Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 11.58
Magyar választási eredmények

Felívelő tendencia

Írta: Chirmiciu András
2016. december 12., 16.59 Hétfõ / Hunyad

Jóllehet a beszélgetés időpontjában még nem voltak meg a végleges eredmények, gyors mérlegelésre kértük fel Winkler Gyula EP-képviselőt, a Hunyad megyei RMDSZ elnökét.

 

Elnök úr, hogyan értékeli a vasárnapi országgyűlési választások eredményeit?

– Köszönettel kezdeném, köszönettel tartozunk mindazon magyaroknak, akik mellettünk álltak, és akik megtiszteltek bizalmukkal, s szavazatukat adták jelöltjeinknek. Külön köszönettel fordulok a civilszervezetekhez, a pedagógusokhoz, a magyarországi testvértelepülésekhez és mindenekelőtt a magyar egyházakhoz,, amelyek Hunyad megyében jelentős mértékben segítettek. Nektek, a sajtónak is köszönöm a támogatást, a magyar összefogás rendkívül fontos volt.

Közös érdekről van szó, a magyar képviselet megtartásáról, lehetőleg megerősítéséről. Országos szinten sikerült is, a 4 évvel ezelőtti 5,2%-hoz képest most az RMDSZ 6,3%-t kapott.

– 2012 mélypont volt, sikerült felemelkedni, ami azt bizonyítja, hogy a magyarság pozitívan értékelte a magyar összefogást és az utóbbi 4 évben folytatott munkát. Az újrakezdés nem volt üres szólam, hanem konkrét eredményeket mutattunk fel, a felívelő tendencia már a júniusi helyhatósági választásoknál is érezhető volt. A jelöltlisták állításánál is a szakmai felkészültség volt a fő szempont. Személyesen ismerem majdnem minden RMDSZ-es jelöltet, valamennyien jól felkészült, szakképzett politikusok, még ha a tapasztalat terén eltérések is akadnak. Sok helyütt a fiatalítás is jelentős volt, mindenekelőtt Maros megyében.

A múltkor az RMDSZ 5,2%-os országos eredménye a magyarság számaránya alatt alakult, sőt, aggasztóan közel a bejutási küszöbhöz. Most viszont lényegében az etnikai számaránnyal megegyező eredmény született.

– Talán valamivel jobb is, hiszen a mandátumok végleges elosztása nyomán az RMDSZ parlamenti aránya tovább emelkedik valamelyest, olyan 7% körülinek becsülhetjük. Vagyis sikerült visszaszerezni az előző évtized politikai súlyát. Az új parlamentben 20-nál több képviselőre és legalább 10 szenátorra számítunk, vagyis hárommal több képviselői és eggyel több szenátori mandátumra.

– Székelyföldön meglehetősen nagy volt a választási részvétel, de a vegyes vidékeken és a szórványban is elég jó volt. Utóbbi régiókban – beleértve Hunyad megyét is – azonban kétséges a mandátumszerzés.

– Az összefogás hasznossága egyértelmű, amelyhez a jelöltek mellett a magyarországi kormánypártok és Orbán Viktor részvételre való felszólítása is hozzájárult, mindenekelőtt a Székelyföldön és a Partiumban. A szórványban legalább 3 mandátumra számítunk, remélhetőleg az egyik ezekből Hunyad megyében lesz. Ennek nyilván nem túl nagy a valószínűsége, egy jó adag szerencse kell hozzá az országos visszaosztásnál. Egyelőre még reménykedünk, hamarosan meglesz a végleges eredmény.

– Az RMDSZ kormányzási kilátásai azonban nem túl derűsek.

– Jóllehet ismét leszögezem, hogy még nincsenek meg a végleges eredmények, eléggé nyilvánvalónak tűnik, hogy roppant kicsi ez esély egy jobboldali többségű kormány alakítására. A PSD túlnyerte magát, vagy pontosabban sorozatos hibáival a PNL vesztette el a választást.

– Köszönöm szépen a beszélgetést.

– Én is köszönöm.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu