Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2022. december 10., 10.13

Felújítanák a Forray utca régi, falra festett reklámját

Írta: Sólya Emília
2015. május 12., 09.00 Kedd / Arad

Egyedi ötlettel álltak elő az aradi bloggerek körében már jól ismert aradculture.ro kulturális platform szerkesztői: petíciót indítottak az aradi Forray (Meţianu) utca egyik málladozó épületét évtizedek óta díszítő régi, emblematikus Coca Cola reklám restaurálására. A tősgyökeres aradiaknak nem kell elmagyarázni, hol található az épület, így talán azt sem, hogy hamarosan teljesen lepereg róla a festék, állagának folyamatos romlása következtében. Nos, az aradculture bloggerei, pontosabban a magát virtuális közegben csak Tomck@t-nak nevező ifjú szerkesztő úgy véli: a reklám, bár nem tekinthető műalkotásnak, de egyedi hangulatot kölcsönöz a város egyetlen sétálóutcájának, melynek szimbólumává is vált az utóbbi évtizedekben. Az épület lerobbant állapota miatt azonban már nem sokáig láthatjuk a legendás üdítőt reklámozó hölgyet a tűzfalon, az illusztrációnak már csak egy töredéke díszíti a házat.  

A reklám egyébként Amerika 20–30-as éveinek egyik híres színésznőjét, Miss Marion Daviest (1897–1961) ábrázolja egy Coca Colás pohárral a kezében, a petíció kezdeményezői utánajártak: az ábrát az üdítőgyártó cég Bihar megyei palackozó vállalata rendelte meg anno. A cégnek Aradon is volt egy kirendeltsége. A bloggerek információi szerint a festményt magyarországi művészek készítették, a nagyváradi gyár holland menedzserei komoly pénzeket fizettek a reklám létrehozásáért.  

A petíció kezdeményezői úgy érzik: a festmény a Forray szerves részét képezi, és tökéletesen tükrözi az utca jelenlegi állapotát, hisz hiába ölt az önkormányzat több ezer eurót a sétálóutca „modernizálásába”, épületei siralmas állapotban vannak, és veszélyt jelentenek a járókelőkre nézve.   

„Látszólag csupán egy Coca Cola reklámról van szó, melyet valamikor a kilencvenes évek közepén készítettek. Valójában azonban ez is csak egyike az aradi kultúra görbe tükreinek, egy olyan városban, mely az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázik” – írja Tomck@t.

A kezdeményezés kapcsán már jelentkezett is egy aradi vállalkozó, pontosabban az egyik belvárosi (a nagyszínház környékén lévő) művészkávézó vezetője, aki lapunk megkeresésére azt nyilatkozta: ha sikerül megegyezniük a Coca Cola céggel és a polgármesteri hivataltól is engedélyt kapnak rá, vállalják, hogy saját költségen restaurálják a felületrészt.  

A petíciót, melyet közel kétszázan írtak már alá, a következő internetes hivatkozáson lehet elérni: http://www.petitieonline.com/vrem_restaurarea_reclamei_coca-cola_pe_str_meianu_din_arad.    

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image

Hozzászólt: sziszifux / Kedd, 2015. május 12., 12.49 Válaszoljál rá!

A reklám alatti reklammal mi lesz? Mert ugye az volt előbb, nem a kokakóla reklámja. Ennek is utánanézhetne tomket és kultúr(gitt)egylete.

Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu