08.23
Megtalálni az élet értelmét

Erőss Zsoltra emlékeztek a bánsági természetbarátok

Írta: Pataki Zoltán
2013. november 20., 18.00 Szerda / Temes

Ha november vége, akkor Erőss Zsolt előadás: a Bánsági Kárpát Egyesület évről évre november 20-a körül vendégül látta a vezető magyar expedíciós hegymászót, aki mosolyogva számolt be a Himalája nyolcezres csúcsai meghódítása során átélt, erős idegzetűeket is megborzongató kalandjairól. 

Az Erőss Zsolt-előadás az idén sem maradt el, csak a főszereplő hiányzott, aki, a „Himalájánál magasabbra” tört, és örökre ott maradt a felhők felett, a zord hegyen, tizedik nyolcezrese, a Kancsendzönga meghódítása után.

Minden idők legeredményesebb magyar hegymászójára emlékezett az aradi Török Zsolt, akinek idén sikerült az első nyolcezres (Annapurna) meghódítása és a temesvári Horia Colibăşanu, aki hat nyolcezressel a tarsolyában máris minden idők legsikeresebb román hegymászója. Erőss Zsoltra emlékezett Balázs Attila, a temesvári magyar színház igazgatója, aki „civilben” teljesítette az Annapurna körtúrát, és megmászott egy „szerény” 5443 méter magas csúcsot a Himalájában. Erőss Zsolt látogatásait, közvetlenségét, szerénységét idézte fel Milka Zsolt aradi hegymászó és Illés Mihály BKE-elnök. Az emlékest résztvevői megnézhették az Erőss Zsolt temesvári előadásai során készült felvételekből álló összeállítást, Laslavic Timeának a vezető magyar hegymászóval készített interjúját és egy 2003-ban az MTV számára készített riportfilmet, amely Erőss Zsolt hegymászó pályafutását mutatja be a Gyilkos-tótól a Mount Everest meghódításáig. „Fontos, hogy az ember megtalálja az élet értelmét” – mondta a riportfilm során Erőss Zsolt. Ő volt a „hópárduc”. aki a hegymászásra tette fel az életét, a nyolcezresek világában érezte magát igazán elemében. Az emlékest során arról is szó esett, hogy Erőss Zsolt túl sokat kockáztatott a balesete után, amikor újabb és újabb nyolcezreseket próbált meghódítani. „Sajnálom, hogy soha sem találkozhattam Erőss Zsolttal – mondta Horia Colibăşanu –, a fényképen látom, hogy mindig mosolygós, boldog ember volt, aki akkor sem hagyta volna abba a hegymászást, ha mindkét lábát elveszíti. Elmondhatom önöknek, hogy a Kancsendzönga a világ legnehezebben megmászható hegye. Mi elvétettük a fő csúcsot, amikor meg akartuk mászni, a déli csúcsra jutottunk fel, és talán ez mentette meg az életünket, mert így is alig tudtam megtenni a visszautat a sátramig”.

A bánsági ekések egy perces néma felállással és gyertyagyújtással emlékeztek Erőss Zsoltra, a legnagyobb magyar hegymászóra. „Ott nyugszom, ahová mindig vágytam” – ez Erőss Zsolt pilisvörösvári kopjafájának felirata, amelyet egy székely fafaragó (Török Csaba) készített hargitai fából.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Gaudencio / Szombat, 2014. június 28., 16.42 Válaszoljál rá!

Hey Igor, The projector is not meoalutdd in time at all. It is just a laser continuously shining through some holographic diffuser. The diffuser material creates a fixed pattern of speckle. The speckle is essentially in focus from the front of the Kinect sensor all the way to the furthest back surface that it can see. So there seems to be no time-domain subsampling to be had from the projector. The camera which images the projected images to do depth estimation is rather high resolution (1280 920, offhand), and seems to be being read out at 30hz. The resulting depth map has only 320 240 pixels, but not necessarily 320 240 actual resolution. So the answer is a little complicated. The projected speckle image is unchanging. In this case, I took a bunch of pictures of this non-changing pattern so that the images could be averaged together for better speckle counting. I can't wait to get back to LA where I can do the speckle generation demonstration I have in mind, and spend some more time with these patents/papers to get to the core of this technology.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu