Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Szombat, 2020. december 05., 02.15
Átadták a Barcsay Ákos-díjakat

Fesztiválnyitó a Hunyad Megyei Magyar Napokon

Írta: Gáspár-Barra Réka
2014. május 05., 12.00 Hétfõ / Hunyad
Méltóképpen, nemzeti imánk eléneklésével, Illyés Gyula verssel és a háromszéki Syncron Táncegyüttes palotás táncával indult szombaton az V. Hunyad Megyei Magyar Napok ünnepélyes megnyitója a vajdahunyadi színházban.

Takács Aranka fő szervező örömmel köszöntötte a több száz lelkes közönséget, akiknek soraiban helybeleik, Hunyad megyeiek mellett szép számban voltak jelen székelyföldi, magyarországi vendégek is: Az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Hunyad Megyei Magyar Napok idei mottója: az együttlét öröme. Mert a Magyar Napok erről szólnak! Az együttlétről, a minőségi szórakozásról, a találkozásról, a magyar hagyományok ápolásáról, az identitáserősítésről, ugyanakkor a toleranciáról, a más nemzetekkel való együttélésről és együttműködésről is. Ezt az elmúlt négy év során 22 Hunyad megyei településen több mint 500 rendezvény alkalmával tettük érezhetővé. 22 településen 17 magyar civilszervezet állt mellénk, a magyar tannyelvű iskolával, tagozatokkal, a történelmi egyházakkal és természetesen az RMDSZ-szervezetekkel karöltve. A Magyar Napok idei gazdag programkínálata is az összefogás jegyében született – fogalmazott Takács Aranka fő szervező, köszönetet mondva a társszervezőknek, támogatóknak és médiapartnereknek.

A rendezvény megszervezésében, lebonyolításában oroszlánrészt vállaló Téglás Gábor Elméleti Líceum ezúttal is méltóképpen volt jelen az ünnepi megnyitón: Todor Franceska XI. diák által színpadra vitt „István a király” rockopera-részletekkel érdemelve ki az elismerő tapsot.

Demeter László Kovászna megyei tanácsos a háromszékiek üdvözletet hozta el Hunyad megyébe, nagyra értékelve az itt élő közösség kitartó munkáját és azt a székely–szórvány kapcsolatot, amely több tucatnyi színvonalas rendezvénynek, csereprogramnak, egyéni és közösségi kapcsolatteremtésnek biztosít keretet.

Az esemény fénypontja az idén első alkalommal kiosztásra kerülő Barcsay Ákos-díj átadása volt. A tavaly decemberben alapított díjat és névadóját Dézsi Attila, a Hunyad Megyei Magyar Állandó Konferencia elnöke mutatta be, elmondva, hogy e kitüntetést minden esztendőben három olyan Hunyad megyei jelölt kapja meg, akik mindennapi áldozatos munkájukkal a dél-erdélyi magyar közösségek megmaradását szolgálják. – Úgy érzem, Hunyad megyében nincs hiány a közösségépítő, áldozatvállaló emberekből. Ezt bizonyítja a kuratóriumhoz beérkezett jelöltek sora és meggyőződésem, hogy hosszú évekig, évtizedekig lesznek méltó jelöltjei e díjnak. Barcsay Ákos rövid fejedelemsége meghatározó volt Erdély történetében, emléke mégis sokáig háttérbe szorult. Úgy érzem, köreinkben is sok ilyen, nagyot alkotó ember él, akit e díj által szeretnénk méltóképpen megjutalmazni – fogalmazott a MÁK elnöke, bemutatva a díj odaítéléséről döntő öttagú kuratóriumot. A laudációk felolvasását követően színpadra szólította az idei díjazottakat: a 23 éve szórványban szolgáló Tóth János csernakeresztúri-piski plébánost, Kocsis Attila Leventét, az idén 10. évfordulóját ünneplő Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatóját és Varga Károlyt, a dévai Corvin Kiadó vezetőjét, a Hunyad megyei magyar oktatási központot életre hívó Geszthy Ferenc Társaság elnökét. A díjazottak közül csupán Kocsis Attila Levente lehetett jelen az ünnepségen, Tóth János atya és Varga Károly díját egy-egy megbízottjuk vette át. A Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója meghatódva fogadta a kuratóriumi döntést, hangsúlyozva, hogy az iskolaépítés, -fejlesztés 10 esztendeje igazi csapatmunka volt, melyben pedagóguskollégák, szülők, diákok, civilszervezetek, egyházak és nem utolsósorban az RMDSZ is aktív szerepet vállalt. 

A díjátadás alkalmával Dézsi Attila MÁK elnök nyilvánosan is köszönetet mondott Koppándi Benczédi Ildikónak, a Barcsay Ákos díjat megalkotó képzőművésznek is.

A díjakat Winkler Gyula EP képviselő, az RMDSZ Hunayd megyei elnöke adta át: – Idén a Közösségépítés éve van Hunyad megyében. Sokan megkérdezték, hogy eddig mit tettünk, ha csak most hirdetjük meg a Közösségépítés évét. Persze, hogy eddig is, az elmúlt 25 évben mindvégig közösségépítést végeztünk, most viszont az elmúlt huszonöt év munkájának akarunk új lendületet adni a tematikus év meghirdetése által, megerősíteni, hogy ma is szükség van, és ezután is szükség lesz a közösségépítő tevékenységre. Így készülünk a Szövetség megalakításának 25. évfordulójára. Nem telt el sok  idő azóta, hogy meghirdettük a Közösségépítés évét, de máris voltak olyan rendezvényeink, amelyek új erővel töltöttek meg minket. Március 15-ére a nők szervezete ezer kokárdát varrt, idén először minden ünneplő viselte nemzeti szimbólumunkat, az ezeregyediket pedig én kaptam útravalóul, amikor a kampánykörútra indultam múlt héten. Böjte atya felhívásához csatlakozva közösségi faültetést szerveztünk, mert aki fát ültet, az a jövőre gondol. Alig egy napja, hogy nagy számban gyűltünk össze mi, véndiákok, a vajdahunyadi magyar iskola ötvenéves születésnapját megünnepelni – sorolta Winkler Gyula ünnepi beszédében. Mint mondta, csak akkor lehet sikeres a közösségépítés, ha erős a Szövetség, hatékony a képviselet. Ezért kell május 25-én Hunyad megyében is bebizonyítani, hogy töretlen az egységünk, és hogy erős európai parlamenti képviseletet akarunk – fogalmazott Winkler Gyula, aki megköszönte a díjazottaknak közösségért végzett munkájukat.  

A rendezvény a dévai magyar iskolaközpont gyermekkórusának nagyszerű előadásával folytatódott, majd a csernátoni Pántlikácska és a csernakeresztúri hagyományőrző néptánccsoport lépett színpadra. Az est a 3+2 együttes nagysikerű koncertjével zárult.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu