Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. december 01., 08.13
https://kolozsvar.mfa.gov.hu/page/kerelembeadas

Felidézték a forradalmi eseménysort elindító Dsida-estet

Írta: Pataki Zoltán
2009. november 01., 20.05 Vasárnap / Temes

Temesváron Tőkés László EP-képviselő kezdeményezésére, az egykori tháliás diákok eredeti színhelyén, a belvárosi református templomban elevenítették fel szombaton azt az 1988-ban előadott Dsida Jenő szavalóestet, amely akkor a Thália színjátszó kör betiltását vonta maga után.

A verseket ugyanazok a „véndiákok” szavalták el akik szerepet vállaltak  az 1988. október 25-én megtartott első és később a betiltott, második előadásban is. Szombaton, a reformáció ünnepén megtartott szolgálat közönségét, az eseményre majdnem hiánytalanul összegyűlt egykori tháliásokat Fazakas Csaba temesvári esperes köszöntötte, majd Hajdú József plébános tartott nyitóáhitatot, felelevenítve a 21 esztendővel ezelőtti eseményeket. Dsida Jenő katolikus költőnek a Ceauşescu diktatúra kontextusában forradalmi, rendszerellenes üzenetet hordozó verseit tizenkét régi tháliás szavalta el, gyertyával a kézben, ugyanolyan átéléssel, mint húsz-huszonegy esztendővel ezelőtt:

„Krisztusnak és Pilátusnak,/ farizeusoknak és vámosoknak,/ zsidóknak és rómaiaknak/ egyformán szolgálni/  nem lehet.” (Dsida Jenő: Tekintet nélkül)

A húsz esztendővel ezelőtti forradalmi események elindításában is döntő fontosságú Dsida-est felelevenítése az akkori és a mostani kezdeményező, Tőkés László volt temesvári lelkipásztor, a későbbi református püspök, jelenleg Európa Parlamenti képviselő beszédével zárult. Tőkés László felidézte annak az áramszünettel is megzavart egykori Dsida-estnek az eseményeit, amelyen Illyés Kinga és Péterffy Lajos vendégművészek is részt vettek, majd felkérte az egyik előadót, Szilágyi Zsoltot, EMNT alelnököt, hogy olvassa fel a szavalóest szereplőinek névsorát, közülük 21 év után is csak négy régi „dsidás” hiányzott. „Egy ökumenikus sorozat első eseménye ez a rendezvény” - mondta Tőkés László, amelyre természetes, hogy Hajdú János római katolikus plébánost hívtuk meg, hiszen Dsida Jenő katolikus költő volt és az előadók közül is sokan katolikus vallásúak. A múltat békévé oldja az emlékezés, a templomharangok nem egymásnak feleselnek, hanem az ökuménia harmóniájába olvadnak bele”. Előadása befejező részében Tőkés László felolvasta 1989 októberében írt, Vár és börtön című írását, amelyben ostromlott várhoz hasonlította a temesvári református templomot, amelyet sem akkor, de ma sem szabad feladni.
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: Koppány / Vasárnap, 2009. november 01., 21.45 Válaszoljál rá!

Vajon Oberten, alias Olah, megjelent-e? Kar, hogy nem lakom mar Temesvaron, megneztem, volna az emlekestet.

Hozzászólt: Hát... / Vasárnap, 2009. november 01., 20.47 Válaszoljál rá!

...ez bizony szomorú fonák.
(Az első hozzászóló által utalt cikkre gondolok.)

Hozzászólt: A történet fonákja / Vasárnap, 2009. november 01., 20.28 Válaszoljál rá!

http://konczeicsilla.egologo.transindex.ro/?p=31

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu