Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Kedd, 2021. január 26., 00.18

Fiataljaink használják ki maximálisan az ifjúsági garanciát

2020. november 24., 17.22 Kedd / Hunyad

A törvényes keret szempontjából is fel kell készüljünk arra, hogy Romániában maximálisan felhasználjuk azokat az EU-támogatásokat, amelyek a munkahelyet kereső fiatalokat segítik – mutatott rá Széll Lőrincz, az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezetének képviselőjelöltje. Brüsszelben nemrég fogadták el a „Híd a munkahelyekhez” című programot, melynek célja megerősíteni az ifjúsági garanciát.

 

„Ez a program a 2009-es pénzügyi válságot követően született, eddig több mint 2,4 millió olyan fiatal vette igénybe, akik nem részesülnek semmilyen oktatásban és nem rendelkeztek munkahellyel. Rendkívül rövid idő alatt egyezett meg az Európai Bizottság, az EU Tanácsa és az Európai Parlament, hogy segítségre van szükségük az európai fiataloknak, akiket mélyen érint a koronavírus-járvány. Nekünk itt, Romániában készen kell állnunk arra, hogy lehívjuk azokat a jelentős finanszírozási összegeket, amelyeket a munkahelyet kereső fiatalok támogatására lehet fordítani” – vélekedett Széll Lőrincz. Mint rámutatott, az ifjúsági garancia számára az EU számottevő finanszírozást ír elő a Next Generation EU – európai helyreállítási terv keretében, a 2021–2027 közötti költségvetési időszakra.

 

„Az utóbbi időszakban, a hazai és az európai munkaerőpiac is gyors, olykor drámai következményekkel járó változásokon megy át. Általában a fiatalok azok, akik a legjobban kiszolgáltatottak. Éppen ezért úgy gondolom, hogy Románia parlamentjében olyan törvényeket kell kidolgoznunk, amelyek segítenek felismerni és megelőzni a korai iskolaelhagyást, azonosítani azokat, akiket a leginkább fenyeget a veszély, hogy munka nélkül maradnak. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy itt is a megelőzés a kulcsszó, a kompetenciák felmérése, a karrier tanácsadás, pályaorientáció fontos nemcsak azoknak a diákoknak, akik részt vesznek az oktatásban, hanem azoknak is, akik idejekorán abbahagyták a tanulást” – mondta el a képviselőjelölt. Mint elmagyarázta, az ifjúsági garancia 15–29 év közötti fiataloknak szól, a programnak köszönhetően munkahelyajánlatot kaphatnak, folytathatják tanulmányaikat, inas- és gyakornoki programban vehetnek részt, támogatást kapva négy hónapon belül, azt követően, hogy abbahagyják a formális oktatást vagy elveszítik állásukat.

 

Az RMDSZ képviselőházi jelöltlistájának élén Széll Lőrincz, a Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság vezetője szerepel, a szenátori listát Kutasi Csaba, az RMDSZ petrozsényi elnöke vezeti.  Az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezete teljes listával indul a december 6-ai parlamenti választáson.

 

 

Comandat de UDMR - Organizația Județeană Hunedoara, executat de SC Occident Media SRL,

Cod unic de identificare (AEP) pentru UDMR: 13200002

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu