Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. január 19., 20.15

Farsang ideje

Írta: Jámbor Gyula
2016. január 24., 17.29 Vasárnap / Arad, Fehér

Közeledik az idén rövid farsang farka, ami köztudottan a húsvétot megelőző nagyböjt időszakában a báli mulatságok ideje. A magyar ember pedig (mint egyébként a román, német, szerb meg más nemzetiségű is) szeret mulatni, s meg is teszi, ha lehetősége nyílik rá.

 

Szombaton este Újaradon jött össze közel kétszáz farsangoló az immár jó évtizede hírnévnek örvendő 11. batyus bálra. Főleg aradiak, persze, de többen voltak Majláthfalváról, Tornyáról, Kisperegről, és valószínűleg más, megyebeli helységekből is, az igen jól muzsikáló zenekart pedig Temesvárról szerződtette a mindenkori szervező, a városkerületi RMDSZ-elnök Horváth Imre – ezúttal az eddig megszokottól különböző helyre, egy újaradi vendéglőbe, ahol a hely nagyobb is, megfelelőbb is volt az előzőnél. A hangulat viszont változatlan az előző évekhez képest, azaz kitűnő volt, s hajnali háromkor (ameddig a krónikás bírta) még javában állt a bál.

Este kilenckor a szervező köszöntötte a megjelenteket, majd Faragó Péter megyei RMDSZ elnök, Bognár Levente aradi alpolgármester mondott rövid üdvözlő beszédet, Király Árpád marosi főesperes pedig a zsoltárost idézte: boldog az a nép és nemzet, amely ünnepelni tud. Újaradon tudtak: a magyar mulatós zenére, régi, kedvelt slágerekre járt táncfelvonásokon  kívül előbb egy eljegyzési ceremónia részesei lehettek, majd következett a maszkosok bemutatkozása. A gyerekek mesefigurának, boszorkánynak, harcosnak öltöztek, a felnőttek egy csoportja pedig pompás meglepetéssel szolgált: szegény özvegyasszony hozta el a farsangra három, még pártában maradt lányát, hátha elkelnek a mulatságon. S a jelek szerint a kacér teremtéseknek (megengedték, hogy a szoknyájukat emelgessék táncospárjaik!) volt is keletjük, miközben a zenekar az Egy asszonynak kilenc a leánya, Tizenhárom fodor van a szoknyámon nótákat játszotta. Igazán pompás humoros jelenet volt, s csak azért nem említjük név szerint a szereplőket, mert a szemérmes leányzók titkolóztak, szégyellvén, hogy az idei farsangig nem kötötték be a fejüket.

Miután már a vendéglőtulajdonos és kedves neje is (az eredeti műsoron kívül, de a nagyszerű hangulaton felbuzdulva) olasz dalokat énekelt, sor került a tombolahúzásra is. Sok-sok tárgyat sorsoltak ki, al-főnyereménynek a majláthfalvi (egyebek közt vadász) Sipos György által felajánlott négy (fagyasztott) fácán és hat vadnyúl számított, a fő-főnyeremény pedig egy mintegy húszkilós „választott mangalica” malac. Hallótávolságban egy hölgy azért fohászkodott, nehogy megnyerje valamelyiket, mert fogalma sincs, mihez kezdhetne velük. Óhaja teljesült, mint ahogy azoké is, akik néhány nagyon kellemes óra eltöltése reményében báloztak szombaton Újaradon.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
<%freshnews%>
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu