Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Hétfõ, 2020. január 27., 12.29

Fertőtlenítés miatt kerülhettek kórházba az iskolások

Írta: Ferenczi Arnold
2020. január 14., 17.12 Kedd / Arad

Hétfőn a késő délutáni és esti órákban egyre több tanuló került kórházba az Adam Müller Guttennbrunn Líceumból, mindannyian ugyanazokról a tünetekről panaszkodva: vérvörös szemek, hasi fájdalom, hányinger és irritált bőr. Ez gyanút keltett az orvosokban, és miután kiderült, hogy pénteken a tantermeket fertőtlenítették, kártevőirtást végeztek, azonnal értesítették az Aradi ISU egységeit, akik perceken belül a helyszínre érkeztek és lezárták azt. Az arra járók érdeklődéssel figyelték, hogy mit kereshetnek ott a CBRN (az angol Chemical, Biological, Radiological and Nuclear; magyarul ABC, az atom- (angolul: Atomic), a biológiai (Biological) és a vegyi (Chemical) hadviselés) egység emberei, akik alaposan átvizsgálták a termeket. George Pleșca Aradi ISU-szóvívő elmondta, hogy semmiféle életveszélyes anyagot vagy vegyszerre utalót nem találtak, mintákat vettek a padokról, székekről és bizonyos tárgyakról, ezeket laboratóriumba küldték és a napokban várhatóak az eredmények. Az Aradi CBRN-egység segítségére a Bihar Megyei is eljött városunkba.

Este 23 óra környékén sürgősségi gyűlést rendelt el az aradi prefektus, Gheorghe Stoian, ahol a következőket tárgyalták meg: kedden a tanítást felfüggesztették a líceumban és kivizsgálást indítottak el a fertőtlenítést elrendelő vállalatnál, valamint a helyi Egészségügyi Igazgatóság (DSP) kitakarította a tanintézményt.

A történtek után mindössze 40 fiatal került kórházba, szerencsére sokan közülük nem voltak olyan súlyos állapotban, hogy ott kelljen maradniuk, de így is kedd reggel 14 diák még a kórházban feküdt.

 

A vállalat vezetője, Veres Csaba azt állította, hogy nem az általuk elvégzett munka okozhatta a mérgezési tűneteket: a Medafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a prefektúrán is kihallgatták, az aradi rendőrségen is tett vallomást. „Az egészségyügyi minisztérium megenegedte vegyszerekkel dolgoztunk, a falakat is lespriccoltuk velük. Nagyon alacsony szintű károkozókról beszélünk, nem hiszem, hogy ez okozhatta volna a problémát a diákoknál” – nyilatkozta Veres Csaba.

 

A rendőrség azonban eljárást indított Veres Csaba és vállalata ellen: összeköttetést találtak a január 10-én elvégzett fertőtlenítés és a dévai székhelyű cég között. Testi sértés, hamis dokumentáció és mérgező anyag forgalmazása, illetve használata miatt eljárás indult ellenük.

 

Kedd délután az Aradi Polgármesteri Hivatal is a nyilvánosságra hozott egy közleményt: „A D. D. Chim Vajdahunyad végezte fertőtlenítési munkálat a vállalat és a tanintézmény között megkötött szerződés alapján történt. A munkálatokat a líceum igényelte, a polgármesteri hivatal pedig nem részese a szerződésnek. Hozzátesszük, hogy a tanintézmények külön-külön kötik meg a szerződéseket a vállalatokkal, betartván a 357/2015-ös városi tanács határozatát és egyéb jogi előírásokat.”

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu