Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. december 07., 23.28
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Ezüstgyopár-díjas a Hadnagy tanárházaspár

Írta: · Pataky Lehel Zsolt
2009. október 23., 11.00 Péntek / Arad

A múlt szombaton a Maros megyei Szovátán, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Teleki Oktatási Központjában adták át az Ezüstgyopár-díjakat.

Ilyen kitüntetést kétévenként ad a szakmai szervezet, és Arad megyéből idén ketten kapták (a javaslatokat még júniusban tette meg a megyei RMPSZ-szervezet), ráadásul egy tanárházaspár tagjai: Hadnagy Dénes matematikatanár, a kisiratosi általános iskola igazgatója és felesége, Hadnagy Éva kémiatanár, az aradi Csiky Gergely Iskolacsoport aligazgatója. Hazatértük után kérdeztük őket a szakmától kapott elismerésről, a hivatástudatról és egy kicsit a magánéletről. Az alábbi interjú érdekessége, hogy a feltett kérdésekre külön-külön válaszoltak, s „nem beszéltek össze”.

 

– Hogy fogadták az Ezüstgyopár-díj odaítéléséről szóló hírt?

– A munkámnak az elismerését jelenti, annál is inkább, mert a tanfelügyelőség által felállított pontozási rendszerben többet ér az, ha valaki részt vesz egy továbbképzésen, mint az, hogy egy bentlakás problémáival, magyar gyermekekkel és szociális helyzetekkel foglalkozik – válaszolta Hadnagy Éva. – Meggyőződésem, hogy az RMPSZ-nek ez a díja minden magyar pedagógus számára fontos.

– Örültünk neki, de meglepett, mert más kollégákra gondoltam, esetleg idősebbekre, akik a maguk rendjén sokat tettek a magyar oktatásért – így Hadnagy Dénes.

– Mi a legnagyobb elismerés egy pedagógus számára a díjakon kívül?

– A gyermekek szemében megjelenő csillogást érzem annak – jelentette ki határozottan Éva –, illetve azt, amikor egy anyuka rám köszön, mert ismer, és elmondja, hogy a gyereke velem tanult kémiát.

– Nem azért dolgozunk, hogy díjakat kapjunk, hanem a gyerekek mosolya, az eredményeik, a közösség visszajelzései jelentik a legnagyobb elismerést – mondta a férje, Dénes.

– Mikor kezdték a tanári pályafutásukat?

– 1989-ben fejeztem be az egyetemet, és Temes megyébe helyeztek – kezdte Éva. – A rendszerváltás után rögtön, 1990-től a Csiky Gergely Iskolacsoport kémiatanára lettem. Ez tulajdonképpen álmaim beteljesülését jelentette, mert a Ceauşescu-korban az, hogy középiskolásoknak magyarul taníthatok kémiát, egy álomnak tűnt. Ma még nagyobb kihívás ez! Húsz éve tanítok, és ennek alapján elmondhatom, hogy megváltoztak a diákok. Más a hozzáállásuk az iskolához, most már rugalmasabbnak, okosabb pedagógusnak kell lenni ahhoz, hogy az ember rávegye a gyereket a tanulásra, és célt érjen.

– 1988-ban végeztem az egyetemen – vette át a szót Dénes –, és kihelyeztek Olténiába, ott voltam a rendszerváltásig. Az első évharmadban még ott tanítottam, s mihelyt véget ért a forradalom, meglátogattam a feleségemet Temes megyében. Onnan még visszamentem Olténiába, ahol megkérdezték, nem akarok-e elmenni. Azzal vásároltam is egy másik vonatjegyet Temesvárra, ott kiderült, hogy Nagyőszön van egy üres hely, azt megpályáztam, megkaptam, s Craiován még örültek is, mert felszabadult az állásom. 1990. szeptember elsejétől kerültem Kisiratosra, azóta is oda ingázom naponta. Nem hagyom el Kisiratost, mert jó közösség, apósom-anyósom is ott él, s van munka bővenaz iskolán kívül is.

– Székelyföldiként hogy szokta meg az alföldet?

– Könnyen, mivel 18 éves korom óta nem élek Székelyföldön. Kolozsváron végeztem az egyetemen, aztán Olténiába, majd Temes megyébe kerültem. Az ember fiatalon szabadnak érezte, és akárhol feltalálta magát – magyarként is, még Olténiában is.

– Hadnagy Évának szakmailag mi a fontosabb: az anyag színvonalas leadása, a nevelőmunka, vagy a bentlakás ügyeinek intézése?

– Mindegyik fontos, persze, a sorrend változott az évek alatt. Pályám kezdetén az iskolában nagyon jó kémia–biológia osztályok voltak, sok diák ment orvosi-gyógyszerészeti egyetemre. Akkor még a tananyag leadását tartottam a legfontosabbnak. Aztán kevesebben választottak a kémiával kapcsolatos pályát, és rájöttem, hogy egy-egy órán elbeszélgetni a gyerekekkel valamilyen problémáról, fontosabb, mint a metánnak a kémiai tulajdonságai. A bentlakást mindig szívügyemnek tekintettem, az ott lévő gyerekeknek a boldogulását nagyon fontosnak tartom. Azt szerettük volna elérni jó néhány kollégával – és azt hiszem, hogy sikerült –, hogy a kollégiumban ne csak szállást-étkezést biztosítsunk a diákoknak, hanem egy második otthont is. Legalább olyan igény van a gyerekek nevelésére – mostanában talán még nagyobb –, mint a tanítására.

– Családalapításkor, párválasztáskor szempont volt az is, hogy mindketten reálszakos tanárok?

– Nem. Az volt a szempont, hogy én mindenképpen Arad megyébe akartam kerülni, és a sorsnak az iróniája, vagy inkább a tréfája az, hogy ’90-ben a Csiky tanára lettem, a férjem pedig a szülőfalumba, Kisiratosra került.

– Visszaemlékezve – meg hát most is ez szempont – az őszinteség volt az elvárás az akkor még csak jövendőbeli feleségem részéről, és a talpraesettség, az egyenesség, megfontoltság és határozottság az én részemről.

– Kislányukat, Kingát milyen szellemben nevelik, és ő örökölte-e a reáltantárgyak iránti érdeklődést?

– Őszinteségre és az emberek iránti figyelemre neveljük – válaszolt előbb Éva. – Ketten vagyunk otthon tanárok, most már igazgatók is – szegény gyermek… –, és tulajdonképpen példát lát a szülőktől. Nem igazán irányítottuk mi a reálszakok felé, de azt választja.

– A jövő hónapban már 18 éves lesz – így Dénes –, és hetedikes-nyolcadikos kora óta nem szorult felügyeletre,saját határozott véleménye van. Persze, a dolgainkat azért meg szoktuk beszélni. Fel van készülve nagyjából mindenből, de szerintem genetikailag örökölhetett valamit, mert a reáltantárgyak felé húz.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: vig m / Csütörtök, 2009. november 05., 18.11 Válaszoljál rá!

gratulalok mindkettouknek megerdemlik szerintem aki ismeri oket egyetert velem

Hozzászólt: Klebelsberg Kuno ~1910 / Kedd, 2009. október 27., 21.20 Válaszoljál rá!

«Anyagias korunknak az érzékelhetőt túlbecsülő felfogása az iskolában gyakran csak az épületet látja. Pedig az oktatómunka eleven forrása az ember; a tanító az igazi iskola és nem a holt anyag. A hivatásos tanító nádfödél alatt is fejleszthet jó iskolát, a lelkiismeretlen a világos, levegős tanteremben is meddő marad.»

Hozzászólt: Nagy István / Hétfõ, 2009. október 26., 21.39 Válaszoljál rá!

A net világa sokfélét terem, kedves Gábor!
A mocskolódó senkik rendszerint nem vállalják anyakönyvezett nevüket.
És vannak olyan nevüket nem vállalók is, akik nem akarják kitenni magukat a fentebb említettek szennyének.
Az írástudók viszont tudnak szelektálni, és olykor a riposztra is futja leleményességükből.
A hozzászólók regisztrációja semmit sem oldana meg. A moderátornak nélküle is módja van selejtezni.

Hozzászólt: Kovács Gábor / Hétfõ, 2009. október 26., 16.51 Válaszoljál rá!

Egyre inkább érzem annak a szükségét, hogy a fórumba csak regisztrált tagok írhassanak, mert így sajnos a sok szitkozódó funkcionális analfabéta miatt célját veszti ez a fórum (is).

Egyébként, lehet, hogy nem reprezentatív statisztika, de elgondolkodtató, hogy pl. a Csikyben történt vezetőségváltásról szóló cikk hozzászólásai között (40 volt) 2-3 ember szólt hozzá véleménye mellé nevét is felvállalva, pedig ott aztán irtak hideget-meleget (és még ki tudja mennyit moderáltak ki-talán okkal). Ennyire félünk az igazgatótól/pártelnöktől/politikustól/bárkitől, vagy ennyire...khm..nyuszik volnánk (hogy ne mondjam azt, hogy gerinctelen)?...Bár miért is lennénk egyenesek, ki tudja, holnap talán épp arról az asztaltól várjuk a megváltást/munkahelyet/tanulási lehetőséget (elnézést a képzavarért), amelyket ma még a névtelenség jótékonyan árnyékoló búrája alatt csapkodunk...

Kedves TIZU&Co: az egyetemek mindenki számára nyitva állnak, tessék elvégezni egyet (lehetőleg egy szinvonalasabbat...), majd utána tanárként/igazgatóként meg lehet próbálni letenni valamit/valami mást az asztalra, mint a kitüntetettek.

Hozzászólt: A kedves beszólás... / Hétfõ, 2009. október 26., 16.51 Válaszoljál rá!

...távolról sem elégedett, de imígy-amúgy egyetért a kioktató párbeszédre hívóval.

"zyx" szerint, aki valakit dícsér, az talán nem primitív. Ez egy újabb fogalomzavar vagy az ő megfogalmazásával sincs minden rendben?

Hozzászólt: P.Andi / Hétfõ, 2009. október 26., 16.40 Válaszoljál rá!

...nem volt ott semmi dicséret, csak sok sikert kívant nekik....
..A "dícsérte" még mindig i, szóval erről ennyit...
...ha a jelzéstelen magánhangzók valakit is szórakoztatnak, akkor legalább egy valaki jól érezte magát a hozzászólás olvasásakor, bár ez szerintem már tehnika és nem jóizlés kérdése...
Az emberi hülyeség és rosszindulat határtalan- ezt a hozzászólókra értem, akik még mindig nem tudják használni "e lehetőséget".
Minden jÓt MINDENKINEK!!!!!:)))))))))))

Hozzászólt: TIZU / Hétfõ, 2009. október 26., 16.39 Válaszoljál rá!

szobrot kopjafát dénesnek!!

Hozzászólt: P.Andi / Hétfõ, 2009. október 26., 16.37 Válaszoljál rá!

...nem volt ott semmi dicséret, csak sok sikert kívant nekik....
..A "dícsérte" még mindig i, szóval erről ennyit...
...ha a jelzéstelen magánhangzók valakit is szórakoztatnak, akkor legalább egy valaki jól érezte magát a hozzászólás olvasásakor, bár ez szerintem már tehnika és nem jóizlés kérdése...
Az emberi hülyeség és rosszindulat határtalan- ezt a hozzászólókra értem, akik még mindig nem tudják használni "e lehetőséget".
Minden jÓt MINDENKINEK!!!!!:)))))))))))

Hozzászólt: zyx / Hétfõ, 2009. október 26., 16.20 Válaszoljál rá!

xyz talán nevét adta hozzászólásához?
NEM.

Kultúráltan használta a hozzászólás lehetőségét?
SZERINTE nem.

Magyarul írt?
NEM.

Önmagát szórakoztatta jelzéstelen magánhangzóival?
IGEN.

Lehet, hogy nem kicsinyes, és talán nem is primitív, hiszen dícsérte Hadnagyékat, DE azért nincs is vele minden rendben.

Hozzászólt: xyz / Hétfõ, 2009. október 26., 15.00 Válaszoljál rá!

Nem is kellene megengedni, hogy hozzaszolasokat kuldjenek az egyes hirekhez, mivel az emberek nem kulturaltan hasznaljak e lehetoseget...sajnos:(
Csak nevtelenul (tisztelet a kivetelnek) ossze-vissza irnak mindent, csakhogy a masikat beczmereljek...kevesen maradtunk es megsem tiszteljuk egymast lagalabb annyira, hogyha valami nem tetszik, akkor a szemebe mondjuk a masiknak a velemenyunket es nem igy masok es maguk "szorakoztatasara" irjanak mindenfele nem egy napilap oldalara valo dolgokat...(szerintem a Hadnagy hazaspar csak mosolyogva olvassa a kicsinyes es primitiv hozzaszolasokat:) )
TOVABBI SOK SIKERT A HADNAGY HAZASPARNAK!

Hozzászólt: Kovács Gábor / Vasárnap, 2009. október 25., 22.05 Válaszoljál rá!

Kirakat magyarok, kedves mmmm? Ismeri Ön egyáltalán a kitüntetettek munkásságát, esetleg személyesen is őket, hogy ilyen magvas következtetésre jutott?

Dénes munkáját kevésbé ismerem, magánemberként egyébként nekem kedvesnek tűnik. Azonban abban teljes mértékben biztos vagyok, hogy Hadnagy Éva Tanárnő (szándékos a nagybetű) nagyon jó választás volt, szerényen, szorgalmasan végezte (és gonolom végzi manapság is) munkáját.

Gratulálok neki(k) és kitartást a további munkához!

Hozzászólt: beszólás-nak / Vasárnap, 2009. október 25., 22.00 Válaszoljál rá!

'Szerintem...' első mondata a letiltásra vonatkozó általános (tehát nem csak erre a cikkre vonatkozó) kritériumokat karcolja. (Amelyeket, nyilván, tovább lehetne sorolni, részletezni, ha szükséges.)

A megfogalmazást úgy lehetne pontosítani, hogy
„...a hírekhez távolról sem...”

Így már elégedett, kedves 'beszólás'?

Amúgy az első három 'hangzatos szó' ('kötekedő', 'gúnyolódó', 'rágalmazó') bizony ráillik az alább felsoroltak hozzászólására. Ebben egyetértünk?

Hozzászólt: beszólás / Vasárnap, 2009. október 25., 21.41 Válaszoljál rá!

obszcén megjegyzés? hol? nem látom! vagy már letiltották? esetleg Szerintem értelmező szótárt lapozgasson előbb, aztán írjon hangzatos szavakat

Hozzászólt: mmm-nek / Vasárnap, 2009. október 25., 19.50 Válaszoljál rá!

mmm-nek abban igaza van, hogy Dénes tőrtető, főleg abban, hogy mindent megtesz a kisiratosi iskoláért

Hozzászólt: Szerintem... / Vasárnap, 2009. október 25., 19.37 Válaszoljál rá!

...folytatódik a sor.
'Hm' és 'mmm' is beállt.

Hozzászólt: mmm / Vasárnap, 2009. október 25., 18.46 Válaszoljál rá!

kirakat magyarok. Dénes egy törtető,nem őszinte,csúfolódó ember-----de jó időben jó helyen van!

Hozzászólt: Hm / Vasárnap, 2009. október 25., 17.26 Válaszoljál rá!

A keresztapát is kitüntették, ha így megy lassan egész családok kapnak kitüntetést.

Hozzászólt: Szerintem... / Vasárnap, 2009. október 25., 14.32 Válaszoljál rá!

...az Adminnak jogában áll letiltani a hírhez távolról sem kötődő, hanem csak kötekedő, gúnyolódó, rágalmazó, netán obszcén megjegyzéseket. (De csak azokat!)
Alábbiak közül például 'Kinga', 'kinguci', 'magas szőlő' és 'mókuska' hozzászólásai (vagy inkább hozzámekegései) ilyenek.

Hozzászólt: EP / Vasárnap, 2009. október 25., 13.35 Válaszoljál rá!

Mindenkinek joga van sajat velemenyre.Ez igy van jol!-de amikor a szorvanyban 2 MAGYAR tanart munkajukert kitüntetnek annak mindannyian kellene örüljünk,hogy egy ket diak ugy gondolja, hogy ezen a forumon "odacsaphat" tanarjanak,hm,hm? de hogy olyasmit irni mint amit mokuska ir, ez felhaborito,pimasz,ellenseges, diszkriminalo.mokuskanak(vagy gyermekenek) kivanom, hogy egy nagyon kedves(:)) calafati tanara,iskolaigazgatoja legyen, aki toleralja, hogy mokuska magyarul beszel.( ha beszel)Hadnagy tanareknak meg csak köszönet a faradsagos munkajukert.Nagyon remelem, hogy az ilyen bunko,primitiv megjegyzeseket nem veszik nagyon szivre!

Hozzászólt: mókuska / Vasárnap, 2009. október 25., 13.15 Válaszoljál rá!

a tanár úr kár hogy nem maradt olténiaba vagy a góbéinál

Hozzászólt: magasnak / Vasárnap, 2009. október 25., 10.32 Válaszoljál rá!

eleg savanyu vagy!

Hozzászólt: magas szőlő / Vasárnap, 2009. október 25., 08.46 Válaszoljál rá!

Hogyan helyes : savanyú vagy savanya ?

Hozzászólt: KISIRATOSI 2 KINGÁNAK / Szombat, 2009. október 24., 23.04 Válaszoljál rá!

Ne légy olyan nagyon büszke a beszólásaidra, csak téged minősít.Ország-világ látja, hogy egy buta liba vagy.Teljes mértékben egyetértek az előttem szólóval.

Hozzászólt: Kisiratosi / Szombat, 2009. október 24., 22.36 Válaszoljál rá!

Ha a tanügy elismeri munkájukat,ne egy ,,KINGA,, mondjon értékelést róluk. Gratulálok és további erőt egészséget nekik ,munkájukhoz pedig sok sikert.

Hozzászólt: kinguci / Szombat, 2009. október 24., 22.12 Válaszoljál rá!

kopjafát neki

Hozzászólt: KINGA-nak / Szombat, 2009. október 24., 06.42 Válaszoljál rá!

Még egypár hozzászólás és talán megtanulsz helyesen írni. Persze ez nem biztos! SAJNOS!!!!!

Hozzászólt: KINGA / Szombat, 2009. október 24., 01.05 Válaszoljál rá!

ÁLLÍTSATOK A HADNAGY TANÁR ÚR NAK IS MELLSZOBROT!!

Hozzászólt: KINGA-nak / Péntek, 2009. október 23., 20.48 Válaszoljál rá!

...ja, és a legnagyobb bunkóság letegezni a volt tanárodat. Gondolom nem őriztetek együtt libát?!

Hozzászólt: KINGA-nak / Péntek, 2009. október 23., 20.43 Válaszoljál rá!

Én is egy "hétköznapi"ember vagyok , sőt nem bácsi hanem néni. Ha te állnál ki annyi ember elé valószínűleg te is csak makognál és vihognál, mint ahogy szoktad mikor elmész az ember mellet az utcán. Még mielőtt arra gondolnál, hogy valamelyik tanár vagyok, elárulom neked, hogy egyszerű kétkezi munkás vagyok aki annak idején kicsit odafigyelt nyelvtanórán ,hogy legalább tudjon helyesen írni.

Hozzászólt: EP / Péntek, 2009. október 23., 19.59 Válaszoljál rá!

kinga, menj es csinalj valami hasznosat!

Hozzászólt: KINGA / Péntek, 2009. október 23., 19.46 Válaszoljál rá!

Nekem el lehet nézni mert eggy hétköznapi ember vagyok de szerintem eggy tanárnak illő lenne megtanuljon beszélni !!Ja és ez lenne a revans???hogy nem tudok írni????hát tanár úr többet is kinéztem volna belőled!!

Hozzászólt: KINGA-nak / Péntek, 2009. október 23., 16.23 Válaszoljál rá!

Te viszont még helyesen írni sem tudsz.

Hozzászólt: KINGA / Péntek, 2009. október 23., 15.35 Válaszoljál rá!

Vajon még mindíg az erőszak a bánásmódja a tanárúrnak mint annak idején???Ja és szerintem akicsengetési beszéddjét adja át másnak mert még beszélni sem tud!!!!

Hozzászólt: egy volt kisiratosi diák / Péntek, 2009. október 23., 13.53 Válaszoljál rá!

Gratulálok mindkettőnek!!

Hozzászólt: EP / Péntek, 2009. október 23., 11.57 Válaszoljál rá!

Gratulalok mindkettötöknek,- a sok munkanak van szep eredmenye es vegre egy kis "hivatalos" elismeres is. Kivanom nektek, hogy sikeres legyen munkatok a jövöben is.Peldakepei lehetek a fiatal tanargeneracionak.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu