Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. június 23., 12.14
RMDSZ-tisztújító közgyűlés a Mosóczy-telepen

Farkas Viktóriát megerősítették elnöki tisztségében

Írta: Balta János
2021. június 10., 17.16 Csütörtök / Arad

Szerdán délután, a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések betartásával, a Mosóczy-telepi római katolikus templom pázsitos udvarán tartotta tisztújító közgyűlést az RMDSZ kerületbeli szervezete.

Az egymástól tisztes távolságra, padokon ülő 27 résztvevőt, illetve az érdekvédelmi szövetség aradi elnökét, Bognár Levente városi tanácsost Farkas Viktória leköszönő elnök üdvözölte. Amint kifejtette, a kerületbeli szervezet a rendszerváltás után 180-nál több tagot számlált, a létszám azonban mára alaposan lecsökkent.

Miután az elnök ismertette a napirendet, megtartotta az elmúlt két évre szóló tevékenységi beszámolóját. Abban nem csupán a tagok, hanem a szimpatizánsoknak is a kerületi magyar nyelvű oktatási intézmények, vagyis az összevont elemi iskola és az óvodai csoport fenntartásában kifejtett munkáját emelte ki.

Az eltelt év közösségi tevékenységének egyetlen nagy kerékkötője a koronavírus-járvány volt. Szerencsésnek tartja a tényt, hogy még az elmúlt év februárjában, a pandémia előtt sikerült megszervezni a farsangi mulatságot a Mosóczy-telepi magyaroknak, a helybeli Crişan vendéglőben. Ott az akkori alpolgármester, Bognár Levente bemutatta az egykori polgármesterjelöltet, Mészár Sándort is. Ezúttal is megköszönte az RMDSZ anyagi támogatását az akkori farsangi mulatságnak a megszervezéséhez. Tekintve, hogy tavaly nem csupán önkormányzati, hanem parlamenti választásokat is szerveztek, a Mosóczy-telepi szavazóközpontokban az RMDSZ helybeli urna-biztosai dolgoztak, akik a választások előtti aláírásgyűjtésből, a szórólapok kézbesítéséből is kivették a részüket. Ugyancsak a járvány miatt, tavaly március 15-re, augusztus 20-ra, illetve október 6-ra is csupán szűk körben tudtak megemlékezni, de a szintén hagyományos Aradi Magyar Napok programja is elmaradt. Mindettől eltekintve, megtalálták a módját, hogy a vallási ünnepek alkalmával tartós élelmiszerekből álló, összesen 11 csomagot vigyenek az egyedülálló, idős és beteg embereknek. A jelzett csomagokat egy RMDSZ-tag állította össze, saját költségre karácsonyra, illetve húsvétra is. Maga állandó kapcsolatot tart a kerületbeli idősekkel és a betegekkel, akiknek befizeti az adóikat, kiváltja a receptjeiket, regisztrálta őket a védőoltásokra, de betegszállításban, a szociális segélyek okán szükséges dossziék összeállításában is segített. A kerületbeli magyar nyelvű elemi iskola, illetve óvodai csoport, a járványügyi előírásokhoz alkalmazkodva, folyamatosan működött. Az oktatási intézmény további működtetése érdekében, a helybeliek mellett elbeszélgettek szentleányfalvi és fakerti magyar szülőkkel is. Jó kapcsolatokat ápolnak a kerületbeli római katolikus, illetve református felekezetekkel, amelyeknek a programjain rendszeresen részt vett. A járvány elején, amikor még nem lehetett arcmaszkot kapni, Kiss Erzsébet és Juhász Mária varrónők ingyenesen, összesen 287 maszkot készítettek a helybeli magyaroknak, a rászorulóknak, de az Arad Megyei Határőrségnek is juttattak belőlük. Eligazították az egyszerűsített honosítást, esetleg magyar igazolványt vagy útlevelet igénylőket. Végül Farkas Viktória mindenkinek megköszönte a támogatást, illetve a közgyűlés magas részvételi arányát.

 

 

Tisztújítás

 

A pénzügyi beszámolót követően Bognár Levente aradi elnök köszönte meg a részletekre menő ismertetőt, visszatekintve az önkormányzati választások előtt szervezett találkozóra, amikor mindannyian a pandémia megszűnésében reménykedtek. Az, sajnos nem múlt el, de Farkas Viktória a legnehezebb időkben is összetartotta a közösséget, ápolva a kapcsolatot az egyházakkal, és az anyanyelvű oktatási intézményekkel. Arad-kerületi szervezetekről szólva, a

Mosóczy-telepi a legjobbak közé tartozik, ezért ismételten megköszönte a munkát az elnöknek és a segítőinek. A megyei küldöttgyűlésre 3 személyt a Mosóczy-telepről várnak. A továbbiakban az RMDSZ-nek a megyei, illetve Arad város tanácsában szerzett tanácsosi mandátumait elemezte. A 2-2 mandátum nem kedvezett sem a megyei tanács alelnöki, sem az egyik aradi alpolgármesteri tisztségnek a megszervezésében. Ezzel együtt, a kormánykoalíciós partnerekkel kialakult konstruktív kapcsolatok jóvoltából biztosítják a magyar civilszervezetek, az oktatási intézmények, illetve az egyházak számára szükséges támogatásokat. Miután megköszönte az eddigi elnöknek és csapatának a munkát, javaslatokat kért mind az elnöki, mind pedig az elnökségi tagok személyére. Kocsik Éva, Farkas Viktóriát javasolta az elnöki tisztségre. Tekintve, hogy Csuhai Erzsébet is Farkas Viktóriát javasolta, egyhangúlag megválasztották. További elnökségi tagoknak választották: Kocsik Évát, Csécsy Károlyt, Telek Zoltánt és Nagy Gyuris Melindát.

Az RMDSZ megyei küldöttgyűlésébe javasolták az elnök mellett Kocsik Évát és Telek Zoltánt.

A Mosóczy-telepi római katolikus templom pázsitos udvarán megtartott tisztújító ülés a járvány miatti óvintézkedések betartásával, kellő távolságtartással, ásványvíz, kávé melletti baráti beszélgetéssel zárult.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu