Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2021. október 24., 18.11

Felerősödőben az etnikai jelleg

Írta: Gáspár-Barra Réka
2008. december 24., 07.00 Szerda

Sem a kis- és középvállalkozók támogatását, sem a gazdasági váltság kivédését szolgáló, állami illetve uniós alapokból történő infrastrukturális fejlesztésekre való törekvést nem látom az új kormány programjában – nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján Winkler Gyula, EP képviselő. Hangsúlyozta azonban, hogy ez csupán gazdasági szakemberként megfogalmazott, saját véleménye az új kormány programjáról.

Az RMDSZ viszont nem ezért nem szavazta meg a kormányprogramot és nem ezért szavaztott bizalmatlanságot az újonnan összeállt kabinetnek sem. A kijelölt miniszterek személye ellen sincs kifogásunk és pusztán ellenzékiségünk sem tenné indokolttá a kormány leszavazását. Az egyetlen lényeges dolog, amiért az RMDSZ úgy döntött, hogy nem támogatja az új kabinetet, az hogy ebben a kormányprogramban semmiféle kitétel sem szerepel a kisebbségi célkitűzésekre vonatkozóan. Egyszerűen figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy Romániában jelenleg 19 kisebbségi népcsoport él, köztük a másfél milliós magyar közösség. Az RMDSZ pedig ennek a közösségnek a képviselője, így nem támogtahat egy olyan kormányt, amely figyelemen kívül hagyja a kisebbségi kérdést – fogalmazott tegnap Winkler Gyula.

Mint mondta, a új, ellenzéki helyzet magukat az RMDSZ politikusokat, de a külvilágot is újra szembesíti azzal a ténnyel, hogy az RMDSZ tulajdonképpen nem egy egyszerű, 6,6%-al bíró politikai párt a román parlamentben, hanem egy szövetség, melynek elsődleges célja a romániai magyar közösség érdekképviselete. Ezért a következő négy évben egyértelműen erre fogunk koncentrálni, megpróbálunk interetnikai párbeszédet kialakítani úgy a kormányon lévő pártokkal, mint az egész román társadalommal – fogalamzott Winkler. Továbbá azt is elmondta, hogy a minisztériumi tisztségek átadását természetes politikai jelenségnek tekintik, ám a megyei és helyi magyar köztisztviselők leváltása etnikai gesztusnak minősíthető. Ezek a köztisztviselők, politikai hovatartozásuktól függetlenül, versenyvizsgával nyerték el az állásukat és helyt álltak a tisztségükben. Leváltásukat tehát méltán tekinthetjük a magyar közösség ellen irányuló jelenségnek – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy a következő időszak fő célkitűzése: elérni azt, hogy az RMDSZ ellenzékbe vonulása ne változtasson a román politikumnak és társadalomnak a magyar közösséggel szemben tanúsított magatartásán.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: msg / Vasárnap, 2008. december 28., 19.25 Válaszoljál rá!

Tulajdonkeppen a romaniai magyarsagrol van szo.
Ezt nevezik nemzeti kozossegnek,de sajnos a realitas szintjen kisebbseg vagyunk(7%)Szetszortsagunk, megosztottsagunk miatt meg orvendjun ,hogy csopornak neveznek.Szerintem a csoportot ugy is megfogalmazhatjuk,hogy az bizonyos szamu azonos nemzetisegu hasonlo gondolkozasu egyenek kozossege.Legalabb kompomisszumra hajlamos gondolkozas indulna meg a megosztott magyarsagunkaltal elfogadott vezereink sziveben lelkeben es foleg elmejeben
Ezt kivanom Nekik .BUE minden kedves forunozonak.

Hozzászólt: egy nyelvőr / Szerda, 2008. december 24., 08.15 Válaszoljál rá!

Vigyázat! A váltság nem ugyanazt jelenti, mint a válság. A cikkben válságról beszélt Winkler Gyula.

Hozzászólt: Nagy István / Szerda, 2008. december 24., 07.39 Válaszoljál rá!

A válság NEM váltság.

Ennek a kormánynak nem is lehetnek kisebbségi célkitűzései, hiszen, amint azt az RMDSZ eddigi kormányzati szerepvállalásával igazolta, azt már mintaszerűen megoldották.
Ezt igazolja Winkler képviselő felfogása is, hiszen kisebbségi csoportként kezeli a romániai magyarságot, és nem nemzeti közösségként.

Lám, lám, szembesült az RMDSZ azzal, hogy neki sem jó, ha 6,6%-os politikai pártként viselkedik. A minisztériumi székek tehát vakítottak.

Interektnikai párbeszéd. Legyen, mert kell. Intraetnikai, magyar-magyar párbeszéd bezzeg föl sem merül. Jellemző!

Akiket a politikai váltógazdaság juttatott hivatalhoz, az most nem veheti zokon, hogy kicserélik. Akkor sem, ha történetesen magyar az illető, vagy, mint nem egy eset volt rá, nem magyar, de az RMDSZ miatt foglalhatta el székét. A versenyvizsgák ugyanis, zömmel a politikai akaratot érvényre juttató, csupán formális, vakulj magyar, ne láss tót, aktusok voltak.

A következő időszak fő célkitűzése: NEM LEHET, hogy ... ne változtasson a román politikum és társadalom a magyar közösséggel szemben tanúsított magatartásán. Mert ha nem változtat, akkor az a romániai magyarság továbbsorvadását jelenti.

Winkler Gyula EP-képviselő, a régiós Nyugati Jelenben leggyakrabban megszólaló politikus rossz úton jár, amikor egy hangot sem szól az általa is fémjelzett szervezet megújulásának szükségességéről.
A 430 000-re apadt tulipános pecsét, és a Benedek Imre esete is megújulást sürget. Előbbi "eredmény" voltával, utóbbi pedig azért, mert Markó-Frunda-Borbély L.-Kelemen A. városában a választási végeredmény kihirdetéséig a szervezet, és az imént felsoroltak kedvence volt ( http://www.benedekimre.com/home.html )!

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu