Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2022. augusztus 12., 11.57
Az új kenyér ünnepe Temesságon

„Ez a hálaadás napja is: megköszönjük Istennek, hogy sokkal többet ad, mint amire szükségünk van”

Írta: Pataki Zoltán
2021. augusztus 16., 15.50 Hétfõ / Temes

Szombaton került sor Temesságon A bánsági új kenyér ünnepe című rendezvény első, bővített kiadására, amelyet az RMDSZ Temes Megyei Szervezete és a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete közösen szervezett meg. A hangulatos rendezvényen részt vett Molnár András alprefektus, Temes megyei RMDSZ-elnök, Csősz János egyetemi tanár, a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesületének az elnöke, a megye mintegy 20 településéről összesereglett önkormányzati képviselők, gazdák, vállalkozók és közösségi szereplők. A frissen sült kenyereket ft. Szilvágyi Zsolt kanonok, temesvár-józsefvárosi plébános áldotta meg.

A bánsági új kenyér ünnepét első alkalommal szervezték meg Temesságon, amely egy kis magyar közösség otthona. Tavaly szeptember óta Kapor Antónius személyében RMDSZ-es alpolgármestere is van Temesságnak, aki elsőként köszöntötte a jelenlevőket, és olyan célkitűzései vannak, mint a rendezvénynek helyt adó közösségi ház felújítása és a közösségi élet beindítása Temesságon. Molnár András megyei elnök köszöntőjében az RMDSZ katalizátor szerepét emelte ki, amely rendezvényeket szervez és támogat, hagyományokat hoz létre és hagyományokat folytat. „ Fontos hogy új és saját rendezvényeket tudjunk szervezni Temes megyében, mint ez a mai, amelyre a megye szinte minden sarkából eljöttek az RMDSZ-szervezetek és a gazdaszervezetek képviselői. A mi közösségünk számára nagyon fontos, hogy szoros kapcsolatokat ápoljunk egymással” – mondta Molnár András.

Csősz János BMGVE-elnök felidézte a bánsági új kenyér ünnepének majdnem 20 éves történetét. „Eleinte a gyűjtés magyarországi testvértelepülésekkel együtt történt, és átadtuk az összegyűjtött búzát, lisztet. Később úgy döntöttünk, hogy a gyűjtést a mi barátaink, rászorulóink, a bánsági magyarok javára szervezzük. Ez már 8 éve így működik, előbb Temesváron, majd Zsombolyán szerveztük meg az új kenyér ünnepét. A rendezvényünk két részből áll: az első ünnepségre most kerül sor, amikor a gazdák összegyűjtik az adományokat – pénzt, búzát, lisztet –, és a befejező része október 2-án lesz Nagyszentmiklóson, ahol az összegyűjtött búzát, lisztet pénzadomány formájában átadjuk annak a két szervezetnek, amelyeket támogatunk: a zsombolyai Szent Mihály Gyermekotthonnak és a Temesvári Máltai Szeretetszolgálatnak.” Az idei gyűjtés célja 11 tonna búza összegyűjtése a gazdaszervezetek és a magánszemélyek adományaiból, aminek az értéke 7000 lej.

Az új kenyér megszentelésének szertartását ft. Szilvágyi Zsolt kanonok végezte el.  „Az új kenyér ünnepe a hálaadás napja. Nekünk annyira mindennapinak, magától értetődőnek tűnik, hogy van betévő kenyerünk. Ez a világ nagy részén nem így van. Köszönjük meg Istennek, hogy minden nehézség ellenére sokkal többet ad, mint amire szükségünk van” – mondta ft. Szilvágyi Zsolt.

Az ünnepség második részében a szervezők, Csősz János BMGVE-elnök és Sipos Ilona, az RMDSZ ügyvezető elnöke emléklapot, oklevelet, egy frissen sült kenyeret és egy szimbolikus kis zsákocska lisztet adtak az adományozóknak, Temes megyei gazdaszervezeteknek és magánszemélyeknek, akik között RMDSZ önkormányzati képviselők és szervezeti vezetők is voltak.

A találkozó résztvevői nagy érdeklődéssel nézték meg Molnár Géza szobrász- és fotóművész aratási szokásokat bemutató fotókiállítását. A látványos felvételek főleg anyaországi és vajdasági aratónapokon készültek, de volt közöttük a bánsági kenyérszentelési hagyományt bemutató fotó is. Az ünnepséget Patakfalvi Nagy Eszter (Ótelek) és Kurai Mihaela (Temesság) szavalatai, valamint a temessági táncoslábú kislányok, Mitar Briana, Mitar Raisa és Kovács Carla modern tánca színesítette. A jó hangulatú rendezvény végén ízletes bográcsosra invitálták a vendégeket a temesságiakat, a fehér asztal mellett lehetőség nyílt az ismerkedésre és egy jó beszélgetésre a régen látott ismerősökkel.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu