Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Vasárnap, 2020. április 05., 09.56
Felbontaná a szerződést a szemétszállítóval

Florin Oancea polgármester megelégelte a huzavonát

Írta: Gáspár-Barra Réka
2019. július 07., 16.13 Vasárnap / Hunyad

A szemétszállítóval kötött szerződés felbontását helyezte kilátásba csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Florin Oancea dévai polgármester miután az utóbbi hónapokban tucatjával érkeztek a hulladékelszállítással kapcsolatos panaszlevelek a polgármesteri hivatalba. – A lakosság felháborodása teljesen jogos, és a közösségi oldalunkon megfogalmazott, illetve írásban letett panaszaikat a polgári öntudat jeleként értékelem, hiszen mindenki látja, hogy a városban nem működik egy alapvető szolgáltatás. A Brai-Cata Kft. idén januártól vette át a szemétszállítást Hunyad megye központi részén, azaz Déván, Vajdahunyadon, Pusztakalánban, Piskin, Algyógyon és az ezekhez tartozó kisebb településeken. A szerződést a megyei tanács kötötte, az Interkommunális Fejlesztési Egyesület (ADI) révén, annak érdekében, hogy EU-konform szolgáltató biztosítsa a hulladék beszállítását a jelentős uniós támogatással megépített szelektív hulladéktároló- és feldolgozó központba. A szolgáltató kiválasztásába az érintett településeknek nem sok beleszólásuk volt. – Szó nélkül elfogadtuk a versenytárgyalást megnyerő Brai-Cata Kft.-t, bár az első pillanattól nyilvánvaló volt, hogy nincs megfelelő kapacitása a bevállalt munka elvégzésére. A cég vezetői, az év elején mutatkozó hiányosságok nyomán, februárban megígérték, hogy rövid időn belül új hulladékszállító-autókat helyeznek üzembe és a városi tárolókat is felújítják. Ehhez képest mai napig többnyire 4 autóval próbálják megoldani a szemételszállítást Déván, ahol a felmérések alapján legalább 10 autóra lenne szükség, hogy zökkenőmentesen működjön a szolgáltatás. Így nem csoda, hogy a lakosság részéről folyton jön a panasz, hogy a szemétszállító nem tartja a beígért órarendet, a ház elé kitett kukák sokszor órákig, néha napokig ott bűzlenek az utcán, mert nem jön a szemétszállító.  Ez az utóbbi napokban beálló kánikula mellett komoly gondot jelent – mondta a polgármester. Továbbá szóvá tette, hogy a Brai-Cata Kft. a lakónegyedi szemétlerakatokat sem kezeli megfelelően. Jelenleg 15 föld alatti tároló van a városban. Ezek közül nyolc hidraulikus, hét pedig mechanikus. Utóbbiakat a szolgáltató egyszerűen lelakatolta, arra hivatkozva, hogy nincs megfelelő gépezete a tárolók kiürítéséhez. A hidraulikussá történő átalakításuk pedig túl nagy befektetés. – Nem vagyok szakember, de azért azzal tisztában vagyok, hogy a tárolók mechanikus ürítéséhez elég lenne egyetlen autót átalakítani, ami azért nem olyan hatalmas költség. Hat hónapja várunk ere a befektetésre. De eddig nem történt semmi! – hangsúlyozta a polgármester.

Oancea több ízben is tárgyalóasztalhoz ült a szemétszállító cég vezetőivel és, mint mondta, a megbeszélések mindig pozitív hangnemben zajlottak, a vállalat képviselői belátták a hiányosságokat, és ígérték azok orvoslását. Csakhogy a gyakorlatban nem történt semmi.

– Hat hónapja van érvényben a szerződés és a szolgáltatás egyre gyatrább. Míg az elején volt némi törekvés a szelektív hulladékgyűjtésre, ma már nyíltan kijelentik, hogy nincs erre kapacitásuk. Holott az uniós egyezmények alapján 2020-ig a hulladék 50 százalékát szelektíven kell begyűjteni, újrahasznosítás céljából. Itt azonban még a korábbi törekvések is dugába dőlnek, jelenleg a lakónegyedi szelektív tárolókból is ömlesztve szállítják el a hulladékot – mondta a polgármester. És meglepődve értesült a sajtó képviselőitől, hogy ennek ellenére, az EU-s környezetvédelmi rendelkezéseken alapuló 74/2018-as kormányrendeletre hivatkozva a szolgáltató meg is emelte a szemétdíjat. – Erről nem is volt tudomásom. A szolgáltatónak kötelessége lenne tájékoztatni az önkormányzatot a szemétdíj emeléséről. Elvileg nem is lenne joguk megemelni azt, hanem a számlán külön fel kellene tüntessék a kormányrendeletben előírt illetéket. Ez valóban létezik. Idéntől a vegyes hulladék tonnájáért 30 lejes többletet kell fizessen a beszállító a hulladékfeldolgozónak, jövőtől ez az összeg tonnánként 80 lejre nő – magyarázta a polgármester. Ám ha a Brai-Cata Kft. szelektíven gyűjtené a hulladékot, messzemenően kevesebb lenne a leadott vegyes szemét.

– Mindezt figyelembe véve, úgy értékelem, hogy Déván krízishelyzet alakult ki a szemételszállítás terén, amit orvosolni kell. Igaz, hogy a szolgáltatóval nincs közvetlen szerződése a polgármesteri hivatalnak, mert azt az ADI kötötte meg több önkormányzat nevében. De úgy gondolom, polgármesterként felelős vagyok a város tisztaságáért. Ezért július 15-i határidővel tanácskozásra fogom felkérni az ADI tagjait, azaz a szomszédos települések képviselőit és a megyei tanácsot, ahol a szolgáltatóval való szerződés felbontását fogom kérni. Amennyiben nem találok támogatásra, akár az ADI-ból való kilépést is fontolóra veszem – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Déva polgármestere, aki szerint a szóban forgó szolgáltató több hazai nagyváros életét megkeserítette és már több önkormányzat a szerződés felbontása mellett döntött. És valamennyi településen sikerült jobb megoldást találni – hangsúlyozta Oancea.

Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu