Arad | Fehér | Hunyad | Krassó | Temes
Jelenidő  |  Álláspont  |  Krónika  |  Sport  |  Gazdaság  |  Kultúra  |  Ifi  |  Egészség  |  Hitélet
Csütörtök, 2020. szeptember 24., 18.54

Fogynak a diákok

Írta: Gál Zoltán
2015. augusztus 27., 16.18 Csütörtök / Arad

Csütörtökön a Csiky Gergely Főgimnáziumban tartott sajtótájékoztatót az Arad Megyei Tanfelügyelőség. Az eseményen jelen volt a főtanfelügyelő, Claudius Mladin, Pellegrini Miklós és Lucia Curta helyettes főtanfelügyelők, valamint Laura Nădăban, a tanfelügyelőség szóvivője.

Claudius Mladin kezdetként néhány diákokra és személyzetre vonatkozó számot ismertetett a következő tanévről, és ezeket összevetette az elmúlt évek adataival. Így kiderült, hogy a 2011–2012-es tanévben 156 iskola és 67 539 diák volt a megyében, ehhez képest a legújabb adatok szerint a 2015–2016-os tanévben 143 jogi intézmény (iskola) és 64 184 diák lesz. A tanügyi egységekben összesen 5995 személyzeti normát határoztak meg, ami szintén kevesebb, mint az elmúlt években. A létszámhiány miatt néhány iskolát össze is lehetne vonni és új szakokat létrehozni, de adminisztrációs szempontból egyelőre nem érné meg bonyolítani a helyzetet.

Pellegrini Miklós azt fűzte hozzá az adatokhoz, hogy ezek minimális mértékben ugyan, de még változhatnak, hiszen szeptember hetedikén lehet csak megtudni, hogy a pótvizsgázók, pótérettségizők stb. közül hányan maradnak az iskolákban. A főtanfelügyelő azt is elmondta, hogy a számbéli csökkenés pár éven belül növekedés lesz, mivel a 3. osztályos generációt kicsit megosztotta az előkészítő osztály bevezetése – a szülők dönthettek, hogy iskolába adják-e a gyerekeket, vagy hagyják az óvodában még egy évet.

A tanárok létszámával nagyobb gondok vannak, az egyetemet végzettek közül nagyon kevesen választják a tanári pályát. Ennek egyaránt oka lehet az alacsony bérezés és a tanügyből való kiábrándulás is. Az iskolák közül a német líceumokban küzdenek a legnagyobb nehézségekkel. Hasonlóképpen hiány van a tanfelügyelőségnél is, ahol a munkahelyek 7%-a üresen áll. Éppen ezért szeptemberben még lesz egy versenyvizsga, amelyen mindazok részt vehetnek, akik azelőtt nem érték el a szükséges pontszámot a felvételhez.

A tankönyvekről is szó esett. Az elhangzottak szerint a szükséges mennyiség 70%-a már megérkezett. Szeptember 10-re szeretnék a teljes mennyiség 90%-át már az iskolák és tanügyi intézmények raktáraiban tudni, hogy akadálymentesen meg lehessen kezdeni a tanévet. Diana Achim, a román nyelv- és irodalomért felelős tanfelügyelő visszavonult beosztásából szakmai (hamarosan meg kell védenie doktori tézisét) és személyes okokból. Helyére, még nem hivatalosan ugyan, de Maxim Andreia kerül.

A 2015–2016-os tanév 36 hetet tartalmaz, azaz 177 munkanapot. Ettől eltér a végzős osztályok naptára, amely 37 hetet tartalmaz, de ebből négy az érettségire van fenntartva. A nyolcadikosoknak is 36 hetet kell majd iskolába járni, de az utolsó már a képességvizsga időszaka. Az első félév elméletileg szeptember elsején kezdődik, az órák pedig hétfőn, szeptember 14-én. November első hetében az óvodások és elemisek vakációznak. A téli szünidő december 19. és január 3. között lesz, a félévek közötti szünet pedig február első hetére esik. A tavaszi vakáció április 23. és május 3. között lesz. A tanév június 17-én zárul le.

Ezenkívül rengeteg információt és elemzést megtalálhatunk majd a tanfelügyelőség honlapján is (www.isjarad.ro), melyet a következő pár napban töltenek fel az illetékesek. 
Szóljon hozzá
CAPTCHA Image
Jelen
Puskel Péter
Communitas
www.mti.hu
www.hirkereso.ro
www.hirtv.hu