Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szerda, 2021. január 27., 05.40
BOGNÁR LEVENTE alpolgármester tájékoztatója

Fertőzésmegelőző óvintézkedések Aradon

Írta: Balta János
2020. március 26., 17.52 Csütörtök / Arad

Manapság, amikor a „vízcsapból” is a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos hírek folynak, a fertőzés árnyékában önkéntelenül is megfogalmazódik az emberben: vajon a megyeközpontban, ahol a legnagyobb tömeg él, megtették-e a legfontosabb óvintézkedéseket a lakosság védelmében. E gondolatokkal kerestük meg Bognár Levente aradi alpolgármestert.

 

– Alpolgármester úr, az Aradi Polgármesteri Hivatal milyen óvintézkedéseket tett a járvány leküzdése érdekében?

A rendelkezésünkre álló minden eszközzel arra ösztönözzük a lakosságot, hogy a közvetlen kommunikáció helyett használják a távközlési eszközöket, a hivatalba csupán rendkívüli helyzetekben jöjjenek. Az intézkedést a COVID–19 járvány miatt életbe lépett sürgősségi helyzetben hoztuk meg, és a hivatali ablakok mindkét oldalán található személyek egészségének a megóvása érdekében történt. Azokban a helyzetekben, amikor a felvetődő ügyintézés távközlési eszközökkel nem lehetséges, folyó év március 23-tól csupán bizonyos hivatalok és csakis pontos program szerint tartanak közvetlen ügyfélfogadást.

– Pontosítani tudná-e a jelzett változásokat?

A Kommunikációs Igazgatóság Közszolgálati osztálya hétfőn és szerdán 10–12, illetve csütörtökön 15–17 óra között fogadja az ügyfeleket. A Pénzügyi Igazgatóság hétfőn, szerdán és pénteken 10–12, kedden 14–16, csütörtökön 16–18 óra között tart nyitva. A Lakossági Nyilvántartó Közszolgálati Osztályon az Anyakönyvi Hivatal hétfőn, szerdán és pénteken 10–12 óra között, kedden14–16 óra, illetve csütörtökön 16–18 óra között tart nyitva. A Lakossági Nyilvántartó Hivatal hétfőn, szerdán és pénteken 10–12, kedden 14–16, csütörtökön 16–18 óra között várja az érdekelteket.

A távközlési eszközökről szólna-e részletesebben?

Természetesen, a polgármesteri hivatal www.primariarad.ro weboldalán, az észrevételek térképén, a Plătește online! platformon, a kérdések/válaszok fórumon, a beadványok, észrevételek, óvások, kérdések címek alatt, illetve a pma@primariaarad.ro, sesizari@primariaarad.ro, registratura@primariaarad.ro e-mail-címeken lehet információkat találni, kérni. A jelzetteken kívül, a 0257/281-850-ás és a 0257/284-744-es telefonszámon, illetve a 0257/253-842-es faxszámokon is lehet kommunikálni.

– A tömegközlekedési eszközök használata komoly fertőzési forrás lehet, a fertőzésveszély csökkentésére gondoltak-e?

Természetesen, igen: az Aradi Közszállítási Vállalat Vezetőtanácsa jóváhagyta a fertőtlenítő- és védőszerek beszerzéséhez szükséges költségeket. Folyó év március 6-tól a közszállításban szolgáló autóbuszokban és villamosokban a végállomásokon fertőtlenítik a kapaszkodó rudakat és -nyeleket, a jegylyukasztókat, továbbá az olyan kontaktfelületeket, mint az ajtók, és az automata jegykezelőket is vírus-, illetve baktériumölő szerekkel kezelik. A járművek belső légkörét is vírus-, illetve baktériumölő szerekkel fújják be. A közlekedők tájékoztatása érdekében a járművekben is a fertőzés megelőzését szolgáló falragaszokat helyeztek el. Ezen túlmenően, meghosszabbították az ingyenes igazolványoknak az érvényességét. Folyó év március 20-tól 25%-kal csökkentették a közlekedési programot; ugyanakkor az alkalmazottak egészségének a biztosításáról is gondoskodtak a diszpécserszolgálat csökkentésével, fertőtlenítő szappan használatával, UV kasszalámpák alkalmazásával. Érintésmentes kézszárítókat szereltek be, a közösségi illemhelyeket elektronikus érzékelőkkel látták el, kézfertőtlenítő anyagok, szájmaszkok és kesztyűk használatát vezették be.

Az újabb katonai rendelet, a kijárási tilalmat is bevezeti.

Ez alól csak a legsürgősebb esetben lehet eltérni. Ezért a városi tanács is módosította a Közszállítási Vállalat programját. Ha a helyzet nem változik, valószínűleg tovább csökkentik az adminisztrációs programokat is. A Közszállítási Vállalat járműveinek a programja is módosul, a villamosok 6–9 és 13–17 óra között működnek, 17–22 óra között egy-egy járat indul csak.

Szombaton és vasárnap nincsenek tömegközlekedési járatok. Mindehhez hozzátenném: a közművelődési intézmények (Állami Sínház, Filharmónia és Kulturális Központ) programjai fel vannak függesztve. Amennyiben a programokban módosítás történik, azt közöljük. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy az utóbbi napokban kiadott kijárási tilalmak, illetve a leginkább veszélyeztetett korosztály, a 65 évesnél idősebb lakosoknak a szigorú szabályokhoz kötött kijárási tilalma a koronavírus elleni harc, a fertőzések megelőzésének az érdekében történt, tehát a saját érdekünkben be kell tartanunk azokat.

– Köszönöm szépen a tájékoztatót!

Az Aradi Polgármesteri Hivatal nevében én köszönöm a megértést és a közérdekben történő együttműködést!

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu