Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. április 11., 03.10
Értékelő BÖLÖNI GYÖRGY megyei tanácsossal

Fejlesztési pénzek Arad megyei településeknek

Írta: Balta János
2021. április 07., 17.39 Szerda / Arad

Legutóbbi ülésén Arad Megye Tanácsa döntött a megyei utakra szánt pénzekről, illetve a megyebeli településeknek fejlesztésre szánt anyagi támogatások elosztásáról. A jelzett pénzeknek a magyarok által is lakott megyebeli településeknek leosztott összegekről BÖLÖNI GYÖRGY RMDSZ-es megyei tanácsossal, a Pénzügyi Szakbizottság tagjával beszélgettünk.

 

– Tanácsos úr, a magyarok által is lakott városoknak, községeknek milyen célra és mennyi pénzt osztottak le?

Kezdeném azzal, hogy összesen 25,6 millió lej volt az a pénzösszeg, amit a megyei tanács szétoszthatott. A jelzett összegből 5 millió lej jutott a megye 9 kisvárosának, miközben a 68 községnek 20,6 millió lejt lehetett leosztani.

– Kérném, vegyük számba a magyar érdekeltségű települések pénzügyi juttatásait.

Kisiratos 300 ezer lejt kapott járdaépítésre, a polgármesteri hivatal épületének a javítására, illetve a földgáz bevezetéséhez szükséges megvalósítási hatástanulmány elkésztéséhez. A szomszéd község, Nagyiratos ugyancsak 300 ezer lejt kapott járdák felújítására, illetve az egyre szűkebbnek bizonyuló polgármesteri hivatal épületének a bővítésére. Nagypereg község szintén 300 ezer lejt kap a nagyperegi óvoda tetőszerkezetének a cseréjére, illetve az óvoda számára tervezett felszereléseknek a megvásárlására, továbbá a Nagy- és Kisperegen építendő autóparkolóknak a költségeire. Tőzmiske község számára 200 ezer jutott, amit a vadászi iskola tetőszerkezetének a felújítására fordíthatnak. Sofronya község két települése 100 ezer lejt kap a földgáz bevezetéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmánytervnek a költségeire. Szintye község összesen 180 ezer lejt kap a községközpontban lévő orvosi rendelő felújítására, illetve a polgármesteri hivatal szapáryligeti épületének a korszerűsítésére.

– Térjünk ki azokra a községekre is, ahol a magyarság kisebbségben él!

Kezdjük Vinga községgel, amely 500 ezer lejt kap a szennyvíz-hálózat, illetve a községközpontban lévő ülepítő-telep bővítésére, továbbá utcák aszfaltburkolatainak a javítására. Zimándújfalu község 400 ezer lejt kap napközis óvoda létrehozására, továbbá utcáknak az aszfaltozására. Nagyzerind község összesen 350 ezer lejt kap park létesítésére, továbbá az ivóvíz és a szennyvízhálózat bővítésére. Gyorok község összesen 500 ezer lejhez juthat, amit a település utcáinak a korszerűsítésére, valamint az ottani strand autóparkolójának a bővítésére fordíthatnak. Fazekasvarsánd község összesen 350 ezer lejt kaphat, amiből a hozzá tartozó Kisszintyén korszerűsíthetik az utcákat, illetve ravatalozót építhetnek a községközpontban.

– Beszéljünk a városokról is.

Rendben, közülük Kisjenő 600 ezer lejt kap az épülő új lakónegyed lakásainak a hőszigetelésére, az energetikai beruházásoknak a támogatására. Pécska, a megyeközpont után a legnagyobb város 800 ezer lejt kap a közvilágítás bővítésére, illetve korszerűsítésére, utcák aszfaltozásának a támogatására, illetve eddig parlagon maradt területek hasznossá tételének a munkálataira. Ott tulajdonképpen az utcák aszfaltozása és a Hajlásnak nevezett parlagon is folyik a parkosítás. A Helyi Érdekeltségű Országos Fejlesztési Terv (PNDL) támogatásával zajló munkálatok önrészének a fedezéséhez kapják a pénzt. Borosjenő 700 ezer lejt kap a középületek hőszigetelésének, illetve egy szabadidőközpont építésének, valamint egy középületnek szociális lakásokká történő átalakítására, továbbá ivóvíz hálózat bővítésének a támogatására. Természetesen a jelzett összegek csupán a munkálatokhoz szükséges terveknek az elkészítésére futhatják. Kürtös összesen 800 ezer lejnyi támogatást kap a Mácsa felé vezető elkerülő út, a szennyvízhálózat bővítése, valamint a polgármesteri hivatal bővítési, korszerűsítési munkálataira. Nagylak összesen 348 ezer lejhez jut az új lakónegyed utcáinak a korszerűsítéséhez, illetve az ottani ipari övezethez csatlakozó vízhálózat megépítéséhez. Pankota 245 ezer lej támogatásra számíthat a Tudor Vladimirescu utcában épülő kulturális központ, valamint a szociális lakások korszerűsítésére. Szentanna összesen 700 ezer lejre számíthat a Szentannai Általános Iskola épületének a korszerűsítésére, az Urbarial Haus kulturális központ épületének a korszerűsítésére, illetve a földgázra való csatlakoztatásának a költségeire.

– Borossebes város mekkora támogatásra számíthat?

700 ezer lejt kap a helybeli kórház épületének a korszerűsítési munkálataira. Lippa 255 ezer lejt kap többféle tételben: a Szűzanya nevére felszentelt templomnak a megjavítására, a régi piactérnek a felújítására, hőszigetelésre, a közvilágítás korszerűsítésére.

– Véleménye szerint, a leosztott pénzek a tényleges szükségletekhez mérten, elégségesek lesznek-e?

Szerintem szűkös a keretösszeg, kevesebb, mint amennyire számítottunk, ugyanis az első változatban sokkal nagyobb összegek szerepeltek. A magyar érdekeltségű önkormányzatok az átlagos támogatási szintet kapják. Természetesen a fejlesztésekhez nem ez az egyetlen pénzforrás, amit igénybe vehetnek, mert olyan támogatásokat is kaphatnak, amelyek nem a megyei tanácson, hanem közvetlenül az Arad Megyei Pénzügyi Igazgatóságon keresztül történnek. Ezeket bizonyos képlet alapján számítják ki.

– A megyei és a községi utak korszerűsítésére, karbantartására osztottak-e le pénzeket?

Igen, összesen 11,4 millió lejt, ami igen kevés, ezért a megyei tanács úgy döntött: az összeget a megyei rangú utak javítására, korszerűsítésére költik. Vagyis új megyei rangú utak egyelőre nem épülnek. Tekintve, hogy Arad megyében 1200 kilométernyi megyei út van, kilométerenként 10 ezer lej sem jut a javításukra. A kormány által kiírt útkorszerűsítésekre a megyei tanácsok nem pályázhatnak, a helyi tanácsok viszont igen. 

– Köszönöm szépen a tájékoztatót!

Én köszönöm a lehetőséget!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Simándi Sándor / Péntek, 2021. április 09., 10.22 Válaszoljál rá!

A cikkből megtudhatjuk, hogy Zerinden a magyarság kissebbségben él.
Köszönjük szépen a "hiteles" információt.
Ajánlom szives figyelmükbe,a 2011-es népszámlálási adatokat. http://www.recensamantromania.ro/wp-content/uploads/2012/08/TS6.pdf

Tisztelettel
Simándi Sándor
polgármester
Nagyzerind

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu