Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2021. június 21., 19.43

Ferences vásárfia Déván

Írta: Gáspár-Barra Réka
2020. október 18., 17.11 Vasárnap / Hunyad

Nagy sikernek örvendett Déván a Szent Antal plébánia által első ízben megszervezett Ferences vásárfia kézműves vásár. – Idén október elején volt egy éve, hogy plébániánkon Sebestyén ferences testvérrel, Kun-Gazda Kinga tanárnővel és Fodor Évával elindítottuk az Apró kezek műhelyét, ahol nagyon sok gyermek megfordult, örömmel dolgozott. Sajnos, a járvány beállta óta le kellett állítanunk ezt a tevékenységet. De azt láttam, hogy a műhelyünkbe alkalmanként besegítő helyi kézműveseknek is beszűkült idén a mozgásterük, nincsenek vásárok, nincsenek értékesítési, találkozási lehetőségek. Ezért gondoltunk egy szabadtéri kézművesvásár megszervezésére a plébánia udvarán. S ha már itt került rá sor, akkor a  ferences vásárfia nevet kapta a rendezvény – mesélt a kezdeményezésről fr. Főcze Bonaventúra plébános.

A dévai és környékbeli kézművesek örömmel éltek a lehetőséggel. Közös megegyezéssel az eladott portékából származó jövedelem tíz százalékát felajánlották a szegények javára. A vásár nyomán ugyan anyagilag senki meg nem gazdagodott, de jókedvtartalékát feltölthette. – Sok esztendeje kötök, horgolok sapkát, mellényt, apró tárgyakat, játékokat, díszeket. És mindig azt mondom, hogy aki megveszi vagy ajándékba megkapja ezeket, ha olyan örömmel és szeretettel tudja viselni, ahogyan én készítettem, akkor már megérte a munka – fogalmazott Demeter Annamária vajdahunyadi kézműves. Maga a találkozási lehetőség is örömöt szerzett. – Nekem nem igazán sikerül kapcsolatot tartanom a helyi kézműves társakkal. Más az érdeklődési körünk, mindenkinek sok az elkötelezettsége. De jó érzés egy-egy ilyen vásár alkalmával találkozni. Örülök, hogy alkalom adódott erre – mondja Kajcsa Erika, aki népszerű nemezékszerei után idén linómetszéssel díszített textíliákkal rukkolt elő: tarisznyákkal, pénztárcákkal, övtáskákkal, amiknek volt is jócskán keletjük. Az ötletes, tarka szájmaszkok közül is jó sok talált gazdára a vasárnapi vásáron.

És fogytak a szebbnél szebb gyöngyfüzérek, nyakláncok, a papírból font ötletes díszek, kosarak és a Szent Ferenc Alapítvány gyermekei által készített lekvárok, szörpök, medjugorjei gyöngyökből fűzött rózsafüzérek is.

Kun-Gazda Kinga tanárnő, az Apró kezek műhelyének egyik lelkes kezdeményezője ezúttal is kalotaszegi motívummal díszített táskákat, tányéralátéteket kínált az érdeklődőknek, illetve zsákfonállal bevont dobozokat, üvegeket. – Fontosnak tartom az édesanyámtól, nagymamámtól megtanult írásos motívumok éltetését, itt ezen a vidéken is és tudatosan törekszem az újrahasznosításra is. E kettős indíttatásból születnek a termékeim, amiket ezúttal is sokan magukkal vittek.

Üde színfolt Daradics Annamária dévai levendula-termesztő standja is, ahol illatos szappanok, levendula-zsákocskák, szörpök, illóolajak kínáltatták magukat. – Minél több ideje foglalkozom a levendulával, annál mélyebben sikerül megismerni ennek a nagyszerű gyógynövénynek a sokrétű jótékony hatását. Ezt szeretném megosztani az érdeklődőkkel: a levendula illatát, aromáját, a belőle sugárzó harmóniát.

Nyisztor Renáta, ifjú csernakeresztúri kézműves a déli órákban már csak a további rendeléseket tudta felvenni, a termékei ugyanis mind elfogytak. – Nagyon kedvelik ezeket a termékeket. A tárgyakat a férjem készíti fából, én meg magyaros motívumokkal díszítem. Most is volt sok adventi gyertyatartóm, szalvétatartóm, de egykettőre elkapkodták. Egyszerű, praktikus tárgyakat igyekszem készíteni és a magyaros díszítéssel egyedivé tenni őket. Igaz, hogy idén nem volt nagyon lehetőség vásárba menni, de engem nagyon sokan felkeresnek a facebook oldalamon, mindig van rendelésem – mondja örömmel Nyisztor Renáta.

Déltájban már mindenki szedelőzködött. A portéka jó része gazdára talált. Ebédidőre a templomudvar kiürült. Fr. Főcze Bonaventúra azonban elárulta: lesz még folytatás. Amennyiben a járvány nem szól közbe, november végén, december elején újra lesz Ferences vásárfia Déván.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu