Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. szeptember 19., 13.20
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas
Előkészítő tanácskozás Gyulán

EU-kistérségi tömörülés kilátásai

Írta: Balta János
2012. február 29., 03.00 Szerda / Arad

Amint azt előzetesen hírül adtuk, pénteken délben a gyulai városházán Európai térségi, területi együttműködési megállapodás, avagy mit hozhat a közös jövőjeligével kistérségi tanácskozást szerveztek. 

A bevezetőben dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere, majd Josif Matula EP képviselő köszöntötte az országhatár mindkét oldaláról egybegyűlteket. Akik között Haász Tibor tőzmiskei polgármester, Erdős Bálint nagyszintyei polgármester, Dorel Gomoi alpolgármester, Simándi Sándor nagyzerindi polgármester, Komlósi Róbert alpolgármester, valamint Bondár Henriette községi jegyző, továbbá a seprősi a székudvari, illetve az ottlakai polgármester, míg az anyaországból csak a kétegyházi polgármester-asszony vett részt a tanácskozáson. A továbbiakban, A térség feltárásának tapasztalatai, folyamatban lévő programok, elképzelésekcímmel Alt Norbert gyulai alpolgármester; Európai területi együttműködési megállapodáslehetőségei témakörben Kiss József, gyulai önkormányzati tanácsadó; Lehetőségek és feltételek címmel Magyar Levente, a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője tartott előadást. Ebben olyan érdekességek is elhangzottak, mint az EU nyugati tagállamai között működő átjáró utak sűrűsége. Nem egy helyen ugyanis másfél kilométerenként is léteznek, de átlagosan egymástól 7-8 kilométerre épültek, miközben a 450 kilométer hosszú magyar–román országhatáron összesen 10 határátkelő működik. Éppen ezért a két kormány között előrehaladott tárgyalások folynak további 50 átjáró útnak a sürgős megépítése érdekében. Az előadások lényege, az országhatár két oldalán található településeknek olyan, hivatalosan bejegyzett csoportosulásba kell tömörülniük, amelyik infrastrukturális fejlesztésekre, közös rendezvényekre EU alapokat tudna megpályázni. Ehhez hasonlót már bejegyeztek Temes és Csongrád megyék településeinek a részvételével. Magyarországon hasonlóképpen működik a Váci KHT, amelyiknek beleszólási joga van a régióban működő, országhatárokon átívelő projektek forrásalapjainak az elosztásába.

A több mint kétórás pénteki tanácskozást közös ebéd zárta, a felek azzal váltak el, hogy a létrehozandó tömörülés alapszabályzatát sürgősen elküldik minden résztvevő félnek, majd az áttanulmányozás után újra találkoznak, hogy akkor már érdemben tárgyalhassanak.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: betyár / Szerda, 2012. február 29., 22.19 Válaszoljál rá!

A kisjenei polgármester mindenböl kimarad ami fejlödést hozna.Csak igy tudja a sötétségben tartani a választoit.Kétegyházával volt egy közös HU-RO pályázat amivel megoldódott volna a csatornázás és a vizüzem is .Nem tudni miért de kilépett belöle.Most Székudvar Kétegyháza partnere.Egyébként Gyulán ott volt mind a két civil szervezet.

Hozzászólt: Péter / Szerda, 2012. február 29., 18.18 Válaszoljál rá!

Hát a kisjenei polgármester hol maradt ? Kisjenő is a térséghez tartozik. Biztosan nagyon foglalt az erdőhegyieknek megoldani a csatornázást.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu