Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. augusztus 03., 23.59

Etnikumok fesztiválja – nemzeti ízek nélkül?

Írta: Pataki Zoltán
2019. június 05., 17.59 Szerda / Temes

Miért nem főzhették meg nemzeti ételeiket a bánsági etnikumok a vasárnapi Etnikumok fesztiválján? Mit ért az EU a sokszínűség és a másság elfogadása alatt? Hogyan értékeli az RMDSZ-re az EP-választásokon leadott voksok számát a helyi vezetőség? Ezekre a kérdésekre kaptunk választ a Temes megyei RMDSZ szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Marossy Zoltán  megyei elnök, Farkas Imre temesvári alpolgármester és Sipos Ilona temesvári tanácsos.

Marossy Zoltán múlt vasárnap részt vett a 19. alkalommal megszervezett Etnikumok fesztiválján, ahol megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a rendezvényen résztvevő bánsági etnikumok – első alkalommal – nem főzhették meg hagyományos nemzeti ételeiket, hogy azzal megkínálják a vendégsereget. „A szervezők (Temes Megyei Tanács – szerk. megj.) valamilyen EU-s szabályozásra hivatkoztak, amelynek alapján megtiltották, hogy a tájházaknál hagyományos falusi módszerekkel elkészítsék a jellegzetes nemzeti ételeket – mondta Marossy Zoltán. – Ha ez így folytatódik, maholnap betiltják a népviseleteink és az anyanyelvünk használatát is a fesztiválon, és maradunk a régi fényképekkel.” Az Etnikumok fesztiválján a magyar közösséget a nagyszentmiklósi Kékibolya néptánccsoport képviselte.

Kisebb vihart váltott ki Temesváron az első PRIDE – a sokszínűség ünnepe című fesztivál megszervezése, amely a közvéleményt sokkoló elemeket is felvonultatott.  Farkas Imre temesvári alpolgármester szerint, az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében Temesvár felvállalta ilyen jellegű rendezvények megszervezését is. „Az EU-ban a sokszínűség és a másság fogalma elsősorban nem a nemzeti kisebbségekre vonatkozik, hanem az ún. LGBT (magyarban LMBT) szexuális és nemi kisebbségekre. Egy ilyen jellegű rendezvénynek az elfogadtatása nem egyszerű dolog Temesváron sem. Az Európai Kulturális Főváros-programok keretében gyakorlatilag kötelező lesz ilyen témájú rendezvényt is szervezni” – mondta Farkas Imre, aki hozzátette: személy szerint nem ellenzi a másság elfogadtatását célzó rendezvényeket, feltéve ha nem sértik a közerkölcsöt és a szervezők nem akarják sokkolni a közvéleményt.

Az RMDSZ helyi EP-választási eredményeit csak röviden értékelte Marossy Zoltán, mert még nem sikerült részletesen kielemezni a településekre lebontott eredményeket. A szövetségre mintegy 7850 szavazatot adtak le Temes megyei szinten, ebből 3530-at Temesváron. „Ők jelentik a biztos szavazóinkat, akik erős ellenszélben, az RMDSZ körül kialakított ellenséges hangulat dacára a magyar érdekképviseletre voksoltak – mondta Marossy Zoltán. – Ha jövőre be akarunk kerülni a temesvári és a Temes megyei önkormányzatba, ennél sokkal több szavazatra lesz szükségünk. Temesváron gyakorlatilag meg kellene kétszerezni a szavazatok számát és hasonló a helyzet a kisebb településeken is”. Az RMDSZ elnöke, aki azt is hozzátette: a Temes megyei választók elégedetten vették tudomásul, hogy az RMDSZ megszakította az együttműködést a PSD-vel. Marossy azt is elismerte: szerinte sok bánsági magyar, főleg a fiatalok voksoltak a „délibáb-pártra”, amit USR-nek hívnak, elsősorban őket kell meggyőzni legközelebb, hogy szavazzanak a magyar érdekképviseletre.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu