Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Péntek, 2020. október 23., 06.31

Figyelemre méltó romániai jelenlét az egyik legfontosabb, a fenntartható fejlődésnek szentelt konferencián!

Írta: (onlinejelen)
2020. október 15., 17.20 Csütörtök

A Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora, Borbély László államtanácsos vezette küldöttség október 12–13. között részt vett az Európai Fenntartható Fejlődés Hálózata (ESDN) által szervezett „Európai Zöld Megállapodás 2020: a jövő megállapodása” online konferencián.

Románia ez év eleje óta tagja az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat (ESDN) tanácsadó testületének, amely az egyik legfontosabb szervezet, amely részt vesz a 17 Fenntartható Fejlődési Cél (SDG) nemzetközi szintű megvalósításában. A konferenciát az ESDN szervezte a német Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztériummal együttműködve, az EU Tanács német elnökségének egyik eseményén belül. A 3. ülésszakon, Transformation towards a Sustainable Future, részt vett Angela Merkel német kancellár is.

„Az Európai Bizottság a 2030-as menetrend megvalósításának koncepcióján dolgozik, az Európai Zöld Megállapodás határozott útmutatást ad a szén-dioxid-mentesítés elérésére, Angela Merkel német kancellár pedig, az ESDN videokonferenciáján, a fenntartható fejlődési célok figyelembevételével határozott üzenetet küldött az újjáépítés támogatására. Mindez igazolja, hogy a fenntartható jövő felé vezető út most kezdődik. Itt az ideje, hogy alapvetően változtassunk életmódunkon. Átfogó stratégiára van szükségünk, és ez nem valósítható meg erős intézményi háttér nélkül” – nyilatkozta Borbély László államtanácsos.

A konferencián a fenntartható fejlődés szempontjából fontos európai politikai döntéshozók és szakértők vettek részt. A 2 nap alatt több interaktív plenáris ülésre került sor. Az első ülésszakon – A jövő megállapodása – inspiráció és szándék – Borbély László hozzászólásában hangsúlyozta a partnerségek kialakításának szükségességét a fenntartható fejlődés területén érintett nemzetközi testületekkel, mivel az intézményközi együttműködés döntő fontosságú, különösen a jelenlegi helyzetben.

Ezen az ülésen a fiataloknak lehetőségük volt bemutatni innovatív elképzeléseiket a klímaváltozás hatásáról. Romániát Mihai Marica ifjúsági küldött és Dana Patricia Novăcescu, az UNICEF Románia Gyermekbizottságának tagja képviselték, akiknek előadását nemzetközi szinten is nagyra értékelték. Felhívták a figyelmet arra, hogy a döntéshozatali folyamatban elengedhetetlen annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy innovatív ötletekkel és megközelítésekkel, elszántságukkal és elképesztő potenciáljukkal a fiatalok is beavatkozhassanak. Olyan gazdasági modellt javasoltak, amely figyelembe veszi mind a szárazföldi, mind a társadalmi határokat, és amely biztosítja az emberek és a környezet jólétét és egészségét.

 

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu